0

Lugeja küsib, jurist vastab: mida teha kolleegiga, kes teeb seksuaalse alatooniga nalju?

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lugeja küsib: Meie ettevõttesse tuli uus töötaja, kes teeb pidevalt seksuaalse alatooniga nalju ja märkusi. Minus tekitab see ebamugavust, kuid ma ei julge talle seda öelda, sest tegemist on ühe osakonna juhiga. Mida ma peaksin sellises olukorras tegema?

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask: Seksuaalse alatooniga märkused ja naljad ei sobi töökeskkonda, sest need tekitavad töötajates ebamugavust ja on täiendavaks pingeallikaks.
See, mis on ühe inimese jaoks naljakas, võib teise inimese jaoks olla solvav – seega tuleks töökeskkonnas vältida teise inimese üle nalja tegemist.

Soovimatud märkused ja solvangud töötaja suhtes – nii seksuaalse alatooniga kui töötaja rahvust, usku, perekonnaseisu või muud taolist puudutavad, on üks ahistamise ja töövägivalla avaldumise vormidest. Ahistamine ja töövägivald rikuvad sotsiaalsete suhete ja töö kvaliteeti ning tekitavad stressi. Stressi mõjul võib töötaja muutuda vastuvõtlikumaks haigustele või tal võivad välja kujuneda psühhosomaatilised tervisehäired.

Ahistamise ja töövägivalla puhul on oluline selle teadvustamine ja sellega tegelemine, sest kannatamine võib põhjustada tervisekahjustust ja pikaajalist töövõimetust. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse kohaselt on tööandjal kohustus luua ja tagada töötaja tervisele ohutu töökeskkond, muuhulgas tema vaimsele tervisele ohutud töötingimused. Seega puudutab ahistamise probleem nii töötajat kui tööandjat.

Kui töötaja tunnetab ahistamist, siis tuleb sellest rääkida. Kui ettevõttes on olemas töötajate esindaja (töökeskkonnavolinik, töötajate usaldusisik, töötajate poolt valitud töökeskkonnanõukogu liige), on töötajal võimalus murega pöörduda tema poole. Kui ettevõttes töötajate esindajat ei ole või tema poole pöördumisest ei ole abi, siis tuleb probleemist informeerida tööandjat pöördudes vahetu juhi, töökeskkonnaspetsialisti, tegevjuhi või juhatuse liikme poole. Rääkimisest alati ei piisa, seega tuleks tööandjat teavitada ka kirjalikult.

Kui kannatajateks on mitu töötajat, siis tasub neil töötajatel pöörduda üheskoos tööandja poole, et ta mõistaks mure tõsidust ja ulatust. Tööandja peab välja selgitama probleemi olemuse ning leidma sellele lahenduse.

Teie probleemi puhul tuleks tööandjal seletada nimetatud osakonna juhile, et tema käitumine ei sobi töökeskkonda ning kontrollida, et ta oma käitumist muudab. Kui too oma käitumist ei muuda, võib tööandja juhtida tema tähelepanu esinenud rikkumisele ja hoiatada, et rikkumiste jätkumise korral võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda töölepingu seaduse § 88 lg 1 alusel.

Kui tööandja aga ignoreerib antud probleemi ja töötajate korduvaid pöördumisi ning laseb ahistamisel töökeskkonnas jätkuda, siis on töötajal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda töölepingu seaduse § 91 lg 2 alusel. Kui töö jätkamine tundub võimatu, tasub oma tervise huvides kaaluda teise töö otsimist ja töölepingu ülesütlemist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ps
ps

Klooster on minu arvates koht, kuhu varjuvad inimesed vabatahtlikult. Kel on siiber maailma n6medusest- ka viha, kadedus jne. Oma hinge kaitsma. Ahistajad ei ole seal teretulnud:).

Lauri
Lauri

Meie valitsus juba hoolitseb selle probleemi lahendamis eest. Tõmmu nagahavärviga pikkade flöötidega mehi tuleb rohke misse tuua. Meie Kalevipojad ei jää soome Lotede vajaduste rahuldamise kõrvalt enam jõudu ja jaksu et kirjeldatud probleemi lahendamisega tegeleda. Sahkna käis just sotsiaalmajas sellest probleemist rääkimas. Spetsiifilisemate küsimustega palume pöörduda otse maavanema poole. Tema peab tegema riikliku järelvalvet.

ee
ee

Milleks liigne uudishimu? Rääkigem teemast.

Tihke+Libemokk
Tihke+Libemokk

Kas kùsija on mees vòi naine ??

Jeerum
Jeerum

Klooster pidi olema selline koht, mis aitab.

ee
ee

Saates Hommik Anuga väitis Jüri Aarma, et 95℅ inimese energiast on seksuaalenergia, mida saab ka mujale suunata. Ehk saab antud ahistaja silla ja raudtee ehitustöödel abiks olla?

see
see

tsika-tsaka 2miljonit läheb kindlasti sellise nalja alla

Anonüümne
Anonüümne
wpDiscuz