0

Pakrilaste kallid asjad Rannarootsi muuseumis

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Pakri rootslaste fotod ja armsad esemed on nüüd läänlaste ette toodu Rannarootsi muuseumi teisel korrusel neljapäeval avatud näitusel.

„Pakri kallisasjad” on mullu Harjumaa muuseumis valminud näitus, mis Rannarootsi muuseumi kogudest pisut täiendust saanud.

Näituse põhiosa moodustavad pildid pakrilaste fotoalbumitest, mis näitavad pakrilaste elu nii saarel kui ka juba Rootsis 1940. aastatel.

Harjumaa muuseumi direktori Riine Kallase sõnul sai näitus alguse sellest kui muuseum paari aasta eest pakrilastega suhtlema ning nende mälestuste ja fotode skänneerimise vastu huvi tundma hakkas. Kohtuti Pakri rootslastega, kes ise saarel sündinud ja seal oma lapsepõlve meetnud. „Tekkis hea klapp ja nad tõid oma kohvritest välja esemeid, mis nende emade-isade, vanaemade- vanaisade valmistatud.  See oli tõeline kallisvara,” ütles Kallas.   

Nii täienesid Harjumaa muuseumi kogud pakrilaste riide- ja käsitööesemetega, mis 1940. aastatel Rootsi lahkumisel kaasa viidud ja nüüd Eestimaale tagasi jõudnud. „Seda kõike ei raatsinud kohe hoidla seinte vahele paigutada ja seetõttu seadsime kokku näituse,” ütles Kallas

Rannarootsi muuseumi direktori Ülo Kalmu sõnul  käis nende muuseumipere koos neljapäevamemmedega mullu Harjumaa muuseumis kallisvara näitust vaatamas. „Näitus puges meile südamesse ja sündis otsus, et see peab ka Rannarootsi muuseumisse jõudma,” lisas Kalm.   

Pakri rootslaste kultuur erines näiteks Noarootsi ja Vormsi rootslaste omast. Pakri naised olid vilunud niplajad, kelle valmistatud niplispitse näeb ka näitusel. Ka on pakrilastel olnud rikas muusika ja tantsukultuur, siiani teguseb Stockholmis pakrilaste tantsurühm, mis vanu pakri tantse unustusse ei lase langeda. Sel laupäeval saab pakri tantsijaid näha ka Haapsalus eestirootslaste laulu- ja tantsupeol.  

Fotod Arvo Tarmula

Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0101 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0102 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0103 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0104 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0105 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0106 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0107 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0108 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0109 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0110 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0111 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0112 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0113 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0114 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0115 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0116 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0117 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0118 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0119 Pakri näituse avamine rannarootsi muuseumis. Arvo Tarmula0120

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz