Sten Priinits võitis teist aastat järjest meistrikulla

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vehklemise Eesti meistrivõistlused. Tallinn Spordihall, Tallinn, 07.05.2016 Vehklemise Eesti meistrivõistlused. Tallinn Spordihall, Tallinn, 07.05.2016 Vehklemise Eesti meistrivõistlused. Jüri Salm on alistatud, Sten Priinits ulatab suuremeelselt värske tšempioni abikäe. Foto: Mihkel Maripuu /Postimees/SCANPIX

„Siin on juba palju juhtunud, ei teagi, mis edasi saab,” lausus laupäeval imestunult keegi vehklemistreeneritest, kes raja kõrval Eesti meistrivõistlusi jälgisid.

Äsja oli Tallinna spordihallis selgunud kaheksa tugevamat meest. Veerandfinaali ei pääsenud Nikolai Novosjolov (Eesti edetabeli liider, maailma reitingus 28. ja ainus meie meesvehkleja Rio olümpiamängudel) ega ka koondislane Marno Allika (Eesti 4.).

Novosjolov oli alagrupis kõik vastased kindlalt alistanud ja 16. tugevama hulgas kohtus klubikaaslase, Eesti reitingu 10. mehe Tõnis Rennuga (mõlemad endised haapsallased on Tallinna Le Glaive’i liikmed). Seisul 13:13 tegi Rennu õnnestunud torke 14:13 ja matš lõppes duubeltorkega 15:14.

„Parem võitis,” oli Novosjolovi lühikommentaar.

„Viimati alistasin Kolja (Novosjolovi) juunioride klassis,” meenutas 34aastane Rennu. „Arvan, et tegelikult on Kolja sportlik vorm tõusuteel, enne olümpiamänge on tal praegu lihtsalt tugev treeninguperiood.”

Kõrvalrajal jäi Allika hätta noorukese tallinlase Andzej Gedzoga (Eesti 16.) ja kaotas 12:15.

„Ma ei tea, kes see oli,” purskas Allika vahetult pärast võistlust ja sammus nördinult eemale.

Novosjolov sammus samal ajal spordihalli kõige kaugema ja pimedama nurga poole.

Mullune meister Sten Priinits (En Garde, Eesti 2. ja maailma 27.) oli alagrupis korra komistanud ja just Rennule 1:5, kuid nüüd sammus võidult võidule. Veteran Sergei Bobrovi alistas ta 15:6, leedulase Tomas Makarovase 15:10, seejärel veerandfinaalis Jevgeni Blinovi (Eesti 7.) 15:13 ja poolfinaalis võistluste suurima üllataja Eduard Lebedevi (Tallinna Mõõk, Eesti 27.) 15:5.

Peeter Turnau (En Garde, Eesti 5.) on terviseprobleemide tõttu tänavu harva võistelnud, kuid poolfinaali jõudis temagi, alistanud Henri Kopra ja Ilian Bobrovi 15:8. Poolfinaalis Eesti vehklemisliidu peasekretäri Jüri Salmiga (TM, Eesti 3., maailma 113.) oli Turnau pidevalt tagaajaja rollis. Nii jäigi 11:15.

„Täna tuli kõik raskelt välja, kord nii, kord naa,” ohkas Turnau pärast matši.

Koos Lebedeviga läksid neile pronksmedalid.

Kullamatš Priinitsa ja Salmi vahel algas peasekretäri meeletu pressiga. Priinits ei jäänud kiiretempolises heitluses võlgu. Seisult 6:6 läks Priinits oma teed – 10:6 ja 14:9. Tundus, et kurja herilasena vastast rünnanud Salm hakkas väsima. Pole ka ime, sest teadjad teadsid rääkida, et ametnikutöö kõrvalt ei suuda ta üle paari korra nädalas trenni teha.

Turvalises seisus, kus meistritiitlist lahutas vaid üks torge, näitas Priinits oma showman’i-võimeid. Algul jättis mulje, et tormab rünnakule, siis seisatus, nagu ootaks vastase torget, siis hirmutas vastast ootamatu karjatuse ja ülbe peanõksatusega nagu tänavakakleja ja ootas jälle vastase rünnakut. See õrritamine kestis poolteist minutit, vahepeal sai Salm ikka ühe torke kirja, aga siis lõpetas Priinits uhkelt matši 15:11, tulles teist aastat järjest Eesti meistriks.

„Ma tahaks näha kas või ühte vehklejat, kes ei taha oma vastast õrritada,” ütles võidumees oma sõu õigustuseks.

„Oi, kuidas ma tahtsin täna Priinitsat võita,” muigas Salm, olles siiski rahul ka hõbemedaliga.

Haapsalule lisaks kaks pronksi ja kaks hõbedat

Kui meesteturniiril (35 osavõtjat, neist viis leedulast) oli kohal kogu paremik, siis naiste konkurentsis (28 osavõtjat, üks leedulanna) puudus tartlanna Erika Kirpu, kes maadles paar nädalat külmetushaigustega.

Poolfinaali jõudsid kõik ässad, teravaim veerandfinaalide vastasseis oli haapsallanne Katrina Lehise (Eesti 3., maailma 10.) ja Nelli Paju (Eesti 6., maailma 55.) vahel. Lehis juhtis torke või kahega, kuid Paju jõudis viigini 14:14. Viimane torge õnnestus aga Lehisel. Pajule lõpuks kuues koht.

Meelde jäi nooruke En Garde’i vehkleja Carmen-Lii Targamaa, kes alistas 32 hulgas Olga Truuse (Põhjakotkas) 15:14 ja juhtis seejärel tartlanna, eksmaailmameistri Julia Beljajeva ees 7:3. Siis sai jonn otsa ja kogenum võitis 15:11. Targamaale lõpuks 13. koht.

En Garde’i teine noorvehkleja Maarja Konrad sai veelgi kõrgema, üheksanda koha.

Poolfinaalis juhtis Kristina Kuusk (Eesti 2, maailma 23.) Beljajeva (Eesti 5, maailma 43.) ees 10:8, kuid lõpp vajus ära ja kaotus tuli 12:15. XXKatrina Lehis (Eesti 3., maailma 10.) oli Irina Embrichist (Eesti 1., maailma 8.) pidevalt paari torkega taga ja kaotas samuti 12:15. Mõlemale haapsallannale tuli seega pronksmedal.

Neljandat korda tuli Eesti meistriks Embrich võiduga Beljajeva üle 15:12.

Novosjolov nuhtles Priinitsat

Võistkondlikul turniiril jõudsid En Garde’i naised ja mehed kullamatšini. Naiskond koosseisus Lehis, Paju ja Konrad (Kuusk loobus seljahädade tõttu) kaotas veidi ootamatult suurelt Tallinna Põhjakotkale 33:45.

Meeskond (Priinits, Turnau, Indrek Vallik, Tarmo Trummal) jäi alla aga Le Glaive’ile (Novosjolov, Allika, Rennu, Dmitri Svõrjov) 38:45. Enne viimast vahetust oli seis 38:40, aga Novosjolov torkas värske meistri Priinitsa puhtsalt läbi 5:0.

Tund aega varem, pärast individuaalset kullavõitu, oli Priinits õhanud, et tahtnuks finaalis just Novosjoloviga kohtuda. Pärast meeskondlikku finaali võtnuks ta ehk sõnad tagasi.

Kümne päeva pärast pärast osalevad Eesti parimad MK-etappidel. Naised Itaalias Legnanos ja mehed Pariisis. Euroopa meistrivõistlused toimuvad 20.-25. juunini Poolas Torunis. 30. juulil peetakse traditsioonilist Valge Daami turniiri Haapsalus. Augustis on juba Rio olümpiamängud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments