Hukkunud piirivalvurid saadeti viimsele teele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Kolmapäeval saadeti Tallinnas Kaarli kirikus viimsele teekonnale juuni lõpus Haapsalu lähistel hukkunud piirivalvurite Renee Karki ja Tarmo Kammer.

“On oluline meeles pidada – Renee Kark ja Tarmo Kammer täitsid 28. juuni õhtul teenistusülesannet. Seda tehes teenisid nad oma riiki ja rahvast nagu olid viimasel kahel aastakümnel ikka teinud,” rõhutas oma järelhüüdes president Toomas Hendrik Ilves.

Riigipea meenutas, et Kark läks piirivalve Remniku õppekeskusesse ajateenijaks pool aastat enne, kui Eesti taastas augustis 1991 iseseisvuse. “Need, kes mäletavad, need ka mõistavad – see oli toona päris julge otsus. Nii näeme Renee Karkis Eesti taassünni lugu, teekonda ebakindlusest ja teadmatusest kaitstud ja hoitud riigini. Kodanike riigini, kui mõelda ka tema vabatahtlikule tegevusele noorkotkaste ja kodutütarde laagrijuhina,” ütles Ilves..

“Nad mõlemad – Renee Kark ja Tarmo Kammer – olid piirivalvurid, kes tundsid oma tööd ning oskasid õpitud ja kogunenud teadmisi teistele jagada,” sõnas riigipea.

Ilves kordas 15 aastat tagasi diplomaatidele öeldut, et olla hea riigiteenistuja pole naljaasi: see eeldab teatud tüüpi inimest, ta peab olema andekas ja andunud, ta peab olema inimene, kes mujal teeniks rohkem raha, aga kes siiski eelistab riiki teenida, sest see on põnevam, loovam ja õilsam. “Need sõnad iseloomustavad samuti tuhandeid piirivalvureid ja politseinikke ning üldse kõiki, kes teenivad pühendumusega oma riiki. Eesti riiki,” ütles Ilves. “Need sõnad on võti Renee Karki ja Tarmo Kammerini, kelle lähedastel me kaastunde vaikuses kätt surume. Teie lein on kogu Eesti lein.”

Pöördudes hukkunud piirivalvurite teenistuskaaslaste poole, ütles riigipea, et mõistab, milline lootusetu tühjus valitseb praegu Haapsalu merepääste rühmas, kust kaks meeskonnaliiget on jäädavalt lahkunud, aga ta teab, et nende kaaslased jätkavad oma teenistust, leina trotsides ning sõprade lohutuse ja mõistmise toel.

“Töö politsei- ja piirivalveametis tähendab palju rohkemat kui lihtsalt ametit – see on parema ja turvalisema Eesti ehitamine, iga päev ja igas meie töös. Tarmo ja Renee tegid seda südamega, pühendumuse ja auga, ning jätsid Eesti rahvast teenides oma elu,” ütles “Nad olid head inimesed, kellest peeti lugu ja keda armastati, täpselt nii nagu Tarmo ja Renee armastasid oma tööd.”

“Eelmisel teisipäeval Haapsalu lahes juhtunu oli traagiline õnnetus. Me ei saa keerata aega tagasi, aga teeme kõik võimaliku selgitamaks välja, kuidas see õnnetus juhtus. Need vastused võlgneme meeste lähedastele, kolleegidele ja kogu Eestile,” sõnas Vaher.

“Kaotasime kaks väga head meest. Rängas õnnetuses hukkunuid leinates on me selg sirge – hoides au sees Renee ja Tarmo mälestust, aitame, päästame ja kaitseme Eesti inimesi kindlameelselt, kandes sinimustvalget oma vormil ja südames,” sõnas Vaher. “Ma tänan Tarmot ja Reneed aastate eest, mis nad Eesti eest seisid ja avaldan kogu politsei- ja piirivalveameti nimel sügavat kaastunnet lähedastele ja kolleegidele.”

Talituse viis läbi politsei- ja piirivalveameti peakaplan Valdo Lust, ärasaatmisel osalesid president Toomas Hendrik Ilves, riigikogu esimees Eiki Nestor, peaminister Taavi Rõivas, kaitseväe juhtaja kindralleitnant Riho Terras, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, siseministeeriumi ning politsei- ja piirivalveameti esindajad.

Pärast talituse lõppu kanti sargad auvalvega kirikust välja. Karki sark liikus muldasängitamiseks Haapsalu Metsakalmistule. Tarmo Kammeri urn maetakse augustikuus.

28. juunil kella 19.15 ajal leiti Voosi kurgus kaldast paari kilomeetri kaugusel Haapsalu politseijaoskonna mootorpaat. Paadi mootor töötas, paat tiirutas koha peal ning meeskonda selle pardal ei olnud. Kella 19.45 ajal leiti paadi lähistelt uppununa üks piirivalvur ning kella 20.05 ajal ka teise ametniku surnukeha.

Üks hukkunutest oli üleminspektor Tarmo Kammer, kes töötas Lääne piirkonnas piirivalvurina 1996. aastast alates. Teine hukkunud ametnik oli komissar Renee Kark, kes töötas piirivalvurina piirivalve loomisest alates 1991. aastal ning sellest suurema osa Haapsalu kordonis.

Matusekolonn saabus Haapsallu kell 14.20. Fotod: Urmas Lauri
Piirivalvurite matusekolonn 003

Piirivalvurite matusekolonn 010

Piirivalvurite matusekolonn 013

Piirivalvurite matusekolonn 025

Piirivalvurite matusekolonn 031

Piirivalvurite matusekolonn 033

Piirivalvurite matusekolonn 039

Piirivalvurite matusekolonn 046

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hukkunud piirivalvurid saadeti viimsele teekonnale Tallinnas Kaarli kirikus | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Hukkunud piirivalvurid saadeti viimsele teele" […]