Kuidas ühisgümnaasiumis muusikali lavastatakse: läheb kui lepse reega, GALERII

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 33

Eelmise neljapäeva keskpäeval tümpsub Läänemaa ühisgümnaasiumis muusika kui mitte just tänavale, siis trepi peale välja küll. Koolivaheaeg peaks olema täies hoos, gümnaasiumi aula aga on siginat-saginat täis nagu sipelgapesa.

Viimati käisime Lääne Elu fotograafi Arvo Tarmulaga „Valeühenduse” proovis vähem kui kuu aega tagasi, 10. detsembri paiku. Juba siis ähvardas „Valeühenduse” lavastaja Kai Tarmula, et koolivaheajast tuleb osalistel suu puhtaks pühkida, sest proove tehakse nädal aega jutti. Nüüd ongi see aeg käes. Esmaspäevast peale on proov alanud kell 11 hommikul ja lõppenud kella nelja-viie ringis.

Poetame end Arvoga saali. Bänd on täies koosseisus kohal, Antti Kammiste nüpeldab klahve, saal on muusikat ja noori täis. Kohal on ka laulujuhid Ilona Aasvere ja Karin Lükk-Raudsepp. Kell on kaksteist ja proov täies hoos.

Kõlab toosama laul „Vaata ennast peeglist…”, mis detsembriski, aga parajast segadusest saalis on saanud midagi sootuks teistsugust.

„Muusika peale! Läks!” kamandab Kai ja lähebki. Segadusest on asi ikka väga kaugel. Mõtlen, et enam-vähem võiks selle juba ka lavale panna, pole midagi ütelda. Kui detsembris tundus, et ainult lavastaja teab, mida teha, siis nüüd näib seda teadvat ka saalitäis noori. Detsembris õpitud teatraalselt kukkumine tuleb välja. Jupikeste kaupa kaklemine tuleb kah välja. Noored liiguvad saalis justnagu nähtamatut nööri mööda. Nii et läheb kui lepse reega. Eriti avalugu kõlab ja näib juba justnagu päris.

Pärast ütleb Kai, et on juba aeg kah. Töö on vilja kandnud ja ollakse graafikus. Koolivaheaja bändiga proovidele järgneb töö tekstiga, sõnalise osa lihvimine.

„Enam-vähem sealmaal me peamegi olema!” ütleb Kai. Märts ja esietendus pole enam kaugel, kaugel sellest. Märts ja esietendus on hirmuäratavalt lähedal, kui järele mõtelda.

Muidu näeb koolivaheajaproov välja nagu proov ikka. „Teeme uuesti!” hõikab Kai muudkui. Tehakse veel. Ja veel. Ja veel.

Too lumivalgekese moodi tüdruk, kes jäi silma juba septembris kästingul ja oli kangesti närvis, laulab enesekindlalt ja puhtalt soolot. Ju siis sai mõne tähtsama osa. See poiss, kes jäi silma detsembris, jääb praegu kah silma, ja üldse mitte näo järgi. Hoopis selja tagant ja liikumine on äratuntav. Mõtlen, et see poiss võiks lavakasse proovida küll.

Ah jaa, peaosatäitjad olid teada juba detsembris, aga siis Kai neid ajalehe jaoks veel välja ei öelnud. Nüüd ütleb, nii et siin nad on: Britta Sool, Siim Jürise, Andree Prees, Greete Tikerpuu, Karmel Naudre, Grete Lehepuu ja Sander Otsa.

 

Läänemaa ühisgümnaasiumi muusikal „Valeühendus”

Esietendus märtsis 2016 Haapsalu kultuurikeskuses

Libreto Eva-Maria Brock

Lavastaja Kai Tarmula

Produtsent Mairi Grossfeldt

Koreograafid Annika Viibus, Karoline Suhhov

Kunstnik Anti Rannus

Bänd Antti Kammiste, Tõnis Soots, Kristo Kuuse, Karel Rahu, Mattias Mutso

Laulujuhid Ilona Aasvere, Karin Lükk-Raudsepp

Laulusõnad Anneli Aken

Fotod: Arvo Tarmula

muusikal01 muusikal02 muusikal03 muusikal04 muusikal05 muusikal06 muusikal07 muusikal08 muusikal09 muusikal10 muusikal11 muusikal12 muusikal13 muusikal14 muusikal15 muusikal16 muusikal17 muusikal18 muusikal19 muusikal20 muusikal21 muusikal22 muusikal23 muusikal24 muusikal25 muusikal26 muusikal27 muusikal28 muusikal29 muusikal30 muusikal31 muusikal32 muusikal33

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments