Haapsalu ei tagane Ridalaga läbirääkimisel linna nimest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Suklese umbusaldus arvo tarmula (14)
Urmas Sukles, linnapea. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu volikogu on raudse müürina linna nime taga, selgus volikogu reedesel istungil.

„Läbirääkimised on kulgenud edukalt, enamus asju oleme me kokku leppinud ja tulemus on päris hea,“ ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles volikogus esinedes. Suklese sõnul on uus, toimima hakkav omavalitsus loogilise mõtte tulemus.

„Suurema eelarvega, kuigi see suurem eelarve alguses väga suurt edu ei too, sest haldusreformiga omavalitsuste rahastamismudel ei muutu,“ nentis Sukles. „Aga kui kunagi omavalitsustele raha juurde antakse, siis ma arvan, on eduks alust küll.“

Ühisomavalitsuse teenuste osas on Suklese sõnul natuke suurem võit praegustel Ridala elanikel. „Seda just eeskätt sotsiaalsfääris, huvikoolide õppimisvõimalustes ja samuti ka kultuuri-spordivaldkonnas,“ loetles linnapea.

Sukles ütles, et Haapsalu tuli volikogu suuruse osas Ridalale vastu. „Sest esialgu pakutud 23 liikme asemel oleme nõus 25liikmelise volikoguga,“ lausus Sukles ja lisas, et kindlasti on liitunud omavalitsuses ainult üks valimisringkond.

Suklese sõnul jääb omavalitsuse juhtimine – volikogu ja valitsus – praegusesse linnavalitsuse majja Haapsalus Posti 34. „Maja kõrval on ruum, kuhu ehitada volikogu saal, siia üles tuleks kabinetid. Peaks ära mahtuma,“ kirjeldas Sukles tulevase võimu toimimist. Linnapea sõnul on see kõik veel uitmõte, kuid Haapsalus on ennegi uitmõtted teoks saanud.

Sukles selgitas, et kokku on lepitud selleski, et kuni ühinemiseni võivad nii Haapsalu kui ka Ridala naabriga kooskõlastamata teha investeeringuid ja vajadusel võtta laenu objektide tarvis, mis on Ridala ja Haapsalu praegustes eelarvestrateegiates kirjas.

Suklese sõnul soovib Haapsalu renoveerida põhikooli, Ridalal on plaanis Panga spordihoone ja Uuemõisa lossi renoveerimine.

Eakate ja laste sõidusoodustused, toetused, palgad ja osalustasud ühtlustatakse aja jooksul. Kahel omavalitsusel on praegu suured erinevused lasteaiatöötajate palkades ja ka toetustes. „Seda [ühtlustamist] tehakse järgneva nelja aasta jooksul,“ selgitas Sukles.

Koolivõrk Suklese sõnul oluliselt ei muutu. Nikolai kool kolib Haapsalu põhikooli Kuuse tänava majja, kui see remonditud saab.

Linnapea kinnitas, et kõik praegused töötajad saavad tööd Haapsalu linnavalitsuse majas – ühinenud omavalitsuse korralduse aluseks on praeguse Haapsalu linnavalitsuse struktuur. Ametnike arv võib Suklese sõnul suureneda, sest kolmandik rahvast tuleb ju juurde. „Kõigile kindlustame täna töö,“ kinnitas linnapea, kuid lisas, et struktuuri panevad paika uus linnavalitsus ja volikogu.

Ühinemistoetust saadakse 1 633 400 eurot, sellest 300 000 planeeritakse administratiivkuludeks. Alles jäävast 1,33 miljonist eurost saab kolmandiku Ridala (461 000 eurot) ja kaks kolmandikku Haapsalu (872 000 eurot).

Ridala plaanib ühinemistoetusega remontida seltsimaju, ehitada kergliiklusteid ja rekonstrureerida tänavavalgustust.

Haapsalu tahab kindlasti kergliiklusteed Randsalu veskist mööda Kuuse tänavat kuni Kiltsini.

Haapsalul on ühinemistoetuse eest kavas ehitada Kuuse tänava kooli internaati muusikakool. Kui muusikakool sotsiaalmajast ära kolib, kavatsetakse remontida ka sotsiaalmaja. Algkooli renoveerimiseks taotleb Haapsalu euroraha, omaosalus on kavas tasuda ühinemistoetusest.

Kahel omavalitsusel on erimeelsused tulevase nime suhtes.

„Haapsalu linna läbirääkijad on kindlalt minu taga,“ kinnitas Sukles ja lisas, et Haapsalu linn on palju parem nimi ühisele omavalitsusele.

„Loodan, et ka Ridala volinikud loevad nüüdseks vastuvõetud haldusreformiseadust ja ka seal on sedasi öeldud, et kui me peaksime oma läbirääkimistes mitte kokkuleppima, siis Ridalal on 3330 elanikku,“ ütles Sukles. „Nii, et igal juhul Ridala vald sunniviisiliselt ühendatakse mingi muu omavalitsusega, et saada üle 5000 piiri. Millegipärast ma arvan, et ainuvõimalik, mida ka valitsus kaaluks, on see, et Haapsalu ja Ridala ühendatakse ja siis seadus ütleb, et kui ise kokku ei lepita ja ühendatakse, siis sunniga kokkuminevate omavalitsuste nimeks saab suurema omavalitsuse nimi.“

Sukles möönas, et juhul, kui Ridala ja Haapsalu ühendadakse sunniga, tuleb ühinemistoetusest suu puhtaks pühkida.

Sukles rääkis ka kahe omavalitsuse finantsvõimekusest. „Kui Ridala võtab laenu ja ehitab soojuse müügist saadud raha eest mõisa, siis mitmeks-setmeks aastaks on Ridala laenulimiit täis,“ kirjeldas linnapea. „Kui Haapsalu linn võtab oma põhikooli projekti omaosaluseks laenu, siis on ka limiit täis, kuid erinevalt Ridalast – meie tagasimaksed aastas on kusagil 400-500 tuhat eurot ning põhimõtteliselt me saame iga aasta tagasimakse osa võrra hädavajalike investeeringute raha juurde küsida või laenata.“

Urmas Suklese sõnul on Ridala ja Martna vaheline nõndanimetatud läbirääkimiste seis segadust tekitanud. „Kolm aasta tagasi tegi Martna Ridalale ettepaneku ühineda, Ridala sellele vastust ei andnud,“ kirjeldas linnapea. „Nüüd on viis Martna volikogu liiget saatnud ühe imeliku kirja, et tahaksid jätkata läbirääkimisi.“

Sukles viitas Ridala ja Haapsalu ühinemiskoordinaatorile Kersten Kattaile, kes olevat öelnud, et juhul kui Martna tahab Ridalaga ühineda, peab ta nii Haapsalule kui ka Ridalale uue ettepaneku tegema.

Lugu on Suklese sõnul segane, ajagraafik surub peale. „Ja noh, iseasi on see ka, et kas me ikkagi peaksime Martnaga ühinema, või oleks Martna õigem koht Lääne-Nigula valla koosseisus,“ arutles Sukles.

„Mingil hetkel me peame ühinemislepingu variandi välja käima ja kui me selleks hetkeks nime suhtes kokkuleppele ei ole jõudnud, siis ma ei tea, mis saab,“ laiutas Sukles käsi.

„Aga täna ma tunnetan, et Haapsalu linna nime taga on Haapsalu linna volikogu, Haapsalu linna elanikud ja ka inimesed, suur osa inimesi, kes elavad Haapsalu linnastus. Ridala vald juba täna ei ole ametlikus keelepruugis väga kasutuses, aga Haapsalu linn, paraku on,” lausus linnapea Sukles.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Kuule, Mihkel, mis talurahvamàssu sa siin korraldad?

Mihkel
7 aastat tagasi

Ridala .Miks te ei astu riigi vastu kohtuteele nagu Viljandimaa Köpu vald, kes taotleb haldusreformi ja 2 tooli seaduse tühistamist ? Et nende seaduste taga on teie kallis Nebokat ? Ise olite poolt? ,keda nüüd süüdistada ,et Ridala kaob .Käib vennatapusöda .Kellele on neid seadusi vaja? Kui ei ühine,raha ei saa.See on sundimine.Kasu? Pigem kahju. Külvab vaenu ja valu inimeste hinge ,oli Ridala,enam ei ole .Hakake vastu Viljandimaa Köpu valla eeskujul .Haldusreformi ja 2 tooli seadused tuleb tühistada ! Seda enam ,et haldusreformi taga on me suurustushull Neeme Suur ,kes täidab riigikogu reffide suuniseid.

kao
7 aastat tagasi
Reply to  Mihkel

see ridala kuhugi, ära tekita paanikat, kaob ainult ühte taebla seppa toitnud toiduahel

juss
7 aastat tagasi

Kas Ridala mehed pruugivad suud jälle? Tegelikult on ju naljakas, kui nimemuutus ongi ühinemise tulemuseks!

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Ma arvan, et see ridalaste jonn lôpeb neile halvasti. Pannakse sundùhinema teiste valdadega. Haapsalu mahhineerib selle kàigus enda kùlge Paralepa, Uuemôisa ja Herjava ning see, mis jàrgi jààb Ridaladt, liidetakse suurrma ja tugevama Nigula kùlge. Iseenesest pàris loogiline tulemus.

sorts
7 aastat tagasi

haapsalu linn , panga küla, villu talu? kõlab ju heasti?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Jah, Ridala PEAB kellegagi liituma. Haapsalu mitte. Las nii ollagi, ridalased kosigu kedagi teist.

mutikas
7 aastat tagasi

Kui nimeks tuleks Ridala siis mis linna nimeks hakkab olema… Ridala linn?, Või linna enam ei olekski? Kõik üks Ridala vald? Ridala vald Haapsalu küla Kalda tänav? Ridala vald, Haapsalu küla, Tallinna maantee? Ridala vald Uuemõisa küla Tallinna maantee? Hakkame kaarte ja külades kattuvaid tänava nimesid ümber muutma? Jäägu see Ridala oma küladega pigem sinna kus oli ja saagu üheks kellega tahes… linnarahvas sellisest vigasest pruudist küll ei hooli!

so
7 aastat tagasi

Haapsalu oli,on,ja jääb.Jõudu Suklesele.

Martin
7 aastat tagasi

Ei mingit pikka nime .Haapsalu oli , on ja jääb .Möelge * Haapsalu Valge Daam * ,köigile selge ,millest,kellest jutt .Aga öelge * Ridala Valge Daam* ,ütleb see midagi? Köik kehitavad ölgu ,no,valge siis valge ja mis siis .Kedagi ei huvita .Haapsalu nimi peab jääma ,Haapsalu linn ja kogu lugu , ei mingi pikendusega .Naljakas oleks ju .

lugeja
7 aastat tagasi

Salu Juhan annab aru