0

Reedel ja laupäeval sõidetakse Läänemaa teedel Eesti ralli meistrivõistluste etapp (lisatud kaart)

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Pärast 14 aasta pikkust vaheaega sõidetakse Läänemaa teedel kunagi populaarse Valge Daami ralli radadel taas võidu.

Lääne-Eesti ralli võistluskeskus ja hooldusala asuvad Uuemõisas Rannarootsi keskuse parklas. Pidulik avamine on aga reedel kell 17.20 Haapsalu kaubamaja ees. Võistlusmasinad sõidavad ükshaaval sinna püstitatud stardiväravate alt läbi ja suunduvad seejärel esimesele 7,22 km pikkusele Nigula kiiruskatsele. Kokku sõidetakse Läänemaa teedel kümme kiiruskatset kogupikkusega 84,98 km. Umbes 85 protsenti rajast on kruusateed, ülejäänud asfalt.

Katsetega tutvumine on neljapäeval kell 16 ja reede hommikupoolikul. Rajaga tutvumisel ei tohi võistlejad rikkuda liikluseeskirju. Varem rajaga tutvuma läinud võistlejat võib ees oodata diskvalifitseerimine.

15meetrised hüpped

Lääne-Eesti ralli direktor Kalle Kruusma rääkis, et rallirajale jääb mitmeid tehnilisi kohti, mis peaksid ka publikule huvi pakkuma. Üks neist on kohe avakatse stardist poole kilomeetri kaugusel. „Pikal sirgel on trampliin, kus võivad kiiremad teha kuni 15meetrise õhulennu,” ennustas Kruusma. Pikki õhulende võib nautida ka teisel päeval Palivere mõisa juures. Ralli jälgimine raja kõrvalt on pealtvaatajaile tasuta.

Kruusma märkis, et oluline on kaheksas kiiruskatse, kus iga võistlusklassi  kolm kiiremat saavad meistrivõistluste sarja lisapunkte.

Lääne-Eesti rallile on registreerunud 71 võistluspaari, kelle hulgas on kogu Eesti ralliparemik. Võistlejate stardijärjekord on koostatud kiirustabeli alusel. Kruusma selgitas, et kiirustabel on kokku pandud varasemate tulemuste põhjal.

Numbrit 1 kannavad Egon Kaur – Silver Simm (võistlusauto Mitsubishi Lancer Evo IX), kes võitsid kaks nädalat tagasi sõidetud meistrivõistluste teise etapi. Kauri – Simmi järel stardivad Läänemaa teedele ralli meistrivõistluse absoluutarvestuse ja klassi N4 liidrid Rainer Aus – Simo Koskinen (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Number 3 all saavad Haapsalus rajale Roland Murakas – Kalle Adler (Mitsubishi Lancer Evo X), kes kaks nädalat tagasi pidasid Harjumaa teedel poodiumi teise astme nimel tulise heitluse paatriga Aus – Koskinen, mille nad lõpuks 0,4 sekundiga kaotasid.

Rajal üks läänlane

Kruusma märkis, et huvitav ekipaaž on number 4 all kihutavad Kaspar Koitla – Andres Ots (Mitsubishi Lancer Evo IX). „Nad pole mitu aastat võistelnud, kuid nüüd taas rajale naastes võivad sekkuda poodiumikohtade jagamisele,” ütles Kruusma.

Esiveoliste klassi Eesti meistrivõistluste liidrina tulevad starti number 69 all Gustav Kruuda – Ken Järveoja (Ford Fiesta R2), kelle järel saavad rajale punktitabelis liidritest vaid kolme punkti kaugusel olevad Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter (Peugeot 208). Niinemäe on ainus Läänemaa juurtega sõitja Lääne-Eesti rallil.

Eesti parima rallisõitja Ott Tänaku kauaaegne kaardilugeja Kuldar Sikk tuleb starti hoopis saarlase Rasmus Uustulndi (Ford Fiesta R2) kõrval. Uustulndi tavapärane kaardilugeja Imre Kuusk taastub veel eelmisel võistlusel teelt välja sõidust saadud põrutusest. Tänak osaleb ralli maailmameistrivõistluste karussellis ja Eesti meistrivõistlustel kaasa ei löö.

Võistlus peetakse kaheksas masinaklassis. Ralli lõpetamine on laupäeval kell 17 Haapsalu kaubamaja ees.

 

Lääne-Eesti ralli ajal suletud teed

Lääne-Nigula vallas Nigula ümbruse teed 10. juunil kell 16.30–21.30

Lääne-Nigula vallas Jalukse–Mõisaküla tee 11. juunil kell 6.30–12

Lääne-Nigula vallas Mõisa–Vidruka tee 11. juunil kell 7–12

Kullamaa vallas Üdruma–Liivi tee 11. juunil kell 12–17

Martna vallas Martna–Saanika–Litu tee 11. juunil kell 12.30–17.30

Kaur_Harju_Ray_

Võistluspaar Egon Kaur – Silver Simm kihutamas oma Mitsubishi Lancer Evo IX Harju rallil. Foto: Eesti autospordiliit

Ralli kaart

Väljavõte Autolehest. Foto: Arvo Tarmula

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz