Nõuanne: mida teha, kui löökauk lõhub auto?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaama tänav laguneb. Foto: Arvo Tarmula

tee tänav auk auto jaamaLöökaugu kahjude hulk tõuseb hüppeliselt kevadel lume sulamise järel, mil pidev temperatuuri kõikumine on teeauke suurendanud ning parandustöödega ei olda veel valmis jõutud. Löökaukude tekitatud kahju hüvitab kaskokindlustus, kui sõidukil kaskokindlustus puudub, siis tuleb nõue esitada teeomanikule.

If Kindlustuse sõidukikahjude grupijuhi Martin Kuke sõnul võivad kaskokindlustust omavad If Kindlustuse kliendid pöörduda löökaugu kahju korral otse Ifi remondipartneri poole, kuna Ifi kaskokindlustus hüvitab löökaugust tekkinud kahju. Omavastutuse osa on võimalik välja nõuda teevaldajalt, kusjuures on oluline juhtumi nõuetekohane fikseerimine sündmuspaigal.

„Keskmine löökaugu põhjustatud kahju on sellel aastal olnud ca 500 eurot ning suurim välja makstud kahju on olnud tänavu 686 eurot. Suurem osa löökaugu põhjustatud kahjudest on toimunud Tallinnas,“ ütles Kukk.

Kui aga kaskokindlustus puudub, tuleb pöörduda tee omaniku poole, kelleks on üldjuhul kohalik omavalitsus. Tallinnas on näiteks teeomanikuks Tallinna linn ning nõue tuleb esitada Kommunaalametile.

Teeomanikult hüvitise saamiseks tuleb meeles pidada järgmist:

  1. Löökaugust läbi sõites peatu niipea kui võimalik ning fikseeri sõiduki vigastused
  2. Pildista kahju põhjustanud löökauku selliselt, et selle asukoht ning suurus oleksid tuvastatavad
  3. Teavita juhtunust politseid ja tegutse neilt saadud juhiste järgi
  4. Sõiduki remondi maksumus lase hinnata autoremonditöökojal
  5. Kahjunõue koos tõendusmaterjaliga esitage teeomanikule, Tallinna linnas Kommunaalametile. Nõude näidise leiab siit.

Teeomanikult hüvitise saamise eelduseks on juhtumi fikseerimine politseis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maksujõuetu kolme lapse ema
6 aastat tagasi

Minule kirjutas keegi autokapotile venekeelseid roppusi kriipides teksti kapotile sügavale sisse. Mul ei ole kaskot. Kas on veel keegi kuhu antud probleemiga pöörduda- mingi kahju hüvitaja. Auto vajab värvimist ja lakkimist nüüd.

Kübe
7 aastat tagasi

Meil Haapsalus lapitakse auke kividega. Kus auku näed paistmas, võta kivi ja pane paika!

To Nõuanne
7 aastat tagasi

Kogu see artikli sisu kultiveerib sotsiaalset abitust. Kuhu on jäänud eestlasele omane nn talupojamõistus. Tänapäeval on sõiduk sama kui relv. Relvaloa taotlemisel tuleb teha psühholoogiline test, kuidas tuled toime paanika olukordades. Täpsel sama on ka autot juhtides – kas oled valmis ootamatuteks olukordades või lähed paanikasse ja tulemuseks on hukkunud inimesed. Tüüpiline juhtum oli eileõhtune avarii Jõhvi kandis, mida traagilise liiklusõnnetuse pealtnägija kirjeldab: kiirused olid väga suured, Honda peatus keset teed järsult justkui mitte millegi pärast ja tulemused katastroofilised. Seega sõidueksami tegija peab enne liikluseksamile pääsemist läbima psüholoogilise testi, kuidas reageerib ootamatus olukorras sarnaselt relvaloa taotlejaga.

To Benchmade
7 aastat tagasi

See pole enam autu, vaid lennumassin kui rattad maad ei puutu ja maandub mõnda elumajja teleka ette, nagu Viljandis narkouimas tibiga juhtus.

Benchmade
7 aastat tagasi

Tuleb sõita nii kiiresti et rattad ei jõua aukude põhja puutuda!

Altperekalju
7 aastat tagasi

Kis päiva läpi arvutit vahivad põle ime et uulitsa pääl auke ei nää!

Vandaal
7 aastat tagasi

Jutt jumala õige ainult jobud sõidavad aukudest läbi ja pärast otsivad süüdlasi aru saamata et ise ongi süüdi!

Tore+on
7 aastat tagasi

Kui juhid, siis juhi! Autoga sõites tuleb jälgida teeolusid ja liiklust, mille tegeleda roolis olles meikimise, telefoniga või muude asjatoimetustega ja mitte magama jääda, siis pole põhjust löökauku sõitmiseks.

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  Tore+on

Ära enam peale võta kaagutaja!

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Arvos

olen autot juhtinud üle 40. aasta ja pole veel augule pihta saanud, ilmselt s.tt juht olen.