0

Sigade katk tõstab pead, Jõgevamaal avastati katk kodusigadel

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Reedel diagnoositi pärast üheksakuust pausi taas sigade Aafrika katk kodusigadel, kui veterinaar- ja toiduamet (VTA) leidis taudi viielt Puurmani valla väikeseapidaja loomalt.

Seakatk diagnoositi BNS-ile teadaolevalt Jõgevamaal Puurmani vallas Tõrve külas asuva väikeseapidaja farmis kokku viiel loomal, talus on üldse kokku kuus siga. Ametliku diagnoosi pani VTA Jõgevamaa veterinaarkeskuse juht Harles Kaup juhule sigadelt võetud proovide uurimistulemuste põhjal.

"Loomade nakatumise täpsem põhjus selgub täiendava uurimise käigus," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda pressiteate vahendusel ja ütles, et taudipunktis on kehtestatud karantiin, kõik sead hukatakse ja seejärel loomakasvatushoone desinfitseeritakse.

Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 2014. aasta 8. septembril, mil Hispaanias asuvast EL-i referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA mullu 21. juulil.

Seni on Eestis hukatud veidi üle 22 000 katkusea. Taudi on leitud kodusigadel Lääne-Virumaal, Valgamaal, Tartumaal, Viljandimaal, Jõgevamaal ja Võrumaal. Viimane seakatku leid kodusigadelt oli mullu 22. septembril.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz