Sotsiaalmaja ootab palgatõusu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Sotsiaalmaja 20. juubel. TarmulaHaapsalu sotsiaalmaja. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu sotsiaalmaja on endisest lasteaiast ümber kohandatud ja see seab asutuse direktori Serli Küünarpuu sõnul ka tegevusele piirid, sest pole ehitatud sotsiaaltööks.

 „Ei saa ka väga kurta, sest oleme saanud kõik oma asjad tehtud, inimesed on väga mõistvad ja paindlikud,” lisas Küünarpuu.

Küünarpuu tunnistas, et alguses häirisid teda maja pikad kitsad koridorid ja kasin olemine, kuid nüüd on ta harjunud.  

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare sõnul on linn sotsiaalmaja jõudumööda remontinud – CO₂ rahaga on hoone soojustatud ja aknad vahetatud, remonditud on torustikke, kööki, saali, turvakodu. Kirjutatud on projekt lifti väljavahetamiseks. „Mis siis, et vana ja kohendatud, aga maja toimib ja õigustab väga paljude inimeste vajadusi,” ütles Rootare. 

Serli Küünarpuu sõnul võiks ju unistada uuest, sotsiaalmaja vajaduste kohaselt ehitatud hoonest. „Aga see on praegu Eestis utoopia, millest pole isegi juttu olnud,” lisas ta kohe. 

Sotsiaalmajas töötab 21 inimest, peale nende ka huvijuhid ja muud lepingulised töötajad. Abiks käib vabatahtlikke. Küünarpuu ütles, et vabatahtlikke satub sotsiaalmajja näiteks töötukassa kaudu. „Nad tulevad siia tööd proovima ja ühe vabatahtliku oleme nende seast ka tööle võtnud,” ütles ta.

Küünarpuu sõnul on suur hulk töötajaid veidi üle miinimumpalga küündivale tasule vaatamata oma tööd kaua teinud. „Aga mure on küll, kuidas sellise palgaga elada saab,” ütles ta ja lisas, et loodab, et ühel hetkel hakkavad palgad tõusma, sest muidu võib juhtuda, et töötajaid ei suudeta enam hoida ega uusi asemele leida.

Rootare tõdes, et palgad linna allasutustes on madalad. See ei puuduta tema sõnul pelgalt mitte sotsiaalmaja, vaid ka teisi allasutusi, sest palgasüsteem on kõigil üks. „Kui linnal on võimalik palka tõsta, siis tõstame kõigil. Suund sellele on, aga enne eelarve vastuvõtmist ei julge midagi lubada,” lisas Rootare.

Sotsiaalmaja juhataja ütles, et ilmselt on miski peale raha, mis sotsiaaltöötajaid oma töö juures hoiab. „Õhkkond, armastus inimeste vastu, tahtmine töötada, positiivne tagasiside,” nimetas Küünarpuu motivaatoreid.

„95 protsenti meie klientidest ja ka koduhooldusklientidest on hästi rõõmsad inimesed. Nii mõnegi puhul tahaks öelda, et küll oleks tore, kui ta oleks minu vanaema,” lisas ta.  

Küsimusele, milline võiks sotsiaalmaja olla kümne aasta pärast, vastas Küünarpuu: „Sotsiaalmaja võiks olla keskus, kus tunnevad nii eakad kui ka puudega inimesed, et nad saavad seda, mida otsivad, ja mis neil elus mujalt puudu jääb: tegevust, eneseteostust, kontakte teiste inimestega, infot, nõuandeid ja ka meelelahutust.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
!
8 aastat tagasi

Kui ikka kaupluse juhataja kohale lubatakse palka 550 miinus maksud, on asi ikka totaalselt mäda!

alleluuja
8 aastat tagasi

Pagulased sisse ja palgatõus garanteeritud. Ärge enne nõus olge kui palgatõus kindel. Tuleb vaadata ärimeeste moodi kes alleluujat laulavad. Tänane alleluuja mees oli Pärnust Wendre omanik.

igatahes
8 aastat tagasi

Aga kes ei oota? Läänemaal ongi ju keskmine palganumber natukene rohkem kui alampalk. Aga pere eest hoolitsema peavad enamus.Vahet ei ole,oled sa klienditeenindaja või sotsiaaltöötaja,elada tahavad kõik. Ja kuigi palganumbrid on siin nii väikesed,siis ega me hinnaalandust ei saa. Tööandjad ajavad oma joru kõrgetest maksudest, mõistetav seegi. Aga mis on lahendus?

Köster
8 aastat tagasi

ja meie majandus pagulastega tegelevad rootsi, soome, saksamaa, autraalia jne. maade sotasaalametid, hullumjad ja vanglad. Huvitava miks see sotsiaalmaja meie demograafia ja väljarände probleemidega ei tegele ?