Laupäeval süttivad muinastuled

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muinastuli Kiidevas

Kiideva kalakülas on muinastulede öö aasta suurim sündmus. Foto arhiiv

Juba paarkümmend aastat süüdatakse augusti viimasel nädalavahetusel rannikul muinastuled, meenutamaks ajaloolist traditsiooni märgutuledega sõnumeid edastada.   

Muinastulede öö kodulehel olid läänlased reedeks teada andnud 21 paigast, kus laupäeva, 27. augusti õhtul lõke süüdatakse. Väikesi, ühe küla, pere või sõpruskonna lõkkeid on kindlasti mujalgi Läänemaal.

Kõige suuremalt on sel korral muinastulede öö tähistamine ette võetud Spithamis, kus Spithami puhkemajades annab kell 19 akustilise kontserdi Ines. Merekultuuriaastale kohaselt pakuvad kohalikud rannakalurid omavalmistatud roogi ning lõke süüdatakse päikeseloojangul kl 20.30.

Ka Matsalu lahe kaldal Kiideva külas on muinastulede öö üks küla tähtsündmusi ja nii tänavugi. Kiideval jagub tegevust terveks päevaks, sest juba keskpäeval peetakse Kiideva Kalaküla rattasõit ja sellele järgnevad kl 16 küla kärajad, kus arutatakse muuhulgas Ridala valla ja Haapsalu ühinemist. 

Muinastulede õhtu juhatavad kl 18.30 sisse Do-Re-Mi laululapsed. Seejärel tuuakse rahva ette Virve Osila näidend „Pühapäev” ja esinevad rahvatantsijad. Kl 20.30 astub lavale Mart Bänd ja kl 21.30 süüdatakse muinaslõke. 

Haapsalus tehakse muinastuld kahes kohas. Tavapäraselt süüdatakse Vana Haapsalu seltsi eestvõttel kl 20.30 lõke Aafrika rannas.

Seltsi eestvedaja Merike Lauri sõnul tähistatakse tänavu muinastulede ööd vaikselt ja rahulikult – meelelahutust lõkketule kõrvale ei pakuta. „Eelmisel aastal tegime koos kultuurimajaga ja siis oli küll nii muusika kui ka toidutelk, kuid sel aastal pole korraldamiseks jõudu ega jaksu,” selgitas ta. 

MTÜ Tuulekell pakub aga võimalust muinastulede ööd veeta keraamika glasuurimise ja rakupõletusega. Nii rakupõletuslõkked kui ka muinastuli süüdatakse Väikese viigi ja Eeslahe vahelisel alal Lahe tänava ääres. Selleks ette valmistatud savist esemete glasuurimist alustatakse kl 17 ja tund hiljem läheb esimene ahjutäis põletusse. Kl 21 süüdatakse muinastuli.

Korraldajad soovitavad mõnusaks olemiseks kaasa võtta kaasa piknikukorvi ja grillimiskraami ning taskulambi ja muinastule hoidmiseks mõned puud lõkkesse.

Muinastulede öö kodulehel on teada antud veel mitmest tulesüütamisest Läänemaal. Vormsilased kogunevad laupäeva õhtul kl 20.30 Sviby sadama randa, kus saab näha ja õppida ka line-tantsu. Matsalu lahe ääres Keemu külas süüdatakse traditsiooniliselt heinasulptuurid.

Traditsiooniliselt süütavad oma lõkke ka Noarootsi Hara, Ramsi ja Einbi küla. Nõval on muinaslõkked Rannakülas ja Keibu lahe ääres Metskonna taga. Oma lõkked on Hanila valla Kõera külas ja Virtsu linnuse juures. Muinastuld tehakse ka Saunja külas.

Ridala valla Haeska küla muinastuli süüdatakse Öörla mäel. Topu rannas tehakse tuld Pusku külas ja Puises sadamas.

 

Kast:

Muinastulede öö

Läänemere ääres elanud inimestel on muinasajast olnud komme süüdata naabritele ja meresõitjaile märgutulesid.

Tulede süütamine taaselustati Soomes ja Eestis 1992 ning tulede süütamise õhtut hakati nimetama muinastulede ööks.

Sellest peale süttivad lõkked augusti viimase laupäeva õhtul päikeseloojangul. Lõkete kett on liikunud üle Põhjalahe Ahvenamaa kaudu Rootsi, lõkkeid süüdatakse ka Läti randades ja Eestis siseveekogude ääres.

2009. aastal muutus sündmus üle-eestiliseks, loodi veebileht muinastuled.ee ning vabatahtlikud asusid meedias sündmust tutvustama ja inimesi mere äärde kutsuma.

Praegu kogub lõkkeinfot, haldab veebilehte, viib teemaprojekte ellu ja suhtleb avalikkusega MTÜ Tuleranda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments