Rallitajad sõitsid Vidruka külatee sodiks, tee lappimise kvaliteediga pole külarahvas rahul

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Vidruka küla Trilli talu peremees Ahto Reinesberg pole rahul sellega, et paar nädalat tagasi ralliautode poolt puruks sõidetud külateed pole seni suudetud korda teha.

"Täna käis höövel lükkamas, õigemini tööd, mis eile kehvasti tehti, ümber tegemas," ütles Reinesberg ja lisas, et ega ümbertegemine teed suurt paremaks teinud.

"Peetrisega [Lääne-Nigula valla ehitus-kommunaalnõunik Olev Peetris] rääkisin, tema käis eile olukorraga tutvumas ning ilmselt tema käskiski höövlimehel uuesti siluma tulla," ütles Reinesberg.

"Vald ei ole sellise teekorrastamisega üldse rahul," kinnitas Peetris. "Tegime nendele [MTÜ Igaühe Terviseklubi ja ralli direktor Kalle Kruusma] ka märgukirja, et ralli korraldajail tuleb kogu trass, kus ralli kulges, greiderdada ning vajadusel ja kruusa peale vedada."

Peetris ütles, et Lääne-Nigula valla nõue on, et rallikahjustused oleksid kõrvaldatud 11. juuliks.

Külatee on Reinesbergi sõnul lõhutud, väiksema sõiduautoga sellel sõita ei saagi. Höövel on üritanud kurvides ralliautode kuhjatud valle siluda, kuid välja on kukkunud pudru ja kapsad, sest teele on laiali lükatud ka teeperve mullavallid.  Et teel sõitmine liialt ohtlik ei oleks, rükkis mees teepervele suuri kive, mis olid hööveldamisega teepinnast välja kangutatud.

Ainult hööveldamisega Reinesbergi sõnul paari kilomeetri pikkust Vidruka külavaheteed korda ei saa.

"Kruusa tuleks peale vedada, teeperved on ju kõrgemad kui tee ise," selgitas külamees ja ütles, et teelohkudest on ta suurvee ajal ise vett kraavi laskmas käinud, höövlimees on aga selle töö tegemata jätnud.

Reinesberg ütles, et rahvarallide korraldajad on ka Vidruka küla elanikelt tavaliselt ralli korraldamiseks luba küsinud. "Me oleme ikka andnud ka," meenutas Reinesberg. Aga viimasel korral öeldi rahvaralli korraldajatele "ei", sest eelmine rallilaga jäi korraldajatel silumata. "Aga seekord meilt keegi luba ei küsinudki," tõdes Ahto Reinesberg.

Ralliga sõideti puruks ka näiteks Nigula küla tee kunagise kutsekooli lähistel. Lappimise tase on Vidruka tee omaga samaväärne ehk teisisõnu – mitterahuldav, "kaks".

Lyoness Lääne-Eesti Rally

10. ja 11. juunil sõideti Läänemaa teedel 14aastase vaheaja järel taas Eesti ralli meistrivõistluste etapp. Lääne-Nigula vallas Mõisa–Vidruka tee oli rallitajate päralt 11. juunil kell 7–12.

Fotod: Urmas Lauri Vidruka lõhutud tee 015 Vidruka lõhutud tee 021 Vidruka lõhutud tee 030 Vidruka lõhutud tee 036 Vidruka lõhutud tee 038 Vidruka lõhutud tee 047 Vidruka lõhutud tee 050

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igapäevane teekasutaja
7 aastat tagasi

Nigulast vana kutseka poole – mitmes kohas tee põhjani läbi sõidetud, on jah korra höövel üle käinud kuid need läbivad augud vaid sisuliselt liivakihiga, seega piisab vihmasest ilmast kui need augud on jälle põhjatud. teeäärsed endised servad olid jah enne kuid mitte teelt ära sõidetud kruus vaid teeäärtest pealekasvav rohi, nüüd on kõik kruus selle teeäärsete taimede ja mullaga ühes vallis ja seda enam teele tagasi ei lükka, uut kruuskatet on vaja peale vedada.

juss
7 aastat tagasi

Taluperemees ja ei jõua pükse jalga osta?????!!!!

