Täna saab mekkida soome-ugri rahvaste roogi ja kuulda mokša meestelaulu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Moramo2Mordva meestelauluansambel Morama. 

 

Hõimupäevade puhul, mis tänavu keskendub Haapsalus ersa ja mokša rahvakultuuri tutvustamisele, saab täna Haapsalu kultuurikeskuse kohvikus mekkida soome-ugri rahvaste roogi ja õhtul kuulata mordva meestelaulu.

Kultuurikeskuse kohvik pakub mokša piimasuppi aedviljadega, mokša kartulipannkooke lihatäidise ja ersa aedviljasalatiga ning Karjala pirukat. Õhtul kell 17.30 tutvustab kultuurikeskuses ersa ja mokša rahvakultuuri Eesti-Mordva Seltsi juhataja Natalja Ermakov, seejärel esineb Mordva meestelauluansambel Morama.

Morama, kelle repertuaaris on ersa, mokša ja karatai rahva traditsioonilised laulud ja laulumängud, tunnistati 1996. aastal ülevenemaalisel konkursil „Venemaa hääled” parimaks pärimuskultuuri esitlejaks. Rühma liikmed esinevad sageli rahvusvahelistel festivalidel Soomes, Hollandis, Rootsis ja Eestis.

Hõimupäevad jätkuvad laupäeval lasteraamatukogus nõidadele, haldjatele ja muudele pahalastele pühendatud muinasjutuhommikuga. Peale selle on võimalik vaadata Tartu Nefa rühma animatsiooni töötoas valminud lühifilme, mis on loodud soome-ugri rahvaste traditsiooniliste lugude põhjal ning tutvustavad nende kultuuri. Autorid on udmurdi, mari, ersa, ungari, ingerisoome ja eesti päritolu noored.

Iloni Imedemaal õpetatakse kahel päeval hõimurahvaste ornamentidega pakutrükki ja rahvuslike käepaelte meisterdamist. Pitsikeskuses on laupäevani lahti ingerisoome etnograafiline näitus Raija Pedaku kogust ning Lääne maakonna keskraamatukogus avatakse reedel soome instituudi näitus „Pillimehed ja lauljad”.

Hõimupäevade eesmärk on aegu olnud kultuuri- ja hariduskoostöö Eesti, Soome ja Ungari vahel, teiste sugulasrahvaste tutvustamine ning seeläbi ka oma rahvusliku eneseteadvuse tugevdamine.

Hõimupäev on riiklik tähtpäev, mida tähistatakse oktoobri kolmandal laupäeval. Eestis peeti hõimupäevi laialdaselt juba 1930. aastail, traditsioon taastati taasiseseisvunud Eestis 1988. aastal. Seekordsed hõimupäevad on juba 27. korda.

Hõimupäevade kava Haapsalus

Reede, 16. oktoober

Iloni Imedemaal kl 14 hõimurahvaste ornamentidega pakutrüki õppimine ja rahvuslike käepaelte meisterdamine (sooduspiletiga)

Haapsalu kultuurikeskuses kl 17.30 ersa ja mokša rahvakultuuri tutvustab Eesti–Mordva seltsi juhataja Natalja Ermakov

Kl 19 ersa meestelauluansambli Morama kontsert

Laupäev, 17. oktoober

Lasteraamatukogus

Kl 12 muinasjutuhommik (pühendatud nõidadele, haldjatele ja muudele pahalastele)

Pitsikeskuses

Kl 13 kohtumine ingerisoomlaste käsitöömeistri Raija Pedakuga

Iloni Imedemaal kl 14 hõimurahvaste ornamentidega pakutrüki õppimine ja rahvuslike käepaelte meisterdamine (sooduspiletiga)

Kõik üritused on tasuta, kui pole märgitud teisiti.

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments