Endel Susi: Kersti on minu president!

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Endel Susi, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige. Foto: Arvo Tarmula

Endel Susi. Foto: Arvo Tarmula

Olen alati võimudega opositsioonis olnud või nagu väitis üks tuntud poliitik, revolutsionäär jääb alati revolutsionääriks. Siin kirjapandu pole siiski reolutsionääri seisukoht.

Paljud ususõbrad on võtnud oma seisukohtade tõestuseks appi küsitlused. Kahjuks teame, et osa küsitlusi on alati manipuleeritavad. Küsitakse neilt, kes vastavad nii nagu nõutud või tõlgendatakse neid vastuseid endale vajalikus suunas.

Kui lähen sõbra kiriklikule laulatusele, kes loodab nii oma abielu paremini jäädvustada, ei kuulu ma nende 2/3 hulka, kes käivad aeg-ajalt kirikus. Kiriklik laulatus on sellepärast au sees, et siiani pole leitud paremat viisi seda olulist episoodi eluteel pidulikult jäädvustada. Kuid ka kiriklikel laulatustel paari läinute kooselu pole paljudel juhtudel oluliselt kauem püsinud ilmalikult registreeritutest.

Usuliste hoiakute kindlakstegemisel võtame aluseks viimase, ehk 2011. a rahvaloenduse (mis on küsitlustest täpsem). Eesti elanikkonnast oli uskumatuid 54%, sh eestlastest 69%. Eestis on usklike pilt üsna kirju: on 90 usklikku rühmitust. Kõige rohkem on õigeusklikke – 176 773 inimest ja luterlasi – 108 513 inimest. Üle tuhande on usklikke veel kaheteistkümnes eri rühmituses.

Usk on sama vana kui inimkond. Selle peamine tekkepõhjus oli arusaamatus valitsevate looduslike tingimuste muutustest. Looduslikest tingimustest sõltus paljuski inimeste heaolu. Arvati, et jumalik kõrgem olevus on see, kes ilma mõjutab ja talle on vaja ohverdada. Ohverdati ka inimesi. Huvitav, et ohverdati noori ja seda ka sellises arenenud tsivilisatsioonis kui maiad.

Kõrgema merekooli IV kursusel kursusetöö tegemisel avastasin põhimõtte, kuidas arvutada laevade inertsi sõltuvalt laeva kiirusest ja massist. Õppejõud kiitis töö heaks ja kirjutas matriklisse hinded VI kursuse lõpuni. Ütles siiski, et tavalaevade puhul on see õige, kuid supertankerite puhul on see veidi erinev. Tõin selle näite, et mõistetaks – kõik pole üheselt põhjendatav. Nii on ka meid ümbritseva looduse mõistmisel. Kõiki tegureid ei suudeta isegi kaasajal arvestada. Kus pidid inimesed siis oma eri arengutasemetel oskama kõiki tegureid hinnata.

Maakera võtab osa kolmest erinevast liikumisest. Ta pöörleb koos Kuuga ümber päikese kiirusega 29,8 km/s; päikesesüsteem liigub kosmoses kiirusega 20,1 km/s; meie galaktika liikumiskiirus on u 600 km/s. Kõige ülaltoodud kolme liikumiskiirused on väga suured, aga nende mõju tavainimesele pole tajutav. Kõik need liikumised mõjutavad aga oluliselt maa biosfääri, mis omakorda mõjutab maa atmosfääri. Peale selle pöörleb maa ümber oma telje ja on oluline mis toimub maakera sisemuses. Kirjutada kõiki neid tegureid mingi jumala arvele, on, delikaatselt öeldes, ebaloogiline.

Mõistmatu on seegi, et luterlus tõi meile kirjaoskuse. Juba Lennart Meri  tõestas oma „Hõbevalges”, et kiri oli meil olemas juba X sajandil, kui suheldi kirja teel Volga äärsete bolgaritega. Mõõgaga toodi meile lihtsalt uus kultuur ja hävitati vana, sh ka meie vana kirjaoskus. Seejärel tuli vastuvaidlematult alluda kiriku käskudele ja protseduuridele. Allumatuse korral ootas inimesi inkvisitsioon.

