Lääne Elu toiduarvustus: ülinõudlik ja meisterlik Dirhami suvekohvik

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

dirhami

Praetud räim Dirhami moodi. ERAKOGU

Dirhami suvekohvikut pole kerge leida. Sadamahoone seinal seisab küll silt, aga eemalt ei viita miski, et sadamas saab süüa. Mere poolt paistab koht oma avara väliterrassiga küll hästi kätte, maismaalt tulles aga peab teadma, et sadamas pakutakse süüa.

Õigupoolest ootaks sadamast lihtsat kohta, kus on odav õlu ja kange rumm ning hakklihakaste tillise kartuliga ja seljanka. Viimane juhuks, kui eelmisel õhtul on rummiga liiale mindud. Aga Dirhami pakub hoopis pöörasema üllatuse. See on peente toitudega koht. Ei mingit hakklihakastet, küll saab sooja roa juurde värskeid tilliga kartuleid.

Vanasti pakuti selles kohas head Tom Kha suppi. Tellitud. Sõber võtab ahvenasupi nõgese ja hapuoblikaga. Õlu on Belgiast. Sakust on ka, aga õlu, mis Dirhamis kannab Dirhami nime, tuleb Belgiast. Tumedat värvi, aga ise täitsa hele, maitse on suurepärane.

Dirhami on tähtis kalasadam. Kui merelt kala tuleb, lossivad alused ööpäev ringi räimelasti ning kitsukese maantee, mis viib läbi Tuksi ja Riguldi Haapsallu, täidavad külmutusfurgoonid. Sealt käib paat Osmussaarde, aga kevadest sügiseni on Dirhami suvitajate paradiis. Mereranda kerkib seal praegu kümneid maju. Mõne aasta pärast on kant nii ülerahvastatud, et tundlikum rahvas hakkab ära kolima. Aga praegu on veel mõnus kuumal liival mõned tunnid sirutada, ujuda ja siis sadamasse sööma minna.

Tom Kha maitseb hästi. Populaarne supp peaks olema terav, kohe väga terav. Et aga kundesid mitte kaotada, on paljud kohad läinud seda teed, et teravust asendab magusus. Nimi ju müübib ja peaasi, et klient ei kaeba. Dirhami supp on hea. Võib-olla pisut rohkem tahaks tšillit, aga koriander teeb niigi oma töö. Ahvenaleem kipub aga maitsetuks jääma. Ettekandja tuleb küsima, kuidas maitseb. Ta on väga kena ja viisakas. See viimane omadus paistab hakkavat teenindusmaailmas kaduma. Dirhami ettekandja on aga väga mõnus. Võib-olla on ta Tallinnast?

Kostame, et nõgese maitset pole tunda. Ma ei jõua midagi öelda. Hetk hiljem seisab laua kõrval kokk. Joel. Joel Kannimäe on kuulus kokk, üks Põhjaka mõisa asutajaid. Joel seletab, et kuidas ei ole tunda, tema küll tunneb, et leemes on nõgest ja hapuoblikat. Aga meie ei tunne. Joel on kohe natuke pahane ja toob uue taldrikutäie, maitseb koos sööjaga, et tema küll tunneb mõnusat hapukust. Ahven on värske, otse merest. Leem on tõesti hea, pisut kleebib, tõesti värske, aga nõgest ei tunne.

Ettekandja küsib, kuidas Tom Kha maitseb. Mul on kange kiusatus öelda, et ei maitse. Et ehk saab siis ka veel ühe taldrikutäie, sest lihtsate kohtade suurte taldrikutäitega harjunule on see ports üsna väike. Aga ma ei tee seda, sest maitses hästi. Võib-olla viimased ampsud olid liiga soolased. Nagu ka ahvenaleem.

Aga värske ahven viis koka jutu sellele, et köögis on ka värsket räime. Õige pisut, poolteist kilo, hommikul toodi. Dirhami suvekohvik on alles teist päeva lahti ja rahvast käib vähe. Küsime räime ka.

Räim on aus, värske ja parajalt praetud. Võib-olla oleks mõnel kalal võinud natuke rohkem soola olla, aga värsket kala ongi keeruline soolata. Värske kartul, vaevalt et Läänemaa oma, maitseb hästi. Kurgi-kodujuustu kaste killukese salatiga. Kõik see maitseb hea. Ainult et raamatupidaja peas on pahur. 9 eurot 50 senti kuue-seitsme räime eest. Kas tõesti? Jah!

Kook aga pühib kõik kõhklused minema. Mango-toorjuustukook on imehea. Võib-olla on see põhi pisut puine. Ei, ikka ei ole. Selle koogi nimel tasub tagasi minna.

Kokkuvõtteks. Dirhami suvekohvik on vastuoluline, sest sööma tulevad enamasti tolmused ja higised, mereveest soolastes plätudes suvitajad-purjetajad, aga koka nõudlikkus ja meisterlikkus eeldaks vähemalt smart casual’i. Ka sisekujundus toetab pigem hakklihasousti ja odavat õlut. Kallis on koht ka. Aga head asjad pididki palju maksma.

 

Menüüst

Tom Kha supp pardiliha ja seentega 6,5 eurot

Ahvenasupp nõgese ja hapuoblikaga 6

Praetud räim värske kartuliga 9,5

Mango-toorjuustukook 5,5

Espresso 2

 

Robert Kala

toidulemb

 

7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
koka kaitseingel
4 aastat tagasi

uskumatu, kuidas mõnel ikka jagub virisemist… olex kunagi hr. Karnauga kohtudes teadnud, et ta selline vinguviiul on, olexin oma õlle teises lauas ära joonud… hr. Karnau, ex tee 1 toit mis on toit ja paku seda hulgale klientidele iga päev… vaatame kaua jaxad… esimese päeva õhtux on juba ving lahti, et kyll on kala liiga värske ja ei saa fileerida v kala liiga väike, ei saa korralikult praadida… ja kui nõgesemaitsetki ei tunne, no mis krdi toidu kritiseerija Sa siis oled?!

kokk
6 aastat tagasi

väga hea toidud isegi kriitikute jaoks. üllatavad ja nüansirohked. sõin isegi oma toitu. väga hea tli välja.

g.
6 aastat tagasi

Sattusin eile käima. Natuke toiduhuvilisena ootasin elamust, ning sain ka! Vürts-silgu leib oli lausa ahhetama panev (olen nimelt leiba mitte armastav). Paar törtsu kohapeal valmistet majoneesi oli kui täpp i-peal. Rabarberi kook- lihtsalt aus kraam, samas mitte traditsiooniline.
Tänud kokale!

arvustaja nämm
6 aastat tagasi

Hinnad ei tundu kallid kui kala värske ja toit hea ning korra suvejooksul külastada. Aga mereääres süües tahaks lihtsalt värsket head toitu olgu see nõgesega või ilma.
Kokk oleks võinud veidi tagasi hoida – maitse üle ei vaielda.

Mann
6 aastat tagasi

Elbiku on koguaeg olnud Elbiku ja Tuksi on Tuksi,kaks eraldi küla.Mine otsi Tuksi üles,muidu oled praegu küll omadega tuksis.

Crusoe
6 aastat tagasi

Ei käi läbi Tuksi??!!! käib ikka küll. Kuigi nüüd on selle koha nimi Elbiku.

Mann
6 aastat tagasi

Dirhami tee käib läbi Riguldi küll,aga mitte läbi Tuksi,Tuksi jääb körvale.Söögikoha hinnad on kröbedad,aga rootsidele taskukohased.Me teeme ise ja sööme silku,kardulast kodus,saame selle raha eest mitu kilo silku.