Haapsalu lapsed tulid KEATi finaalvõistlusel teiseks

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

keatudutalus

Haapsalu võistkond KEATi finaalis. Foto erakogu

Üle-eestilise 6. klassi laste võistluse "Kaitse end ja aita teist" (KEAT) finaalis 7.-8. juunil Jõgevamaal tuli Haapsalu linna algkooli võistkond kümne osaleja seas teiseks.

KEATi käigus jagatakse koolilastele ohutusteadmisi ja seejärel panevad lapsed need oskused proovile. Lääne- ja Hiiumaa koolide parimad võistkonnad pidasid kohaliku võistluse Tuksis ja selle võitjad Haapsalu algkoolist pääsesid üle-eestilisele finaalvõistlusele.

Finaalis pidid võistkonnad näiteks esmaabist teadma, mida teha põletuse puhul ja kui keegi lamab teadvuseta. Kaitseliidu kontrollpunktis läks tarvis matkatarkusi, näiteks tulepulgaga lõkke tegemise oskust. Tuletõrjepunktis tuli aga ühendada voolikud ja neist vett lasta. "Väga lõbus ülesanne, aga eeldas tõsist meeskonnatööd," rääkis algkooli 6. klassi õpetaja Lii Habak.

Kõige kehvemini läksid haapsallastel narkootikumide alaseid teadmisi eeldanud mälumäng, milles jäädi üheksandaks, ja raudteeohutusülesanne, mis tõi kaheksanda koha. "Naersime, et mida teha, kui raudteed ei ole. Ja narkoteema vähene tundmine peaks tegelikult hoopis rõõmu valmistama, tunnistasid seda mälumängu korraldanud politseinikud," ütles Habak.

Ülejäänud ülesannetes olid Haapsalu õpilased parema poole seas ja veeohutuse ülesandes saadi alavõit. Lõpuks kuulutati võitjaks 290 punktiga Jõgevamaa võistkond ja teiseks 286,5 punktiga Haapsalu. "See oli väga tore kogemus," ütles õpetaja.

Auhinnaks sai algkooli võistkond priipääsme Jääaja keskusesse tervele klassile ja parvesõidu Saadjärvel.

KEAT loodi Jõgevamaal pärast Estonia katastroofi (1994). Esimesed koolitused ja laager toimusid Jõgevamaal 1995. aastal. Koos Margo Klaosega, kes Jõgevamaalt asus tööle Järvamaa päästepealikuks, liikus KEAT metoodika ka sinna – esimene projekt algas Järvamaal 2002. aastal. Seejärel, aastal 2003, laienes idee Viljandimaale, 2007 Pärnumaale, 2008 Raplamaale. 2011 on KEAT metoodika ühtse struktuuri alusel toimimas üle Eesti pääste valdkonna juhtimisel. Ohutuslaagris osales kümme võistkonda Jõgeva-, Tartu-, Pärnu-, Viljandi-, Saare-, Hiiu-, Lääne-, Põlva- ja Raplamaalt. Üle-eestilisena peeti seda esimest korda.

Laagri korraldas Eesti tervisedenduse ühing.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments