Lääne-Eesti ettevõtjad üritavad Saksa turule pääseda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saksa majandusajakirjad
Pärnumaa, Läänemaa, Saaremaa ja Hiiumaa arenduskeskus otsustasid astuda sammu Saksa turul Lääne-Eesti teadvustamise suunal ning võõrustavad Saksamaa kaheksa erineva majandusväljaande ajakirjanikke.

Ajakirjanike visiidi peamiseks eesmärgiks on Saksa kapitalil põhinevate ettevõtete külastamine nagu Lade, Merinvest, Polar Shipyard ja Oshino Electronics Estonia.

Lisaks kohtutakse regiooni olulisemate ettevõtetega: Baltic Workboats, Wendre, AQ Lasertool, Biobag ja TapTapSoft.

Samuti tutvustatakse külalistele Haapsalu neuroloogia- ja rehabilitatsioonikeskust, Angla tuulikuid, Saksa tehnoloogiakooli Pärnus ning spaasektorit.

Kohtutakse ka peaministri ja ettevõtlusministri, EASi juhatuse esimehe, Saksamaa suursaadiku ning Saksa-Balti koja Eesti juhatajaga.

Välisettevõtete 2014. aasta majandusaruannete põhjal on Saksa investeeringud üheksa protsendiga neljandal kohal Rootsi (40%), Soome (40%) ja Norra (10%) järel.

„Piiratud õpivõimalustega hõreda asustusega Lääne regiooni üheks oluliseks arenguteguriks on nutika majanduse kohalolu ning see ei teki vaid kohaliku kapitali baasil,“ ütles Lääne-Eesti investorkonsultant Sulev Alajõe. Pärnumaal moodustab väliskapital vähemalt 20 töötajaga ettevõtete käibest praegu juba 45%.

Saksa majanduse osakaal võiks Alajõe sõnul Eestis olla palju suurem, arvestades nende rolli maailmamajanduses.

Saksamaa on Eesti imporditurul Soome järel teine lähteriik 12 protsendiga, kuid meie välisinvesteeringute ega ekspordi esiviisikus Saksamaad ei leia.

„Meie huvides on ekspordi suurendamise ja nende investeeringute kaudu tekitada oskusteabe ja tehnoloogia siire, suurendamaks Eesti ettevõtluses loodavat lisandväärtust,“ lausus Alajõe.„Täiendavalt saame pakkuda Põhjamaade ja Peterburgi piirkonna turgude teenindamist Eestisse rajatavate ettevõtete logistikaeeliste kaudu, samuti kohalike tarneahelate abil Saksa ettevõtetele uute sisendite võimaldamist.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments