Kullamaal kuuleb täna orelivirtuoosi mängu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Oganessian_Uus2 (1)

Tallinna orelifestivali raames esineb neljapäeval Kullamaa kirikus organist Edouard Oganessian (pildil).

„Edouard Oganessian on üle Euroopa tuntud ja oodatud esineja, mistõttu on üsna harukordne, et selline muusik tuleb esinema Kullamaale,” ütles Lääne Elule endine rahandusminister ja praegune riigikogu liige Aivar Sõerd.

Sõerd, kes on Eestis endale nime teinud ka organistina, on Tallinna orelifestivali produtsendi  ja kunstilise juhi professor Andres Uibo õpilane.

„Oganessiani jõuline ja ekspressiivne mängustiil koos väga hea tehnikaga teeb tema esinemise eriliselt nauditavaks,” rääkis Sõerd.

Edouard Oganessiani mängu on publik tänavuse orelifestivali raames juba saanud nautida Tallinnas Niguliste kirikus toimunud kontserdil. Täna õhtul kell 19 avaneb Läänemaa inimestel võimalus saada tema orelimängust osa Kullamaa kirikus. Kontsert on tasuta.

Oganessian on lõpetanud Tšaikovski-nimelise konservatooriumi, tema kontol on lugematuid esinemisi ja ta kogus tuntust juba endise Nõukogude Liidu suurtes kontserdisaalides. Viimased 25 aastat on Oganessian elanud Pariisis ja ta töötab Pariisi konservatooriumis klaveripedagoogina. 1988. aastal võitis ta Liszti-nimelise orelikonkursi, ta on teinud arvukalt TV ja raadiosalvestusi, andnud välja heliplaate ja võitnud 2005. aastal Hollandis parima CD auhinna.

Kullamaa kirikus mängib Oganessian Carl August Tantoni orelil. Tanton (1801 – 1890) oli Eesti orelimeister, kelle valmistatud orelitest on säilinud neli. Kolm neist asuvad Läänemaal – Martna, Lihula ja Kullamaa kirikus. „Eestis on mitmel pool vanu unikaalseid oreleid ja seepärast on maailma organistide ja orelisõprade huvi festivali vastu pidevalt kasvanud,” ütles Kullamaa abivallavanem Katrin Viks.

Oganessiani kontserdil on kaastegev Eesti kammerorkester. „Esitamisele tuleb Bachi ja Mozarti looming ning sellist koosseisu, kus on orel koos kammerorkestriga, väga tihti kuulda ei saa,” märkis Sõerd.

Sõerd soovitas seda erakordset võimalust kindlasti kasutada. Kuigi orelipeo südames on läbi aegade olnud Tallinna Niguliste kirik, on festival iga aastaga järjest suuremaks kasvanud. Festival pakub üle Eesti rohkem kui 30 kontserti. Lisaks Kullamaale ja Tallinnale on kontserdid ka Pärnu, Taagepera, Kodavere, Harju-Risti, Lohusuu, Käsmu, Häädemeeste, Mustvee, Nissi ja Torma kirikus. Festivali lõppkontsert  toimub 9. augustil kell 20 Tallinnas Jaani kirikus, kõlab Arvo Pärdi looming.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments