41

Peaminister Ratas: Hanila ja Lihula liitmine Pärnumaaga on volikogude otsustes kinni

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Jüri Ratas (arvo tarmula) (6)
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Vabariigi valitsus kiitis täna heaks seitsme kohaliku omavalitsuse sünni. Muuseas otsustas valitsus, et Halinga, Koonga, Lihula ja Varbla valla liitumisel tekib Lääneranna vald, mis hakkab kuuluma Pärnumaa kooseisu.

„Ja ma arvan, et see on Eesti jaoks ajalooline otsus, ajalooline samm,“ ütles peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil. „See, mida tegelikult me oleme soovinud, et omavalitsused muutuksid tugevamaks, et nende kindlus teenuste pakkumisel suureneks, see kindlasti seda eesmärki tagab.“

Lääneranna saatuse üle nõu pidades oli vabariigi valitsuse istungil Ratase sõnul kõige tõsisem arutelu.

„Kuna tegemist on Pärnu maakonna ja Lääne maakonna liitumisega, mis tähendab siis seda, et Lääne maakonna elanike arv väheneb ja oli ka valitsuses arutelul, võib öelda, selliseid märksõnu või tunnetust, et see tähendab ikkagi, et kui Läänemaa muutub niipalju väiksemaks ja me teame, et sama küsimus on hetkel ju Lääne-Virumaal,“ ütles Ratas.

Jüri Ratase sõnul see, kuidas piirkondade ja mandaatide jaotust teha Lääne-Virumaal, Läänemaa piirkonnas, Raplamaal ja Harjumaal kindlasti teema, mida lähiajal tuleb riigi tasandil arutada.

Peaministrilt küsiti, et millised olid need argumendid, et üsna muljet avaldav tükk Läänemaast hammustatakse ära ja liidetakse Pärnumaaga?

„Peamised argumendid on tulenevalt seadusest volikogu otsused, kuidas on otsustatud,“ lausus peaminister. „See, et selles tänases otsuses oli väga palju ka kõige paremas mõttes emotsiooni, näitas ka vabariigi valitsuse istungi diskussioon – nii mõnigi minister tõstatas selle küsimuse ja ütles, et Läänemaa jääb väiksemaks ja oluliselt väiksemaks. Nii et lühivastus on, et see on volikogu otsuses kinni.“

„Tõesti, mina olin esimene see küsimuse tõstataja ja oma vastuväidete esitaja just nimelt selle maakondlike piiride muutmise osas,“ lisas minister Kaia Iva peaministri selgitusele. „Selles mõttes ei ole situatsioon ju nagu hea ega meeldiv. Seadus, mis on vastu võetud riigikogus, mis ühinemisi ja omavalitsuste liitumisi korraldab, ei näe selles osas ka seda võimalust ette, kui omavalitsused on vabatahtlikult ühinenud ja nad üle maakonna piiride ühinevad, siis selge on see, et kusagile poole nad peavad ühinema.“

„Me kindlasti tahame, et võimalikult paljud otsused oleks kogukondade poolt ise tehtud, sest see on selle asja mõte olnud, et see vabatahtlik ühinemine toimuks,“ lisas oma mõtte katseminister Margus Tsahkna. „Aga me jõuame tahes-tahtmata nende punktideni välja, kus me peame otsustama sundliitmisi ja tegema karme otsuseid.“

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kadri
Kadri

Läänemaale saab toetust avaldada siin: https://petitsioon.ee/laanemaa-poolt

K
K

Peaminister ehk arvaski, et Halinga.

Hanilast
Hanilast

Kirjatükis on kogemata Hanila asemel Halinga sisse läinud

Muhvel
Muhvel

Peaminister ütleski Halinga. Seda on võimalik kuulata: https://valitsus.ee/et/pressikonverentsi-salvestus

Kama2
Kama2

Juba lammutatud. Eesti liigub internetti.

Ma loodan väga
Ma loodan väga

et terve mõistus võetakse seekord appi ja ajalooliselt välja kujunenud Läänemaad ei lammutata oinaste poolt laiali! See oleks ennekuulmatu! Me muidugi teame, millised töllid Läänemaad juhivad aga prooviks siiski mõistusenatukest tarvitada!

Indrek
Indrek

Inimesed…Saage aru, et juba maavalitsuse kadumisega on ju selge, et mingeid maakondi enam ei ole…Kuskil 2020 on regioonid ja nii õelta on Pärnu Lääne regiooni keskus..Nii nagu ta on juba tegelikuses pea 5 a olnud…Nagu ta on juba sisejulgeolekul ja kaitseringkondadel ja ka haiglatel ( kes veel ei tea siis lõuna- läänemaa on Pärnu haigla alas juba 10 a .) Pigem on suurem jama on veel tulemas selle Põhja-läänemaaga millest osa võib minna põhja- regiooni alla, see on siis Tallinn…Ja Haapsaluka koos laulame ühe regiooni all.

Jussi
Jussi

Kui riiklik regionaalpoliitika näeb keskustena Tallinnat ja natuke Tartut , siis minu arust olid nad kavalad kui Pärnut eelistavad-seal vähe rohkem arenemisvõimalusi kui Haapsalul, kahjuks

andrus
andrus

“Kohanimenõukogu leidis, et Lääneranna valla nime puhul on tegemist geograafiliselt määramatu uudisnimega, mida võib kaaluda alternatiivina, kuid eelistatud oleks ajaloolise keskusnimena Lihula vald. Rahandusministeerium leiab, et kuna kohanimenõukogu ei ole Lääneranna nime pidanud ebasobivaks, tuleks lähtuda omavalitsuste soovist ja kinnitada haldusüksuse nimeks Lääneranna.”

andrus
andrus

ja ei mingit küsimust kellelgi mis identiteeditu nimi on LÄÄNERANNA.
Täiesti suvaline väljamõeldis. Olnuks veel Lihula vald, tühja sest maakonnast.

küsimus
küsimus

kuidas arvutatakse meie riigi vanust ? Kui on varsti sada täis,siis see tähendab,et okupatsiooni pole olnud ? Ja kui ikkagi oli,siis ei ole ju varsti juubel ? Et tegelikult ka ,kuidas ? Või sõltub see sellest,kuida parasjagu kasulik on ?

wpDiscuz