Ilmar Öövel ennustab sooja maikuud

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_3721

Pühapäevane lörtsisadu Uuemõisas. Arvo Tarmula

Pühapäeva õhtupoolikul kella viie paiku hakkas Läänemaal sadama lörtsi, mis läks kiiresti üle tihedaks lumesajuks. Laia lund sadas järjest mitu tundi. Uugla ilmavaatleja Ilmar Öövel ütles, et läks pühapäeva õhtul vara magama, nii et teda üllatas maad kattev paari-kolmesentimeetrine lumevaip alles esmaspäeva hommikul.

„Ärkasin hommikul ja lumi oli maas. Talv oli tagasi tulnud,” ütles Öövel.

Esmaspäeva hommikul näitas kraadiklaas Uuglas siiski kaks kraadi sooja. „Eks ülemistes õhukihtides oli külm ja maapinnal ei jõudnud lumi ära sulada,” ütles Öövel.

Väga ebaharilik aprillilumi Ööveli sõnul ei ole. „Eks kevaded tee ikka niisuguseid tempe,” märkis ta.

Ööveli märkmete järgi oli 1975. aasta 25. aprillil maas viis sentimeetrit lund, Stalini surma aegu olnud väga külm talv, väga soe aprill, aga 5. mail katnud maad jällegi viie sentimeetri paksune lumevaip.

Mullu 25. aprillil oli öösel kaks kraadi külma ja päeval 16 kraadi sooja. Tänavu seni kõige soojem päev oli 16. aprill, mil Ööveli kraadiklaas näitas 17 soojakraadi. „Öökülmasid seevastu on tänavu olnud peaaegu et iga öö,” ütles Öövel. Aastakümneid ilma jälginud Öövel on tähele pannud, et külm aprill tähendab sooja maikuud ja vastupidi, nii et selle tähelepaneku järgi peaks maikuu tulema ilus ja soe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments