0

Maris Lauri: Musta lammast ei tasu karjast välja lüüa

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 Kreeka on justkui euroliidu must lammas, kes ajab kangekaelselt oma rida, tekitades sellega endale ja teistele probleeme. Kui tahta teda aidata, siis abi ei taheta; kui häda on suur, on käsi pikal ja jutt solidaarsusest suus. Me võime olla sellest tüdinud, kuid sellegipoolest ei tasuks Kreekat veel maha kanda, vaid anda eksinud karjaliikmele kätte õige suund.

Eelmisel nädalal otsustaski riigikogu toetada Kreeka kolmandat abipaketti. Miks oli see praeguses olukorras parim lahendus? Eelkõige seepärast, et kreeklastele ettepandud mahukas tegevuskava on üksikasjadeni läbi mõeldud, kuid tuleviku suhtes paindlik, ning küllaltki auahne. Valitsus on lõpuks lubanud tegeleda kõige sellega, mis on riigi rahakotiga talupojamõistuse seisukohast valesti ning millele on seni läbi sõrmede vaadatud.

Eesmärgiks on vähem riigiaparaati, bürokraatiat, onupojapoliitikat ja korruptsiooni ning parem maksukogumine. Samuti astutakse samm kaasaegsema riigivalitsemise suunas, võttes teiste riikide eeskujul laiemalt kasutusele IT-rakendused. Programmis tuleb iga rahaeraldus pärast teatud ajaliselt paika pandud tegevuste elluviimist ja nende kontrolli. Esimene kontroll ootab ees juba sügisel, oktoobris. Kui kõik plaanitud reformid kas või väheste puudujääkide ja viivitusega ellu viiakse, saab Kreeka majandus uue hingamise. Kui reforme saadab kiirem edu, võivad tulemused olla oluliselt paremad prognoositust ja Kreeka võlg saaks vägagi kiirest väheneda.

Parem eelarveseis võimaldaks riigis kehtivaid kõrgeid maksumäärasid alandada ning muuta keskmise kreeklase tänast suhtumist, et maksumaksmisel pole korruptiivses riigis mõtet. Suurim küsimus on aga selles, kas Kreeka viib ette pandud reformid ka ellu. Seni on Kreeka riigijuhid jaganud valimiste eel suuri lubadusi, kuid lähiminevik on näidanud, et tegudega on asjad kehvasti. Eelarve kümnete miljonite eurodena miinusesse juhtimine, katse nõuda teistelt riikidelt ebareaalset ehk võlgade mahakandmist ja ähvardamine euroalast lahkumisega ei ole just asjad, mis usaldust tekitaksid. Kuid suletud pangakontorid näitasid, kuhu võib arutu käitumine viia ja Kreeka juhtpoliitikud muutsid oma käitumist ja sõnu.

Kreeka peaminister on teatanud tagasiastumisest ning riigis on kavas septembris korraldada ennetähtaegsed valimised. Loodetavasti saab võimule tegus valitsus, keda ühendab suurte sõnade asemel tahe ellu viia neid reforme, mida abiprogramm eeldab. On oluline, et aruka majanduspoliitika vajalikkus jõuaks kohale ka tavainimestele, sest ulatuslikke reforme pole võimalik teha siis, kui neile pole piisavat rahva toetust. Majandusliku kindlustundeta rahvas ise ootab muutuseid, nüüd edasi oleneb kõik riigijuhtidest. Ilmselt on see ka viimane võimalus ennast tõestada ja neljas abipakett enam riigikogu ees heakskiitu ei leia.

Maris Lauri, riigikogu majanduskomisjoni liige (Reformierakond)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz