2

IRL-i toetus langes mais 4 protsendile

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

IRLi valimisreklaam raivo aeg arvo tarmula
IRLi valimisreklaam. Raivo Aeg. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval uut esimeest valiva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus langes 4 protsendile ehk allapoole valimiskünnist, selgus Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest küsitlusest.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks IRL-ile hääle 4 protsenti valijatest. Aprillis oli IRL-i toetus Turu-uuringute küsitluses 8 protsenti.

Suure languse tegi kuu varasemaga võrreldes ka Keskerakonna toetus. Maikuus toetas Keskerakonda 26 protsenti valijatest, mis on erakonnale madalaim tulemus pärast Jüri Ratase valimist erakonna etteotsa mullu novembris. Kuu varem toetas Keskerakonda 30 protsenti valijatest.

Sisuliselt võrdsele tasemele Keskerakonnaga tõusis mais Reformierakond, keda toetas 25 protsenti valijatest. Kuu varem oli suurimal opositsiooniparteil toetajaid 20 protsenti.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja Vabaerakond sisuliselt säilitasid aprillikuise toetuse. EKRE-t toetas mais 14, Sotsiaaldemokraatlikku erakonda 12 ja Vabaerakonda 8 protsenti valijatest. Seega ei suutnud uue esimehe valimine Vabaerakonna toetust veel tõsta.

Parlamendivälistest erakondadest kogus mais suurima toetuse Eestimaa Rohelised, keda toetas 3 protsenti valijatest.

Esimest korda pärast Jüri Ratase valitsuse ametisseastumist on opositsioonierakondade summaarne toetus suurem kui valitsuskoalitsioonil. Valitsuserakondi toetas kokku 42 protsenti, opositsioonis olevaid Reformierakonda, EKRE-t ja Vabaerakonda kokku 47 protsenti valijaist.

Turu-uuringute AS küsitles 25. aprillist 9. maini ERR-i uudistetoimetuse tellimusel 1001 inimest nende kodudes. Uuringutulemustes on esitatud nende inimeste arvamused, kes omasid poliitilist eelistust, mis muudab valimistulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Imelik
Imelik

Kes küll “uuris” Päevalehe tellimusel M. Kaljuranna “rahva lemmikuks”?
Võtke seda kui mõjutustegevust.

irwe
irwe

IsamaaReeturiteLiidu lõpp on vääramatu !

wpDiscuz