Fraktsioonide juhid kutsusid Rõivast kolmapäeval kella 14-ks lahkuma

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taavi Rõivas Haapsalus 098
Taavi Rõivas. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu viie fraktsiooni juhid kutsusid Reformierakonna esimehest peaminister Taavi Rõivast kolmapäeval kella 14-ks ise ametist lahkuma, vastasel korral ootab teda ees viie erakonna ühine umbusalduse avaldamine.

Keskerakonna, Vabaerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioonide esimehed Kadri Simson, Andres Herkel, Martin Helme, Andres Anvelt ja Priit Sibul ütlesid teisipäeval peetud ühise kohtumise järel, et valitsusjuhi otsus oma ametipostist kramplikult kinni hoida on ohuks Eesti arengule, teatas Keskerakonna fraktsiooni pressiesindaja.

Peaminister ei taju, et Reformierakond ei võrdu Eesti riigiga, leidsid fraktsioonide juhid.

“Taavi Rõivase otsus, ametist mitte taanduda ning jääda ootama homset umbusaldust, näitab Reformierakonna arrogantsust ning võimetust teha otsuseid, mis on Eesti huvides,” teatasid viie fraktsiooni juhid. “Me kutsume üles peaministrit hiljemalt homseks kella 14-ks ise tagasi astuma. Vastasel korral ootab valitsusjuhti ees viie erakonna ühine umbusalduse avaldamine, mis on pretsedenditu. Eesti on demokraatlik riik ning peaministril on aeg tunnistada, et koalitsioon on lõppenud.”

Viie fraktsiooni juhid rõhutasid, et Reformierakonna, IRL-i ja SDE koalitsiooni sisuliselt enam ei eksisteeri. “Kümne küünega oma positsioonidest kinni hoidev peaminister teeb riigile ainult kahju. Kui me soovime tänast seisakut murda, vajab Eesti uut valitsust ning algust tuleb teha valitsusjuhi taandamisega,” teatasid nad.

Esmaspäeva õhtul soovitasid praegusesse valitsuskoalitsiooni kuuluvad Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning Isamaa ja Res Publica Liit Reformierakonna juhist peaminister Taavi Rõivasel tagasi astuda ja teatasid konsultatsioonide alustamisest uue valitsuliidu lmoodustamiseks.

Rõivas teatas teisipäeva hommikul, et ei astu vabatahtlikult tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igatahes
7 aastat tagasi

võiks võtta vares-barbaruselt eeskuju

2. kodanik
7 aastat tagasi

Rõivas ei tohiks ikka nii lihtsalt alla anda! Vajadusel peab ennast kasvõi kabinetti sulgema. Võiks võtta ka kedagi pantvangi….

ki
7 aastat tagasi

Asi päris karmiks läinud,eks ole opositiooni ridades endisi jõustruktuuride esindajaid….

Mark
7 aastat tagasi

Pole siin mingit ahhetamist ega
ohhetamist,Röivas peab lahkuma.Ta
on oma suutmatust riiki valitseda
küllalt näidanud.Ei mingeid erakorralisi valimisi praegu,loodate,et e-valimised aitavad jälle.Reformierakond
valitsusest välja,see on praegu
ainuöige otsus.

ah?
7 aastat tagasi
Reply to  Mark

Jah ja sina oleksid palju parem. Reformid ja Rõivas on vähemalt riigi majanduslikult tõstnud paremaks kui ta oli vanasti ja välismeedias oleme ka vägagi edasi arenenud tänu nendele muutustele. Jah on ka miinuseid, kui nii see elu on vaevalt, et vasakpoolsus meid kuhugi edasi viib.

ah?
7 aastat tagasi

Lõpetage see trall ära. Las mees olla oma valitsusaja lõpuni ja siis teete legaalselt valimised. Selgelt näha ju, et teised koalitsioonid on kadedad, sest nad pole saanud riiki juba pikemat aega juhtida.