...
7 aastat tagasi

mida te nutate olge õnnelikud et seal ültse midagi toimub ralli oli väga hea korraldajale hästi tehtud ralli järgmine aasta jälle

nojah
7 aastat tagasi
Reply to  ...

rallivaatajatel on ju põnev, aga kui su koduõu on mattunud kahel päeval meeletusse tolmupilve ning su koju ja kodust välja autoga liikumine on rallieelsel päeval ülimalt ohtlik, sest vahetpidamata on teel rallisõitjad, siis ei ole see küll sugugi lõbus. Ja see milline näeb välja tee nüüd on ikka pehmelt öeldes jube 🙁

rotipoeg
7 aastat tagasi
Reply to  nojah

aga kui tänavad on suletud vöi teel söitmist takistavad jooksjad/orienteerujad/jalgrattasportlased siis ei virise keegi. üle pikkade aastate korraldati spordiala kus on vaja vöitmiseks mune siis virisetakse.

nojah
7 aastat tagasi
Reply to  rotipoeg

jooksjad/orienteerujad/jalgrattasportlased versus ralliautod – no see ei ole ikka väga võrreldav või kuidas sulle endale tundub..

Hii
7 aastat tagasi
Reply to  ...

Ültse – sellega on kõik öeldud 🙂

Pipi
7 aastat tagasi
Reply to  Hii

Sama jäi mullegi kõrvu kumisema 😀

rotipoeg
7 aastat tagasi

kolige linna kui maal ei meeldi

?
7 aastat tagasi

Ei tea kes need korraldajad olid kes ennem korraldasid ja siis tahtsid korraldada aga luba ei antud.

Reinesberg ütles, et rahvarallide korraldajad on ka Vidruka küla elanikelt tavaliselt ralli korraldamiseks luba küsinud. “Me oleme ikka andnud ka,” meenutas Reinesberg. Aga viimasel korral öeldi rahvaralli korraldajatele “ei”, sest eelmine rallilaga jäi korraldajatel silumata. “Aga seekord meilt keegi luba ei küsinudki,” tõdes Ahto Reinesberg.

Tänapäeva korraldajad selliseid jutuajamisi ei mäleta.

Mari
7 aastat tagasi

Ja polnud meil ennem mingit mullavalli tee ääres, sain varem isegi niita ilusti. Aga nüüd on olukord väga jube…

Kalle
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

Vaatasin ennem rallit filmitud rajalõikude videosid ja vallid on tee ääres aga see pole praegusele vabandus.Lepinguline teehooldaja pole oma tööga hakkama saanud ja järgmine nädal tuleb Lääne Teede höövel,kes on ennemalt koguaeg korraliku töö teinud.Terve eelmise nädala ajas korraldaja höövlit taga aga see oli ,,väksesse remonti läinud`´ ning lõpuks kui nüüd tuli oli korraldajalegi selline asi üllatus rajalõike läbi sõites.Vanasti sai kohe peale võistlust esimeste päevadega rajad korda Lääne Teedega asju ajades ja loodame ka nüüd jälle vana partneri juurde pöördudes ,et saab asi korda.

Mari
7 aastat tagasi

No tee minu koduni oli väga heas korras võrreldes praegusega 🙁 samamoodi helistasime enne rallit juba Kruusmaale ja lubati teha tee korda ning ka uus kiht seda ainet panna, mis ei lase teel tolmata. Mingi höövel on üle käinud küll, aga auk on nii sügav, et sõiduautol võib vabalt põhja katki teha. Lahenduseks on hetkel see, et sõidame hetkel tee kõrvalt kuhu ralliga liiva kuhjus… aga see ei ole ju normaalne. Lubadused ei ole niisama andmiseks, tee olgu korras. Tegu siis tee algusega mis Nigulas vana surnuaia kõrvalt kutseka poole läheb..

Rain
7 aastat tagasi

Sitast saia ei tee.
Tee ääred on enne rallit juba kõrgemad olnud, seda tõestavad ka pildid ja jutt.
Viimase põntsu andis muidugi vihm ka. Tekib küsimus, mis seisus tee enne oli. Juttu võib iga üks rääkida, paluks seda tõestada ka kuidagi eelnevat tee seisukorda.
Mullavallide teele lükkamis mõte on selles,et säästa valla edasist raha, kuna greiderdatakse kogu aeg tee äärde kruusa ja “mullavall” kasvab, lõpuks tekibki kausi efekt.

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  Rain

Lihtsam on need “rallid” keelata ja ongi asi mutt. Inimesed peavad oma normaalset elu saama edasi elada, mitte mingi tsirkuse pärast mülkas püherdama.

Intsise
7 aastat tagasi

Oi kurja

***
7 aastat tagasi

No oleks see siis ainuke tee mis ära rikuti!!!!!
Täiesti õigustatud uudis on.