Läänemaa noored kergejõustiklased tõid Rukilillemängudelt medaleid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Meie medalivõitjad Madli Rahuvarm ja Kevin Sakson (jaanus getreu)
Medalivõitjad Madli Rahuvarm ja Kevin Sakson. Foto: Jaanus Getreu

Võrus toimunud Rukkilillemängudel võitsid Läänemaa noored kergejõustiklased kaks medalit, saavutasid mitmeid kohti esikuuikus, ning püstitasid hulga isiklikke rekordeid.

Võrus toimusid 27. Rukilillemängudel pakkusid tänavu eestlastele konkurentsi võistlejad Lätist ja Soomest.

Taas saame rõõmu tunda ja kiidusõnu öelda meie noorkergejõustiklaste aadressil. Võrus esindasid meie maakonda Läänemaa Kergejõustikuklubi ja Haapsalu Kergejõustikulklubi sportlased. Võideti kaks medalit, saavutati mitmeid kohti esikuuikus, ning püstitati hulga isiklikke rekordeid.

Medalivõidud heidetes-tõugetes

Läänemaale tuli Rukilillemängudelt kaks medalit. Mõlemad medalivõitjad on Haapsalu Kergejõustikuklubi sportlased.

Naisjuunioride kettaheites saavutas tulemusega 38.21 hõbemedali Madli Rahuvarm. See on hea kettakaar. Madli on aga sellel hooajal ka kaugemale heitnud. Näiteks Eesti naiste hooaja edetabelis hoiab ta kaheksandat kohta maikuus heidetud tulemusega 40.78.

Teise medali tõi Poiste A-klassi kuulitõukes Kevin Sakson. Tugevat võistlejanärvi näitas noormees aga igatahes küll- tõugates end poodiumile alles viimase katsega, tulemus 13.40. Selles vanuses tõukavad noormehed 5-kilost kuuli.

Haapsalu klubi noored esinesid väga edukalt veel mitmel alal.

Tüdrukute C-klassis hüppas hiilgava isikliku rekordi kaugushüppes Keity-Liina Kallas, tulemus 4.92. See andis 46 osaleja hulgas kõrge viienda koha. Veel parandas ta isiklikku rekordit kuulitõukes, tõugates 2-kilost raudmuna 9.38, tulemuseks 11. koht.

Hanna-Liisa Salf jooksis isikliku rekordi Tüdrukute B-klassi 800 m jooksus, saavutades ajaga 2.33.58 kuuenda koha.

Läänemaa Kergejõustikuklubi parimate tulemuste eest hoolitses selle klubi jooksutäht Martin Teppan. Balti maavõistluste 800 m jooksuks valmistuv noormees sai kaks kuuendat kohta.

Esimest korda pani ta end proovile kergejõustiku ühel raskeimal alal, 400 m jooksus. Poiste A-klassis võistlev sportlane jooksis ajaks 55,48. Teine kuues koht tuli 16aastasele jooksumehele 1500 m distantsil, tulemus 4.42.11.

Tüdrukute C-klassi 600 m jooksus tegi isikliku rekordi Trinity Õismets, aeg 2.04.03.

Gertu Küttmann sai väljaspool arvestust tüdrukute A-klassis võisteldes kirja taas isikliku rekordi kuulitõukes. Kolmekilost kuuli tõukas ta 9.68.

Vasaraheites tegid isiklikud margid Gertu Küttman 25.52 (9. koht) ja Siret Põldäär 21.52 (11. koht).

Rukilillemängud on on korraliku tasemega noorte kergejõustikuvõistlus. Palju näidati väga häid tulemusi. Esile võiks tuua neist mõned.

Näiteks tütarlaste C-klassis 100 m jooksu võitis soomlanna Saga Vanninen. 13aastane sportlane võitis sprindi 13.14-ga. Või tütarlaste B-klassi kõrgushüppes võidutses Eesti rekordimehe Marko Turbani 14 aastane tütar Lilian Turban tulemusega 1.67. Poiste B-klassi 200 meetris sprintis 15 aastane Edward Henno võidutulemuseks 23.57.

Ilma minevikuta poleks olevikku, ega tulevikku

Esimesed Rukilillemängud toimusid augustis 1990. Ka allakirjutanul oli au neist tollase Haapsalu rajooni esindusega osa võtta.

Meenutada on tore. Tooksin esimesest võistlusest esile mõned meie üle veerandsaja taguse aja paremad tulemused. Neidude A-klassi 3 km käimises saavutas esikoha Maia Jõemaa 19.33,46. Esikoha käimises, poiste B-klassi 5 km saavutas ka Hegert Mölder, aeg 26.44,8. Tütarlaste B-klassis püstitas Karin Neeme seitsmevõistluses uue maakonna noorterekordi 3869 ja oli viies. Sama vanade poiste hulgas oli Üllar Petrovits 1500 m jooksu takistusjooksus 4.45,62-ga neljas. Teno Ilves oli poiste B-klassi 400 m jooksus 54,92 kuues ja 800 m 2.04.64 neljas. Ave Kaljuvere sprintis 100 m 13.32 ja oli neidude A-klassis seitsmes. Küllo Kuhi hüppas kuuenda koha vääriliselt poiste B-klassis kõrgust 1.75. Aivar Kroon, Jaanus Getreu, Erik Kösler, Omar Otlot olid 4×100 m teatejooksus 47,16 poiste A-klassis kaheksandad.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peeter
7 aastat tagasi

Rääkigem ikka asjast ehk möne noorsportlase ülekiitmisest. Keegi pole ju rääkinud treeneritest kes mida saavutanud. Ei maksa enne supertulemusi noori ära “hellitada”.

sportlane
7 aastat tagasi

Keity Liina Kallas on niivõrd võimekas ja andekas tüdruk, et temale peaks küll parimad võimalused looma.
Jõudu treenerile ja vanematele!

meil on väga tublid
7 aastat tagasi

Kergejõustiku treenerid ka täna – Kaja Ladva ja kindlasti ka Peeter Kallas, kes oma andekat tütart treenib.

Peeter
7 aastat tagasi

Loen ja imestan taas Getreu ülivõrdeid nagu jooksutäht jne. Kuule sa tead isegi ,et Oosim Gert jooksis koolipoisina 400m ilma erilise trennita kuus sekundit kiiremini kui jooksutäht ! Kes siis Gert oli ,üliinimene või ?
Võtaks asja ikka reaalselt ehk tase on nii nõrk ,et saada selliseid kohti harrastaja tulemusega.

........
7 aastat tagasi
Reply to  Peeter

Gert oli kahtlemata supertalent, aga ilma trennita ta küll oma tulemusi ei jooksnud. Gerdi kergejõustikutreener oli Railo Paun, väga pädev ja asjatundlik treener.

Treenerist Railo Paun
7 aastat tagasi
Reply to  ........

Läänemaal olid Railo õpilasteks näiteks Tõnis Sahk (kaugushüpe, isiklik rek 7.99 ehk Eesti kõigi aegade 3.tulemus), Erko Makienko (sprinter, Eesti koondise liige, 100 m rek.elektri ajavõtuga 11,01), Raivo Pihelgas (kõrgushüppe rek 2.06)