Pesata jäänud Silma merikotkapere elab hästi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kotkapesa 2016-07-06 11.09.28
Foto: kotkakaamera ekraanitõmmis

Juuni keskel möllanud torm räsis Silma merikotkapesa nii tugevalt, et nädalaga pudises pesa tükikaupa puult. Kodutud kotkapojad on looduse möllamisele vapralt vastu pidanud ning juba nädal aega on pojad pesapuu lähedal ringi lennanud.

Kotkapere kriitilised päevad olid juuni keskpaiku, kui möllas tuul ning vihma sadas kui oavarrest.

Kotkapesa jälgijad täheldasid 17. juunil, et pesapinda on oluliselt vähemaks jäänud. „Aga kotkapojad on juba selles vanuses, et võimelised lühemaid vahemaid kindlasti ka lennates läbima,“ kirjutati Looduskalendri kotkafoorumis. „Tänaseks ja homseks lubatakse tugevaid vihmasid ja tugevate tuulepuhangutega ilma. Kui ka pesa lagunema peaks saavad meie merikotkad kindlasti hakkama.“

26. juunil tõdeti, et nädalaga pole merikotkaste pesast järgi midagi. Tormijärgselt toitsid vanalinnud poegi tihedalt (tormiga polnud kalastamine kotkastelgi võimalik) ja hoidsid poegadele tuge pakkudes pesa lähedusse.

Kotkapojad koorusid 13., 16. ja 19. aprillil ning olid pesa lagunemise aegu keskeltläbi kümne nädalased. Sellises vanuses peavad kotkapojad lendama hakkama – kui mitte heaga, siis väikese näljutamisega. Ka terve pesa korral peavad vanalinnud poegi pesast lendama meelitama, sest pojad ei taha mugavast elust loobuda, kui korrapäraselt toidetakse.

„Muretsemiseks põhjust ei ole, sest kotkapojad on kusagil kotkakaamera lähistel, teevad valjuhäälset kisa siis, kui vanalinde läheduses kuulevad või neid söödaga märkavad,“ ütles Kotkaklubi juhatuse liige Renno Nellis täna Lääne Elule. „Pojad lendavad juba nädala ega, vanalinnud toovad söögi pesapuu okstele.“

Nellise sõnul kukkusid pojad pesa lagunemise järel alla, üks neist pudises suisa maapinnale. Õnneks kasvavad puu all põõsad ning selle tõttu olnud maandumine pehmem. Ning õnnelikuks õnnetuseks võib pesapurunemist pidada just seetõttu, et pojad olid selleks ajaks juba peaaegu lennuvõimelised.

Üsna tõenäoline on, et vanalinnud Uku ja Anna ehitavad pesa sama koha peale üles. „See võib juhtuda novembris, seni tegelevad vanalinnud poegadega,“ ütles Põlvamaa mees Urmas Sellis. Tema oli see, kes pojad Nordi, Rahu ja Taibu, 26. mail rõngastas.

Renno Nellis on Urmas Sellise ennustusega, et kotkad ehitavad pesa samale pesapuule, nõus. „Toiduala on suur ja pesale lähedal. Pesapuu on hea koha peal, häirijaid on vähe,“ ütles Nellis.

Nellis lausus, et sügisepoole, kui kotkapere pesapuust kaugemal tegutseb, kuid pole veel pesa uuesti ehitama hakanud, on plaanis kotkakaamera välja vahetada, sest praegune kaamera sai tormis ja vihmas vigastada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments