Kultuuriminister Saar soovitab TALO-l palgakõnelusi KOV-idega kultuuritöötajate osas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Muuseumite aastakonverents24. Indrek Saar Tarmula
Kultuuriminister Indrek Saar. Foto: Arvo Tarmula

Kultuuriminister Indrek Saar tutvustas teisipäeval Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) üldkogul kultuurivaldkonna väljavaateid haldusreformi kontekstis ning tegi TALO-le ettepaneku taas alustada palgaläbirääkimisi ka omavalitsustega (KOV) kohalike kultuuritöötajate palkade osas.

Saar ütles, et TALO-ga peetavad palgaläbirääkimised puudutavad vaid riigi teenistuses olevaid kultuuritöötajaid, kuid see olukord võiks muutuda. „Kahjuks on praegune palgatase riigi palgal ning omavalitsuste alluvuses töötavatel kultuuritöötajatel erinev. Tuleb tunnustada neid omavalitsusi, kes on suutnud järgida TALO ja kultuuriministeeriumi kokkuleppeid. Riik ei saa omavalitsustele ettekirjutusi teha, kuid haldusreformi tulemusel eraldatakse kohalikele omavalitsustele täiendavaid ressursse, mille abil on neil muuhulgas võimalik tõsta ka kultuuritöötajate palku,“ ütles Saar.

Minister toonitas, et palgatõusuootus on ühesugune kõigi kultuuritöötajate seas ning ühiskondlik konsensus kultuuritöötajate palga suhtes oleks õiglane.

Saar lisas, et haldusreform on mõttekas vaid siis, kui kultuuriteenus omavalitsuste liitmise tulemusena paraneb. „Riigi pidamise peamine mõte on oma kultuuri hoidmine ja arendamine. Igaühel peab olema võimalus kultuurielus osaleda, sellest osa saada ning koguda uusi teadmisi. Haldusreformi eesmärk on tekitada võimekamad omavalitsused ja sellised omavalitsused peavad suutma oma kultuuritöötajatele väärilist palka maksta,“ rääkis Saar.

TALO teisipäevasel üldkogu on kõne all koostöö sotsiaalpartnerite vahel, sealhulgas palgaläbirääkimiste korraldamine. Kultuuriministeeriumi ja TALO ühiste kavatsuste lepe sõlmitakse läbirääkimiste järel hilissügisel, kui kinnitatakse tuleva aasta riigieelarve. Kultuuriministeeriumi ja TALO kokkulepe puudutab riigiasutuses, riigi osalusega eraõiguslikus sihtasutuses või avalik-õiguslikus asutuses töötavaid inimesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments