Linnatänavad saavad lumest priiks

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_0317

Viimased päevad on toonud kõvasti lumelisa. Foto: Arvo Tarmula

Lumme uppunud Haapsalu linnatänavad saavad vähemalt ajutiselt lumest vabamaks, kui Lääne Teed hakkavad pühapäeva õhtul tänavailt lund ära vedama.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on enim lumme uppunud vanalinna väikesed tänavad. „Peatänavaga pole häda, aga just kitsaste tänavatega on muret,” ütles ta ja tõi näiteks Wiedemanni tänava, kus kipuvad hanged liiklust takistama.

Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja kohusetäitja Sirli Vaksmann ütles, et linna tänavaid hooldav Lääne Teed hakkab lund ära vedama pühapäeva õhtul kella seitsmest. Ta lisas, et kõigepealt võetakse ette käidavamad tänavad: Posti–Karja, Kalda ja Jaama ning ka Wiedemanni, Saue, Ehte, Suur-Mere jt.

 „Autoomanikke tahaks paluda, et nad autosid lumekoristuse ajaks tee äärde ei pargiks,” ütles Vaksmann.

Tänavailt kokku korjatud lumi veetakse Haapsalus kahte kohta: Vasikaholmi parklasse ja Lihula maantee äärsele platsile.

Vaksmanni sõnul on mõned inimesed linnavalitsuse poole pöördunud ja kurtnud puhastamata kõnniteede üle. Kõnnitee peaks olema kell 7 hommikul läbitav ja kell 9 puhas.

Linnavalitsus on hooletuile majaomanikele saatnud kümmekond meeldetuletuskirja ja neid saadetakse veel. Vaksmann kinnitas, et kirjad saadetakse eelkõige neile, kes ei tahagi oma kohustusi täita. „On ka neid, kes tegelikult siin ei elagi, aga nad peavad tagama, et kõnnitee oleks läbipääsetav,” selgitas ta. Peeter Vikman lisas, et majaomanikke pole vähemalt esialgu kavas hakta trahvima. 

Tuisk, libedus ja kõrged hanged on mõjutanud ka liiklust. Nii võib juhtuda, et autojuht ei märka kõrge hange taga varjus olevat jalakäijat, kes temale ootamatult teele astub.

„Otsa pole ühelegi jalakäijale sõidetud, kuid ise olen paaril korral näinud, kuidas auto on jalakäijale otsasõidu vältimiseks hange sõitnud,” ütles Haapsalu politseijaoskonna patrulltalituse juht Tarmo Tomson.

Tomson lisas, et pehme lumi ja hanged on mõneti ka kasuks tulnud, päästes hange sõitnud autojuhid suuremast kahjust.

Tomsoni sõnul pole viimased lumerohked ja tuisused päevad Läänemaal suuremaid õnnetusi kaasa toonud. „Mõni auto on küll teelt väljas käinud, aga inimesed pole viga saanud ja märkimisväärselt pole ka autod kannatanud,” ütles ta.

Siiski manitses patrulltalituse ülem autojuhte ettevaatlikkusele. Näiteks Silma sirgel seisab juba mitmendat päeva võsas auto, mis liinibussist mööda sõites juhitavuse kaotas ja maantee kõrval kraavis maandus.    

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimus
8 aastat tagasi

Millal ikkagi hakatakse lund vedama? Pühapäevaõhtul oli minu majaesine tänav küll väga-väga lumine.

haapsalust
8 aastat tagasi

sadama 5 maja elanikud mitte kunagi ei korista oma maja ees lung aga puulehte. Ökomaja pidi olema.

Karuott
8 aastat tagasi

juba veavad..

prügikoll
8 aastat tagasi

oota, aga kas talvel ei tohigi linnas lumi maas olla ? suvel vöiks siis ju linnale suure musta kupli peale tömmata, et päike ei paistaks !

Saa nüüd aru...
8 aastat tagasi

Saa nüüd aru keda uskuda – aselinnapea Vikman väidab, et peatänavaga pole häda, aga linnakeskkonna osakonna juhataja kt jällegi väidab, et kõigepealt võetakse ette Posti-Karja tänav. Miks siiski tegutsetakse selles hallis majas nii koordineerimatult?

imar soojäär
8 aastat tagasi

kui mitte varem, siis kevadeks kindlasti, (talviti lubame teed hoida tolmuvabad)