Lääne-Nigula vallaelanikud toetasid ühinemist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula valla elanikud hääletasid Nõva, Kullamaa, Martna ja Noarootsi vallaga ühinemise poolt.

Ühinemise poolt kääletas 103 ehk 78 hääletamas käinutest, ühinemise vastu andis hääle 29 ehk 22 protsenti hääletanuist.

Hääleõiguslikust 3473 vallakodanikust käis hääletamas 132 ehk 3,8 protsenti.

„Ju ta [kesine hääletusest osavõtt] on tingitud sellest, et rahvas teab, mis ees ootab,“ viitas Lääne-Nigula volikogu esimees Andres Kampmann tõsiasjale, et kolmest vallast – Risti, Taebla ja Oru vallast moodustunud Lääne-Nigula toimib vallaelanikele meelepäraselt.

Kampmanni sõnul tingis hääletusest loidu osavõtu ka see, et praegu on tegemist on sundkäiguga. „Siin ei ole vabatahtlikkusest juttu, mõnel vallal [Kullamaa ja Nõva] oli valida vaid suund,“ lausus Kampmann.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et oma valla hääletustulemus teda ei üllatanud. „Meie puhul arvasin, et osalusprotsent on madal,“ nentis Lõhmus, lisades, et vaasemate ühinemistega tekkinud ning ladusalt toimivates valdades on see ootuspärane.

„Väga meeldiv oli Nõva,“ kiitis Lõhmus ja lisas, et tõenäoliselt on Nõva rahvahääletusest osavõtt (50,3 protsenti) üleriigiline rekord. „Selgemat jahhi [ühinemisele] ei saa ollagi.“

Noarootsit pidas Lõhmis tugeva identiteediga piirkonnaks, kus rahvas tuleb oma seisukohta nagu üks mees väljendama. „Osalusprostent oli väike, vallakodanike tegelikku arvamust on neil välja lugeda keereuline,“ nentis Lõhmus.

Kuigi Noarootis hääletati ühinemise vastu, olidi seal osavallana ühinemise poolt. Lõhmus loodab, et Noarootsi volikogu otsustab liitumise kasuks. „Arvan küll, antud hetkel oleks see neile kõige kasulikum,“ ütles Lõhmus.

Kullamaa vallas hääletati napilt Läänenemaa suunal liitumise poolt. „Kullamaa rahvas näitas oma arvamust, mingit indikatsiooni Kullamaa volikogu sellest sai,“ arutles Lõhmus. „Eks nad peavad nüüd südmetunnistuse järgi otsustama, kas liituvad Märjamaa või Lääne-Nigulaga.“

1. jaanuari seisuga elas Lääne-Nigula vallas 4142 elanikku. Rahvaküsitlus Kullamaa, Lääne-Nigula, Martna, Noarootsi ja Nõva valla ühinemise osas toimus Lääne-Nigula vallas 18.-20. novemberini. Hääletada sai Taeblas, Ristil, Paliveres ja Linnamäel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
» Martna, Kullamaa ja Lääne-Nigula elanikud pooldasid viie valla ühinemist, Noarootsis hääletanud tahaks jääda osavallaks
6 aastat tagasi

[…] Lääne Elu kirjutas täna, et Lääne-Nigulas hääletas ühinemise poolt 103 ehk 78 hääletamas käinud inimestest. Omavalitsuste ühinemist ei pooldanud 29 ehk 22% hääletanuist. Hääletamas käis 3,8% hääleõiguslikest elanikest. […]

Jaak
6 aastat tagasi

Kõik on selge,keegi ei hääleta sest see on mõtetu. Meile valda on saadetud emissaar Mikk Lõhmus kes peale järgmisi valimisi kaob kui tuhk,sest teda lihtsalt keegi ei vali.Kogu valla elu on lõplikult pööratud pahupidi. Kogukonnad on ikka koos, ainult lõhestatud. Kadunud on vallast nii sport kui kultuur.Härra Lõhmus ärge ajage oma asja ainult noorte tüdrukute passimises ja tööle võtmises.

Unesnôiduja
6 aastat tagasi

Naeruväärne.