Mängukeelu saab uuest aastast panna ka loteriile ja spordiennustustele

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti Loto

Uuest aastast saavad lotopiletite sõltlased endale piirangu peale panna. ARHIIV

Uuest aastast saavad enesele piirangu panna ka loteriimängijad ja spordiennustuses osalejad. Avalduse õnnemängu, spordiennustuse või klassikalise loterii mängimise piirangu panemiseks saab teha mängukohtades, maksu ja tolliameti teenindusbüroodes ning alates 5. jaanuarist ka e-maksuametis/e-tollis, teatas maksu- ja tolliamet.

Uuringute järgi on hasartmängude populaarsus viimastel aastatel kasvanud ja see on paratamatult suurendanud ka sõltlaste arvu. Mängusõltuvuse uuringute järgi mängib Eestis loteriid 43 protsenti 15-74-aastastest ja probleeme mängimisega on kolmel protsendil. Detsembri alguse seisuga oli kehtiv õnnemängu mängimise piirang 4350 inimesel, eelmise aasta lõpus oli piirangu enesele seadnud 3983 inimest.

Kui seni sai ennast kaitsta vaid õnnemängu-, nt kasiinosõltuvuse vastu, siis uuest aastast saab inimene võimaluse piirata spordiennustustel osalemist ja loterii-mängimist, kiirloteriid muudatus ei puuduta. Enesevälistusnimekirja toimimiseks tuleb loteriipiletite ostjatel ja spordiennustuse panuse tegijatel ennast uuest aastast isikut tõendava dokumendi alusel tuvastada (nagu seni kasiinode puhul). Isikuandmeid võrreldakse seejärel enesele piirangud seadnud isikute nimekirjaga ja nimekirjas olija ei saa hasartmängus osaleda või lotopiletit osta.

Inimesel on võimalik ise valida, kas ta soovib piirangu seada kõigile kolmele hasartmängule või näiteks ainult loteriile. Piirangud ei laiene automaatselt ennast juba õnnemängude nimekirja kandnutele, soovi korral tuleb uuel aastal selle kohta eraldi avaldus esitada mängukohas, MTA teenindusbüroos, e-kirja teel digitaalselt allkirjastatuna aadressil hasart@emta.ee või alates 5. jaanuarist ka ameti e-keskkonnas.

Alates 29. detsembrist ei ole võimalik enam esitada avaldusi Eesti.ee portaali kaudu.  

Peale selle muutub uuest aastast avalduse teinud isikute piirang tähtajatuks. See tähendab, et piirang automaatselt tähtaja saabumisel ei kustu. Nimekirjast saab ennast edaspidi kustutada vaid avalduse alusel, mille saab teha pärast piirangutähtaja möödumist, mis ei tohi olla kuuest kuust lühem ega kolmest aastast pikem. Avalduse nimekirjast kustutamiseks saab esitada e-maksuametis/e-tollis või büroodes.

Täiendavat infot sõltuvuse kohta saate Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskusest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments