Kullamaa kaebab valitsuse riigikohtusse

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

IMG_4962

Kullamaa vallavanem Jüri Ott (vasakul) ja volikogu esimees Einar Pänpuu on kohtussemineku asjas ühte meelt. Foto: Eduard Laur

Kullamaa volikogu kaalub reedel, kas esitada riigikohtusse taotlus algatada põhiseaduslikkuse järelevalve ja tunnistada osa haldusreformi seadust kehtetuks.

Juttu on seitsmest haldusreformi seaduse paragrahvist, mis rikuvad kohaliku omavalitsuse õigusi. „Volikogu otsust on raske prognoosida, aga ma arvan, et eestlase õiglustunne meid kohtuteele viib. See oleks igati mõistlik,” ütles Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu eile Lääne Elule.

Kullamaa tahab, et kehtetuks tunnistataks paragrahvid, milles on juttu 5000 elanikust kui tsensusest, millest vähemaga ei suuda kohalik omavalitsus oma elu korraldada; valitsuse õigusest valdu sundliita ning jätta sundliidetud vallad ühinemistoetusest ilma.

„Me ei protesteeri mitte haldusreformi vastu, vaid seaduse nende punktide vastu, mis lubavad kogukonda sundkorras ühendada. Eestlasele ei ole sund vastuvõetav. Kullamaa on seni oma elu korraldamisega väga hästi hakkama saanud. Me pole jätnud ega jäta midagi tegemata,” ütles Kullamaa vallavanem Jüri Ott.

Kullamaal on veidi üle tuhande elaniku. „Kui elanike piirist rääkida, siis peaks see olema väga hästi põhjendatud. Praegu on elanike arv peamine ühendamise kriteerium, taustaks väide, et väiksemad vallad ei suuda tagada avalikke teenuseid, mida näeb haldusreform ette. Me ei tea aga tänini, mis need teenused on,” ütles Ott.

Oti sõnul on see kõik valdu vihastanud ja need on asunud oma õiguste eest võitlema. Augustis valmis endise justiitsministri, praegu advokaadi Paul Varuli juhitava õigusteadlaste meeskonna analüüs, mille järgi rikub juunis vastu võetud haldusreformi seadus kohalike omavalitsuste õigusi mitmes punktis, sh 5000 elaniku alampiir ja sundliitmine. Kullamaa vald oli üks neid valdu, kelle tellimisel ja finantseerimisel koostati kokku ligi 22 000 eurot maksnud analüüs. Kullamaa valla osalus oli 480 eurot. Nüüd on needsamad vallad – Kullamaaga kokku 21 – otsustanud pöörduda riigikohtusse.

„Olime selle juures, kui analüüs telliti, ja see on andnud tulemuse, et ilmselt on põhiseaduse riive olemas,” ütles Ott.

Praegu on Kullamaal pooleli ühinemisläbirääkimised Lääne-Nigula ja Märjamaa vallaga. Kullamaa kavatseb mõlemaga läbirääkimisi jätkata kuni ühinemislepingute täieliku valmimiseni. Mõlemad lepingud lähevad rahvahääletusele. Kui riigikohus peaks otsustama, et osa haldusreformi seadust on põhiseadusvastane ning sundliitmine kohalikke omavalitsusi enam ei ähvarda, pannakse rahvahääletusele ka kolmas variant – jätta naabritega liitumata.

Üks rahvaküsitlus on Kullamaal juba olnud. Kaheksa kuud tagasi osales selles 20 protsenti rahvast ja suurem osa arvas, et Kullamaa peaks ühinema Märjamaaga. „Selle järel teine tulemus oli jätkata iseseisvana. Sellepärast me olemegi Varuli analüüsi tellinutega liitunud,” ütles Ott. Kolmas tulemus küsitluse järgi oli Lihula, viimane, kõige väiksem osa rahvast pooldas Lääne-Nigula vallaga ühinemist.

Kui Kullamaa siiski ühineb, olgu kas Lääne-Nigula või Märjamaa vallaga, nõuab ta endale igal juhul osavalla staatust oma osavallakogu, eelarve ja ametnikega. „See säilitab kogukonna töö- ja otsustusvõime,” ütles Pärnpuu.

Osavalla staatust nõuab omale tulevase Lääne-Nigula valla koosseisus ka Noarootsi vald. Riigikohtu poole ei kavatse Noarootsi pöörduda, kuid on öelnud, et juhul kui sundliitmise osa seadusest peaks tunnistatama kehtetuks, kavatseb Noarootsi jätkata iseseisva vallana.

Regionaalhalduse minister Arto Aas on varem Lääne Elule öelnud, et valitsuse hinnangul on haldusreformi seadus põhiseaduspärane. „Põhiseaduse riive ei ole nii intensiivne, et peaks seadust muutma,” ütles Aas.

Haldusreformi teoreetiku Mikk Lõhmuse sõnul on Kullamaal õigus olla solidaarne valdadega, kes lähevad riigikohtusse, kuigi pigem on riive seotud sundliitmise aja, mitte liitmise endaga. Lõhmus märkis, et Kullamaa peab aktiivselt ühinemisläbirääkimisi ja pole kunagi varjanud, et tahab teatud iseseisvust. „On ka valdu, kes eiravad igasuguseid läbirääkimisi ja lähevad siis kohe kohtusse. Nende motivatsioonist ma aru ei saa,” ütles Lõhmus.

 

Kaebus riigikohtule

Kaebuse esitavad:

* Ülenurme, Luunja, Kambja ja Nõo vald (Tartumaa),

* Pala vald (Jõgevamaa),

* Rakke vald (Lääne-Virumaa),

* Vaivara, Illuka, Lüganuse, Mäetaguse ja Tudulinna vald (Ida-Virumaa),

* Pühalepa, Käina ja Emmaste vald (Hiiumaa),

* Järvakandi vald (Raplamaa),

* Loksa linn (Harjumaa),

* Abja ja Kõo vald (Viljandimaa),

* Mikitamäe vald (Põlvamaa),

* Leisi vald (Saaremaa).

* Kullamaa vald (Läänemaa).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
no jälle
7 aastat tagasi

seekord minnakse teisele katsele esmaspäeval, laenuraha eest 1,3km mustkattega tee tegemisega abivallavanem viksi ja pearaamatupidaja koduni, salaja sahkerdades, otsust ka ei ole .120 tuhat vaba raha. Sealjuures kruusateede olukord on äärmiselt halb! nii transaveeremid veerevad

vaata
7 aastat tagasi

Kullamaal on Süüta Süüdlased nüüd põlispuud, röövraidest raiutud kännud ja kalmistule maetud surnute hauatähised jalust kadunud. Vastab tuuleiil?

bla
7 aastat tagasi

kahjuks initsiatiiv tuleb reeglina ikka sellise kaadri poolt, kes on täielikult sõltuvad KOV nisast ja hirm tundmatu ja tumeda tuleviku ees on suur. Kas mitte Kullamaa mees (ja ka Hanila oma) ei ruulinud kõige kauem pinki nühkijate edetabelis? Erasektoris loetakse juhtidele optimaalseks 5-7 aastat ühel positsioonil olla, et vältida stagnatsiooni ja motivatsiooni langust, maksumaksja lõppematul pajukil on juhtimise effektiivsusest kindlasti omad arusaamad..

Eks
7 aastat tagasi

Eks ikka jama kui soojad toolid istumise alt tõmmatakse ja kogu see valla punt peab “lihtinimese” kombel vaatama kuidas maal tööd leida ja üldse ellu jääda oleks…. Jõudu protsessimiseks:)

Las
7 aastat tagasi

Klounid sebivad

Margus
7 aastat tagasi

Mina soovin Kullamaa vallale vaid jõudu kohtuteel 🙂
Tahaks täitsa näha mis sellest teatrist välja tuleb 😀

Mari
7 aastat tagasi

Ühtlasi kaevake ka 2tooli seadus
kohtusse,see on ka pöhiseaduse
vastane.See on ju vastu vöetud ja
hakkab kehtima 2017aastal peale
KOV valimisi.Riik tahab kogu vöimu
endale,kohalikel omavalitsustel ei
jää midagi.Oma öiguste eest peab
seisma!Ka teised vallad,pärast on
raske midagi muuta.

Anonüümne
7 aastat tagasi

Eesti üks suurimatest hädadest seisneb selles, et iga paari-kolmesaja elanikuga külakene püüab kõigest hingest omaette valda mängida. Valla mängimisega kaasnevad loomulikult kulud ja selle tagajärjel lähebki kogu aur vile peale.
Kas Ott ja Pärnpuu kardavad oma mahhinatsioonide avalikuks tulemist või mis värk seal nüüd on? Haldusreform tuleb ära teha, kasvõi jõuga. Ise sellised ju ennast koomale ei võta.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Mitte väiksem häda ei ole inimesed, oma vildakaid teadmisi absoluutse tõe pähe esitlevad.
Ja muideks, Kullamaa vallas on kindlasti rohkem elanikke, kui kolmsada….

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Kullamaa kolkastub…

Kuld
7 aastat tagasi

Kullamaa, su mehemeel, pole mitte surnud veel!