Kuigi Kaljulaid on kõikide eestimaalaste president, on ta eelkõige nende 69% oma, kuhu kuulun ka mina. Lõpetuseks lisan, et austan kõikide kaasmaalaste arusaamu.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Minu president ta
7 aastat tagasi

ei ole

Rein
7 aastat tagasi

Delikaatsete isiuandmete avaldamine on kriminalselt karistatav.Võimalik, et avaldajale on mingil ajal varba peale astutud.

Külamees
7 aastat tagasi

Head kommentaatorid-kommenteerige teemat mitte autorit või kommentaatoreid. President seda ilmselt nii ei plaaninud,aga tema kirikusaaga on toonud esile taas küsimuse meie usust-ja nagu praegusele ajale kohane rahva kaheks teineteist sõitlevaks grupiks jaganud. Kas kristlasteks loetakse neid kes kunagi leerist läbi käinud,neid kes mõnes küsitluses end selleks tunnistanud või mõlemad kokku, et tuleks ilusam number?Kui korrektselt lugeda, siis peaks kahele esimesele kriteeriumile lisama veel kirikumaksu ja vähemalt kord aastas sakramendist osavõtmise kohustuse. Sama seis on näiteks parteidega, kes oma liikmete arvuga armastavad uhkeldada.Ringhäälingu arvamussaadetes kohtab näiteks sageli kedagi kellel taskus(võimu)partei pilet,aga elluviidava poliitika suhtes kobab samasuguses pimeduses kui tavaline kodanik tänavalt.… Loe rohkem »

Johannes+Tuudilt
7 aastat tagasi

Erinevalt Ahtost suudab nn “vana ja haige inimene” Endel Susi oma arvamuse selgelt ja korrektselt sõnastada kuigi selge sõnum puudub, siis Ahto seda kahjuks oma hüplevas kommentaaris kuidagi ei oska. Kas Ahto arvamus vajab samalaadset diagnoosi?

Ahto
7 aastat tagasi

Hr Johannes ! Lugege nüüd uuesti oma kommentaari . “selgelt ja korrektselt sõnastatud arvamus ,milles puudub sõnum” Kas räägime edasi diagnoosist ? 🙂 Miks sa paned vana ja haige jutumärkidesse? Susi on vana ja haige inimene . Lihtsalt nii on.Minust poleks viisakas märkida siia tema vanust või haigusi .

Ahto
7 aastat tagasi

Inimesed olge nüüd leplikud ja positiivsed. Kuigi selles kirjutises ühtegi mõtet ei ole ,on kirjutaja vana ja haige inimene. Ärge tehke talle liiga. Mina tean ,kes on Endel Susi,kuid te ei peagi teadma ,kes ta on. Te ei jää millestki ilma .

inimesed
7 aastat tagasi

olge ometi millegagi ka rahul. Meil on president ja nii on , energiline, keelioskav,sõnaosav, noor, sportlik ja ka kena.Laske tal oma tööd teha ja küll aeg näitab kuidas rahva rahulolu kujuneb.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  inimesed

Miks jätsid tarkuse esile tõstmata…? :))

Tõnis
7 aastat tagasi

Lembitu, küsid kellele vastata ? Siia seinale ju oled tee leidnud.

Kaupo Ümera
7 aastat tagasi

Mul on kogu austuse juures kahju nendest kes kommenteerivad aga mingit mõtet loos ei ole. Aga nimi ei riku meest kuigi mõni on seda vahetanud.

Eesti+Vabaks
7 aastat tagasi

No Helme oleks loomulikult parem olnud aga ju siis veel on liiga vara…

qw
7 aastat tagasi

Ka põõsa alt võib häid asju leida.Igal juhul on Kaljulaid parem, kui need kes varem kandideerisid.

Lembitu Twerdjanski
7 aastat tagasi
Reply to  qw

Kellele pean vastama?