Politsei viis Tartu rahulepingu originaaldokumendi Tartusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Teisipäeva hommikupoolikul viisid politseinikud Tallinnast Tartusse Tartu rahulepingu originaaldokumenti, mis on üks tähtsamaid dokumente Eesti omariikluse ajaloos.

Rahvusarhiivi töötajad pakkisid rahulepingu reisi ajaks hoolikalt metallist reisikausta ja mullikilesse ning asetasid selle õhkpatjadega metallkasti. Väärtusliku dokumendi võtsid enda hoole alla Põhja prefektuuri politseinikud Henry Murumaa ja Reelika Rebane, märkis Põhja prefektuur.

“Kuigi Henry on varem osalenud rahvusvaheliste külaliste ja rahaveo eskortimises, siis nii väärtusliku ajaloolise dokumenti transportimine oli tema jaoks esmakordne. Väärikas vanuses dokumendi toimetasime sünnipäevapeole uhiuue Škoda Superbiga,” lisas prefektuur.

2002. aastal Rootsist Eestisse tagasi toodud Tartu rahulepingut näeb 2. veebruaril riigiarhiivi avatud uste nädala raames.

Rahvusarhiivi esindaja sõnul saab lepingut Tartus näha 4. veebruarini, seejärel toimetatakse dokument tagasi rahvusarhiivi Tallinna hoidlasse.

Tartu rahuleping on Eesti Vabariigi diplomaatia üks suuri võite, millega Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks ajaks Eesti iseseisvust. Eesti poolt kirjutasid rahulepingule alla Asutava Kogu liikmed Jaan Poska, Ants Piip, Julius Seljamaa, Mait Püüman ja kindralmajor Jaan Soots.Tartu_rahuleping_täiendavate_artiklitega_1920.djvu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments