Uus idee: 2000 Ukraina sõjapõgenikku Eestisse?!

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Erkki Koort, siseministeerium

Erkki Koort, siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler. Foto: siseministeerium

Eesti Ekspressil on koopia salapärasest paberist pealkirjaga „Miks me peaksime ukrainlastele varjupaika andma“.

Tegemist pole ametliku dokumendiga, vaid eraviisilise algatusega, mille koostas eelmisel aastal siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort selgitatakse Eesti Ekspressi artiklis.

Varem kaitsepolitseis töötanud mehe lähenemine ukrainlaste vastuvõtmisele on läbinisti pragmaatiline. Tema argumendid on järgmised: Eesti vajab rahvaarvu suurenemist, meie ja ukrainlaste kultuuriruum on sarnane, ukrainlastel on olemas tööharjumus, Eestis on Ukraina kogukond, mis vähendaks riigi kulutusi põgenikele ja Ukraina põgenikud ei ole Venemaa jõupoliitika pooldajad.                                      

Eestis elab praegu ligi 30 000 ukrainlast, kellest paljudel on sugulasi Ukrainas. „Sugulaste olemasolu tagab inimeste parema toimetuleku,“ rõhutab Koort. Tänu sellele oleks Eesti riigi kulutused ukrainlastest põgenikele väiksemad kui Aasiast ja Aafrikast tulijate vastuvõtmisel.

Täna ei lähe aga ukrainlased põgenike ümberjagamiskavas arvesse. Brüsseli plaan hõlmab ainult Itaalia ja Kreeka laagrites viibivaid süürlasi, iraaklasi, keskaafriklasi ja eritrealasi. Ukrainlaste vastuvõtmine jääks puhtalt Eesti otsustada.

Loe pikemalt Eesti Ekspressist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eks+ole
8 aastat tagasi

mnjah, eks nüüd need ärimehed, kes panustasid lähi-ida pagulastele on mornid, millegipärast ei taha nood siia kuidagi tulla. Asenduse üle on hea nüüd lobbistada.

qw
8 aastat tagasi

Ei saa aru, miks on nii väga vaja mingeid pagulasi siia tuua? muudkui otsitakse mööda maailma taga.

vat
8 aastat tagasi

ai-vai,mis nüüd kohalikud pabulalembed peale hakkavad? ladusid ju oma raha projekti sisse ja ei tulegi murjaneid metsa kuuse alla. oh seda hala,mis nüüd pihta hakkab

Triibik
8 aastat tagasi

Kahjuks pole see asendusvariant. Moslemite kvoot (500) tuleb ikka täita.

olaf
8 aastat tagasi

Eesti pagulasmittetulundusühingutel, sealhulgas siinse piirkonna omal, on probleemid tulubaasiga. Riik ei täida ilmselt nende tellimust. Nüüd on siis asendusvariant. Läänemaa tellimus oli vist esialgu 20 inimest.

vat
8 aastat tagasi
Reply to  olaf

5+

Lauri
8 aastat tagasi

Mina teeks üleskuse pakkuda peavarju tuhandetele vene juutidele, kes on Puutini resiimi poolt taga kiusatud ja ootavad venemaal varastataud raha investeerimisvõimalusi. Meist saak hoobilt demokraatlik riik ja Obaama tuleks meile külla ning annak presidendil ordeni.

linnakodanik
8 aastat tagasi

Väga hea plaan,sellega võiks leppida

Triibik
8 aastat tagasi

Kindlasti oleks 2 tuhat ukrainlast parem valik kui 200 moslemit. Aga miks teeb ref kòik selleks,et eestlased on sunnitud mujalt tööd otsima? Meil on uuringute jàrgi 20 tuhat tööta noort,àkki tegeleks rohkem nendega ?

Limpass
8 aastat tagasi

Ukrainlased saavad ilma Pagulatagi hakkama. Mina toetan ideed.

tegeleks
8 aastat tagasi

ikka oma rahvaga, see teema peale valimisi nii ära ununenud