0

Eile õhtul alanud Haapsalu vanamuusikafestivalil saab kuulata ka ülemhelilaulu ja parmupilli

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eile õhtul algas Haapsalu toomkirikus Haapsalu 24. vanamuusikafestival. Tänavune festivalikava on seotud reformatsiooni 500. aastapäevaga.

„Reformatsioon ümber olen kava üles ehitanud küll,“ ütles festivali kunstiline juht Toomas Siitan.

Eile õhtul kell kaheksa Toomkirikus alanud kontserdil esitasid ansambel Studio Vocale ja Haapsalu festivali barokkorkester Toomas Siitani juhendamisel Bachi. „Virtuoossed lood, kaks metsasarve mängimas,“ kirjeldas Siitan.

Põnev on ka täna Toomkirikus esitatav kava. 20 inimest tuleb Poolast, esitavad nad Poola kuningatele 17.–18. sajandi meistrite loodud muusikat. „Nad on Veneetsias õppinud, ei jää sealsetele tippudele millegi poolest alla,“ lausus Siitan.

„Reedel esinev Hispaania andambel La Grande Chapelle on kindlasti maailma tippklass,“ märkis Siitan.

Laupäeval Toomkirikus üles astuv Supersonus esitab eksperimentaalset muusikat. „Supersonus pole suurt karjääri veel teinud, aga praegu salvestab ECM (sama plaadifirma all tegutseb ka Arvo Pärt – toim) nende esimest plaati. Kui see ilmub, siis ei suuda ma neid enam osta,“ ütles Siitan.

Supersonuse kontsert on põnev helirännak. „Seal on ebatavalised pillid: nyckelharpa (Rootsi rahvapill – toim), eesti kannel, parmupill ja klavessiin. Peale selle maailma tippude hulka kuuluv ülemhelilaulu virtuoos Anna-Maria Hefele. Ja muidugi parmupilluvirtuoos Wolf Janscha, kes tuleb kohale mitmekümne pilliga,” ütles Siitan. Jancha õpetab Siitani sõnul Viinis kõrgkooli tasemel parmupilli. „Olen kindel, et see on kõla poolest uudne etteaste,” ütles Siitan.

Kokku on tänavusel Haapsalu vanamuusikafestivalil seitse kontserti.


Haapsalu XXIV vanamuusikafestival

Neljapäev, 6. juuli

Toomkirik
20:00 Polona XVII / XVIII. Muusika Poola kuningatele 17.–18. sajandi meistritelt

Ensemble Simultaneo; Ensemble Silva Rerum arte. Dirigent Karol Kisiel

Reede, 7. juuli

Toomkirik
20:00 La Grande Chapelle. Victoria: Officium defunctorum (1605)

Reede, 7. juuli

Jaani kirik
23:00 Ansambel Floridante. Nuove Musiche. Maria Valdmaa (sopran); Meelis Orgse (barokkviiul); Saale Fischer (orel); Anna-Liisa Eller (kannel); Kristo Käo (teorb).

Laupäev, 8. juuli

Toomkirik
20:00 Taasavastatud barokk

Ansambel Supersonus: Marco Ambrosini (nyckelharpa); Eva-Maria Rusche (klavessiin); Anna-Liisa Eller (kannel); Anna-Maria Hefele (ülemhelilaul); Wolf Janscha (parmupillid)

Laupäev, 8. juuli

Jaani kirik
23:00 Imbi Tarum (klavessiin). Kolm B-d: Buxtehude, Böhm, Bach

Pühapäev, 9. juuli

Toomkirik
20:00 Venezia – München – Dresden. Mitmekoorilised vaimulikud kontserdid

Ansambel Studio Vocale; Haapsalu Festivali koor ja orkester. Dirigent Toomas Siitan

Fotod: Sabine Burger

Vanamuusikafestival2017_Bach&reformatsioon (Sabine Burger) (1) Vanamuusikafestival2017_Bach&reformatsioon (Sabine Burger) (2) sopran Marta Paklar Sopran Marta Paklar. Vanamuusikafestival2017_Bach&reformatsioon (Sabine Burger) (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz