Tarvo Valkeri viies raamat on lindude rändest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Valkeri raamat

Ornitoloog Tarvo Valkerilt ilmus neil päevil viies looduseraamat, mis sedapuhku räägib lindude rändest.

„Lindude ränne on lindude elutsüklis üks huvitavamaid ja paeluvamaid teemasid,” põhjendas Valker raamatu teemavalikut. Ta lisas, et viimane arvestatav raamat lindude rändest ilmus Eestis 40 aastat tagasi Erik Kumari sulest.

„Tänu tehnoloogia arengule ja sateliitsaatjatele, oleme lindude rändest vahepeal väga palju uut teada saanud,” rääkis raamatu Valker.

Raamatu autori sõnul on ka kliimamuutused lindude rännet mõjutanud – üha varasemate kevadete ja pehmemate talvede tõttu jõuavad paljud varakevadised rändlinnud siia varem kui 40-50 aastat tagasi ja jäävad ka sügisel pikemalt paigale.

Teise olulise muutusena nimetas ornitoloog seda, et kliima soojenemise tõttu on arktilistel pesitsusaladel olnud suured muutused. „Põhjapoolse levikuga lindudele pole olukord eriti soodne ja nende arvukus väheneb,” selgitas ta.

Varraku „Rohelise Eesti" sarjas trükivalgust näinud raamatus on juttu nii lindude rände uurimise ajaloost Eestis, kliimamuutuste mõjust rändlindude fenoloogiast ja sellega kaasnevatest linnukaitselistest probleemidest, kui ka parimate rändevaatluskohtade tutvustus jms.

Valker ütles, et kui Kumari raamat oli rohkem süvahuvilistele, siis tema oma sobib ka pehmemale loodushuvilisele ja kasutamiseks looduskoolidele.

Raamat on illustreeritud Eesti tipploodusfotograafide nagu Remo Savisaar, Arne Ader ja Mati Kose fotodega. „Üksikuid pilte on ka teistelt autoritelt,” ütles Valker. Kaardimaterjali koostamisel oli abiks teinegi Läänemaa mees Tiit Kaljuste.

Tarvo Valkerilt on varem ilmunud Maalehe sarjas kaks taskuteatmikku „Väike talilinnuraamat”, mis aitas määrata talvel aeda või lindude toidulauale sattuvaid linnuliike ja „Väike veelinnuraamat”, mis tutvustas siin kohatavaid veelinde.   

Varraku „Rohelise Eesti sarjas” on Valkeri sulest ilmunud raamat „Eesti röövlinnud”.  

Kui nimetatud kolm raamatut on populaarteaduslikud, siis 6-7 aastat tagasi kirjastuse Huma ilmunud „Europardi talvekodu” sisaldab emotsionaalsemaid jutukesi.

Järgmise võimaliku raamatu kohta ütles Tarvo Valker, et lindude teema on ammendamatu ja kirjutada oleks väga palju, kuid kohe ta uut raamatut tegema ei torma. „Tuleb vaadata selle raamatu tagasisidet, sest selle käigus võivad tekkida uued ideed ja mõtted

Kaire Reiljan

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments