Politseiniku vigastamine päädis tingimisi karistusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

politsei (1)

Kohus leidis, et kurjategija ei löönud naispolitseinikku, vaid ainult rabeles kinnipidamisel vastu. Kohtu meelest on rabelemisega tekitatud kehavigastus tahtmatu ettevaatamatus ja väärib seetõttu kergemat karistust. Foto: Arvo Tarmula

Kaht politseinikku rünnanud ja neist ühele, naispolitseinikule pikaajalisi tervisehäireid põhjustanud Danel Pool sai oma teo eest tingimisi karistada, naispolitseiniku tervis pole siiani täiesti taastunud.

Reedel oli Haapsalus kohtupidamine 30aastase läänlase Danel Pooli üle. Pärnu maakohtu kohtunik Piia Jaaksoo karistas meest joobes juhtimise, võimuesindaja vastu vägivallatsemise ja ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse tekitamise eest ühe aasta ja nelja kuu pikkuse vangistusega kaheaastase katseajaga.

Õhtune tagaajamine

Kogu lugu sai alguse mullu 31. jaanuaril. Laupäeva õhtupoolikul kella viie paiku said patrullis olnud politseinikud teate, et üks autojuht jälitab roolijoodikut. Autod liikusid Tallinna poole.

Roolijoodiku juhitud Jaguari taga ajama asunud politseipatrull jõudis põgenikule järele veidi enne Laikmaa majamuuseumi teeotsa. Sõidukiirus oli juba 160 km/t. Politsei peatumismärguannetele Pool ei reageerinud, selle asemel püüdis ta politseinikke teelt välja rammida. „Teda üldse ei huvitanudki, vaatas klaasistunud pilguga otsa. Üle peatee sõites ei vaadanud isegi paremale ega vasakule,” meenutas patrullis olnud naispolitseinik.

Jaguar, milles oli peale juhi ka kaassõitja, põgenes Taebla kaudu Võnnu poole, kuni keeras vastu tulnud lumesaha eest põllule ja jäi seal seisma. Mõlemad mehed ronisid autost välja.

Esialgu seisid mehed rahulikult, järgmisel hetkel aga hakkas üks neist tõmblema ja lõi meespolitseinikul nina veriseks. Seejärel läks rüseluseks. „Ta on suhteliselt väikest kasvu mees, aga purjus inimesel on palju jõudu,” rääkis naispolitseinik.

Pärast tükk aega kestnud madistamist õnnestus politseinikel panna Pool pikali ja käeraudadesse. Autos kaassõitjana viibinud mees ise rüselusse ei sekkunud, kuid sõimas samal ajal politseinikke. Raudus mees toimetati politseisse, meespolitseinik läks haiglasse kontrolli ja naispolitseinik jõudis pärast seda, kui kõik juhtumiga seotud paberid vormistatud, kella 23 paiku koju.

Kuus kuud haiguslehel

Järgmine päev pidi naispolitseinikul olema vaba. Hommikul tõustes nägi ta, et oli üleni sinikaid täis, ja paremat kätt tõsta ei jõudnud. Haiglas tuvastati naisel muu hulgas parema käe kõõluse osaline rebend. Mullu veebruari algusest augusti alguseni oli naispolitseinik haiguslehel. Komisjon tuvastas tal 50protsendilise töövõimekaotuse. Tulevik tundus üksi kolme alaealist last kasvatavale naisele tume. Peale selle, et ei saanud tööl käia, oli ka koduseid töid teha keeruline. „Lapsed tassisid puid tuppa, kartuleid sain koorida kahe kartuli kaupa, kirjutada ei saanud üldse,” kirjeldas ta.

Oli oht, et kui käsi ei parane, tuleb ka politseitööga hüvasti jätta. Töökoht jäi naisele siiski alles, sest arstid andsid paranemislootust. Paranenud on käsi tõepoolest, kuid päris tugev see veel pole. „Taastumine võtab hullult kaua aega, ei tea, kas ta päriselt taastubki,” kommenteeris naine.

Praegu füüsilist tööd tehes ja pikemat aega midagi hoides hakkab käsi surisema ja peenmotoorika on häiritud. Naine peab iga päev harjutusi tegema ja iga poole aasta järel käima taastusravis. Naispolitseinik peab tingimisi karistust Poolile liiga leebeks, kuid otsust ta siiski edasi kaevata ei kavatse. Küll aga kavatseb esitada kahjunõude, sest ühelt poolt jäi haiguselehel olles saamata osa palgast, teisalt tekitas juhtunu moraalset kahju. „Ma ei teadnud, mis minust saab, lapsed ka ju vaja üles kasvatada,” rääkis ta.

Pool mõisteti süüdi lihtmenetluses, mis tähendab, et ta tunnistas end täiesti süüdi kõikides tegudes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eesti
7 aastat tagasi

…vanasòna: raha paneb rattad kàima….

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Eesti

Sama mõte! Kui suure summa maksis?

Jaanus
7 aastat tagasi

mõtetu, usas oleks politsei nad juba kohapeal tulirelvast maha lasknud vist. Meie omadel pole mitte mingeid õiguseid.

Ardi
7 aastat tagasi

Politseinikule vastuhakk, kehavigastuse, ja mitte kerge, tekitamine, joobes juhtimine, liikluseeskirja rikkumine ja ainult tingimisi…..Tore on, tehke järele!

See on
7 aastat tagasi

…järjekordne tõestus,et kohtunikud ei tohiks ametis olla üle kümne aasta. Sest muidu kaotavad mõned neist seose tavaelu ja reaalsusega. Ning mõistavad karistusi,mis on kannatanute mõnitamine….

Väino
7 aastat tagasi

Jääb arusaamatuks, miks naispolitseinik nõustus lihtmenetlusega ja ei kaevanud edasi leebet karistust, mis kohus Poolile määras?