Jürgen Ligi nimetas rahandusminister Sven Sesterit idioodiks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jürgen Ligi
Jürgen Ligi. Foto: Urmas Lauri

Praeguse valitsuse eelarvepoliitika osas rahulolematu endine rahandusminister, reformierakondlane Jürgen Ligi nimetas sotsiaalmeedias praegust rahandusministrit Sven Sesterit idioodiks.

Ligi ärritas Sesteri mõttekäik eelarve mõjust sündivusele. “Kui täna sünnib 6 naise kohta 9 last, siis lõpuks on 6 naise kohta 10 last,” tõi Sester Postimehe veergudel näite eelarve mõjust. Selline arutlus aga Ligile ei meeldinud ning ta kommenteeris seda sotsiaalmeedias sõnadega “see mees on ju idioot”.

Ligi sõnul rikub praegune valitsus riigieelarve seadust. “Puudujääk on suurem, kui lubab kehtiv seadus, ja suurem ka, kui lubab jätkusuutmatut puudujääki lubav seadusemuudatus. Teiseks rikutakse majandusseadusi. Valetatakse majanduse elavdamise teemal,” kirjutas Ligi sotsiaalmeedias.

Tema sõnul on tööturg juba ülepingestatud. “Nõudlus kasvab kiiresti, euroraha hakkab just voolama, mistõttu laenude ja reservide põletamine teeb majandusele ainult halba. Sisenõudluse ergutamine on vale, välisnõudlus ja inflatsioon kasvavad. Ühtki majanduse struktuurset probleemi eelarve ei käsitle teisiti kui süvendamisega,” märkis Ligi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
6 aastat tagasi

terve ministrite salk mingu pekki

Imelik
6 aastat tagasi

…statistika on see sõna ja lugemine…. (viidet ei lasta postitada)
-postimees … abortide arv eestis kas parajalt väike

Imelik
6 aastat tagasi

Ära arva, vaid loe staistikat ja spetsialistide arvamusi. Muidu, kalkun ka arvab.

kuule imelik
6 aastat tagasi

saikka tõesti ,imelik,.Muidugi on abortide arv langustrendis, nagu õigesti arvad, sest jah naised kasutavad rasestumisvastaseid tablette-ei saagi ju siis olla otsest mõju sündidearvu suurenemisele.

Külamees
6 aastat tagasi

Sündivusele on kõige rohkem mõjunud taludest linnadesse kolimine.Moodsas linnaühiskonnas pole kusagil sündivus piisav rahvastiku taastootmiseks.Euroopas on mõned riigid kus see seda ületab, aga peamiselt immigratsiooni ja veel kohati püsiva väiketalude kultuuri pinnalt.
See ongi selline moodsa ühiskonna paradoks, et ühest küljest läheb ju elu pidevalt paremaks, aga perspektiiv puudub ja milleks siis neid lapsi veel muretseda.

imelikule
6 aastat tagasi

teadmiseks, et ennesõjaaegsed lapsed sündisidki siia ilma juhuse tahtel kõik,nüüd on noored naised targemad ja meditsiin aitab reguleerida sündivust soovi järgi, mitte nii kuis jumal juhatab.Ükskõik kumb on idioot see ei paranda sündivust.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  imelikule

Osaliselt õige aga mitte päris.
a) Kardinaalselt on muutunud suremus sünnitamisel ja väikelaste hulgas (vähenemise suunas)
b) Oluliselt erinev on rahvaarv (praeguse kasuks, üldist sündivust silmas pidades).
c) Ei ole teada mittelegaalsete abortide arv ennesõjaaegses Eestis (legaliseeriti 1955)
On tõesti ükskõik, kes on idioot, peaasi et see parandab eestlaste sündivust.
Üldiselt arvatakse siiski, et sündivuse taga on noorte naiste majanduslik kindlustunne.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

d) abortide arv on tugevas langustrendis, sündide arvule otsest mõju ei ole märgata.

oh hoidku
6 aastat tagasi

kui palju tuleb meil veel leppida olukordade ja otsustega mida riigijuhtimise tasemel tehakse. Lõpptulemust ei tea keegi ja hiljem ei vastuta ka nagunii keegi, sest valitsused kukuvad ja vahetuvad ja nii ei peagi keegi vastutama. Murevaba elu.

Imelik
6 aastat tagasi

1. Sündivust mõjutab rahvastiku majanduslik olukord (muidugi mitte ainult)
2. Riigieelarve on ühiskondlike prioriteetide väljendus
3. Esmatasandi tarbimise (eluks vajalik) toetamine tõstab sotsiaalset kindlustunnet, mis on esmatähtis pereplaneerimise seisukohalt
4. Senine RE juhtimisel läbiviidud “kokkuhoiu poliitika” (jutumärgid on siinkohal adekvaatsed) on viinud eestlased veel suuremasse demograafilisse kriisi kui enne seda.
5. Kõik analüüsid on viidanud riigi liig vähesele investeerimisele.
6. Sündivus on umbes 65% võrreldes ennesõjaaegse Eesti Vabariigiga, seda oludes kus eestlaste osakaal (nüüdsetes piirides) oli 92% (võrreldes praeguse
69%-ga). Seega eesti rahvusest inimeste sündivus on vähenenud veel rohkem.
Küsimus- kes on idioot?

??
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Mina tunnen ennast päris idikana kui seda jama loen. Kas lihtsamalt pole võimalik rääkida, et minusugused ka aru saaksid.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  ??

On, aga see ületaks tunduvalt kommentaariks lubatud tähemärkide arvu
ja “kvalifitseeruks” ajakirjanduslikuks artikliks.
Ühe lausega- “peenhäälestajatel” ei ole õigust teisiti üritajaid idiootideks sõimata.

??
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Mõtisklen:Sul on õigus seda mõelda, aga sul pole õigust seda välja öelda. Paljud inimesed mõtlevad, et need riigikogulased on kõik idioodid, aga vähesed ütlevad ka mõtte välja. Huvitav, kus nad võtavad selle õiguse või selleks õiguse? Kas see pole huvitav, Imelik. Aga see, mida üks ütleb minu kohta ei pea mina kohe mitte omaks võtma. Kas sa ei leia, Imelik. Aitäh sulle, et vaevusid vastama…aga ega ma seda värki ikkagi jaga. Aga härra Ligi on kindlalt isikupärane tegelane.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  ??

Kui primitiivsust pidada isikupäraks, siis kindlasti

??
6 aastat tagasi
Reply to  ??

Sven Sester on öelnud ühes kommentaaris:
Jürgen, puhka vahepeal sellest permanentsest kibestumisest, mis Sul on. Sa ei pea kõigile ja koguaeg halvasti ütlema. Tegelikult peaks Sinus ju ka see positiivne olemas olema? Kasutaks Su tavalist slängi – piinlik on. Naerata ja usu, inimesed naeratavad vastu. Edu!

Sven on mõistlik ja teab, et Ligil on olemas ka see teine pool, aga millegipärast jätab selle kasutamata. Mõni käib kogu aeg parem külg ees, et pahem välja ei paistaks, Ligi teeb risti vastupidi.

eelarve mõju
6 aastat tagasi

Sester oleks võinud tõesti mingi parema näite tuua kui see sündivuse oma.

Juuli
6 aastat tagasi

Hr Ligi.Kes teisele nime annab,see
ise seda kannab.Vaata peeglisse.