0

Lihulast ja Hanilast saab Lääneranna vald

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lõuna-Läänemaa haldusreformituur  (urmas lauri) (53) Mikk PikkmetsKoonga vallavanem Mikk Pikkmets. Foto: Urmas Lauri

Kuigi kohanimekomisjon soovitas uue valla nimeks Lihulat, otsustasid Lihula, Hanila, Varbla ja Koonga nimetada uue valla Läänerannaks.

Lihula on kohanimekomisjoni hinnagul Läänerannast parem nimi kolmel põhjusel: ta on väga vana nimi, piirkonna suurim asula ja uue valla keskus. Ühinemislepingu projektis seisab aga Lääneranna. Lihula nime pole vallajuhid arutanud.

„Keegi ei hakanud oma nime peale suruma,” ütles Koonga vallavanem Mikk Pikkmets.

Lihula volikogu esimehe Jaak Kastepõllu sõnul oli Lääneranna üksmeelne otsus – kõik kiitsid nime heaks. „Uus nimi uuele vallale on parim lahendus,” ütles ta.

Kastepõllu sõnul oli nimekomisjoni esimene soovitus tõepoolest Lihula, kuid alternatiiv oli Lääneranna. Lääneranna eelis on see, et moodustub täiesti uus vald, mis saab täiesti uue nime. „Lääneranna nimi iseloomustab piirkonda – kõik peale Koonga on rannavallad,” ütles Kastepõld.

Mikk Pikkmetsa sõnul pole Koongagi päris rannata vald – seal asub 195 ha suurune Lavassaare rabajärv. „Aga see on nii naljaga pooleks. Kui meil praegu ka randa ei ole, siis ühinemisel tekib,” ütles Pikkmets.

Ajaloolist järjepidevust Lääneranna nimi ei kanna, aga Jaak Kastepõllu sõnul on nimi selletagi kõikidele vastuvõetav. „Vanad nimed on olulised, aga nimevaidluse taha ei tohiks ühinemine jääda, nagu see võib juhtuda Haapsalu ja Ridalaga,” ütles Kastepõld. „Tegelikult on nimi pseudoteema. Pole tähtis, kas Peeter või Paul. Olulisem on sisu – see, kuidas uus vald toimima hakkab. Vanad nimed jäävad ju alles ja uus nimi ei vähenda nende tähtsust,” ütles Kastepõld.

Soontagana või Lääne-Nigula

Juuli alguses valisid nime ja kirjutasid selle ühinemislepingusse ka Läänemaa põhjapoolsed vallad. Lääne-Nigulast, Noarootsist, Nõvast, Martnast ja Kullamaast moodustuva uue valla nimeks saab Lääne-Nigula. Martna vallavanem Tiiu Aavik pakkus nimeks ka Lääne-Eesti või Lääne valda. „Ilus oleks, kui uue valla nimeks ei saaks ühegi liituva valla nimi,” ütles Aavik.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott ütles, et Kullamaal pole nimeküsimust arutatud, ning jättis teistele vabad käed: „Nimi pole kõige tähtsam ja ei tohiks probleemiks saada.”

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi pakkus Soontagana nime, sest suur osa uut valda jääb Soontagana muinaskihelkonda. Et aga Soontagana ulatus Põhja-Pärnumaale, ei arutatud seda nime rohkem. „Soontagana puhul peaks liitujaid olema Koongani välja,” ütles Lääne maavanem Neeme Suur.

Haapsalu linn või vald

Tuline vaidlus on puhkenud nime üle Haapsalu ja Ridala ühinemisel. Haapsalu on kindel, et uus omavalitsus tuleb nimetada Haapsalu linnaks, Ridala volikogu pole aga sellega nõus ja tahaks nimeks Ridala valda. Juulikuu istungil otsustati, et ühinemislepingu projekti läheb Haapsalu linna nimi. Tegelikult tähendab see aga seda, et Ridala lükkas oma ei-sõna lihtsalt edasi.

Kui lepingu projekt on valmis, peab volikogu selle kinnitama. Kui volikogu leiab, et leping pole vastuvõetav, näiteks nimi ei sobi, siis ta seda ei kinnita. Ridala volikogu esimehe Olev Peetrise sõnul tähendaks aga Haapsalu nimega mittenõusolek seda, et Ridala ja Haapsalu ei ühine, sest linn oma otsust nime asjus ei muuda.

„Ei tahaks, et läheb nii, nagu Tõrvas juhtus,” ütles nimevaidluse kohta haldusreformi ekspert Rivo Noorkõiv. Tõrvas ei suutnud liitujad nimes kokku leppida ja see raiskas ära suure hulga aega. Et volikogud ei suutnud otsustada, kas uue omavalitsuse nimeks saab Lõuna-Mulgi, Helme või Tõrva vald, pandi nimi lõpuks rahvahääletusele klausliga, et kui hääletusel osaleb üle 50 protsendi, siis rahva tahetud nimi jääb ja volikogud ei sekku. Osales aga 20 protsenti, väikese ülekaalu sai Helme nimi. Sellega ei olnud osa valdu nõus. Volikogud hääletasid uuesti, neljast kolm soovis Tõrvat. Enne seda oli kokku lepitud, et kui hääled lähevad pooleks, nii et nimi jääb taas valimata, visatakse lihtsalt kulli ja kirja.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tere!
Tere!

Nimel on siiski suurem tähendus kui mõni arvata mõistab.

öpa
öpa

Ridala linnaga ühinedes oma nime kindlalt ei saa jätta,hea kui tuleks Haapsalu vald,mitte linn.

einoh
einoh

Me loome uue parema maailma, kõik vana peab kaduma, Lihula ja Hanila nimed on ikka väga räigelt vanad ja pahad nimed. Venemaal see saavutati. Zapadnoberegovski volost on ka idapoolsetele rohkem mõisetav ja jääb paremini meelde

Maavana+2
Maavana+2

Lääneranna on ikka väga kehv nimi.

wpDiscuz