Täna algav festival Rannalõõts toob Haapsallu akordionistid ja lõõtspillimängijad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Anti Nöör. Foto: Arvo Tarmula

ANTI_NÖÖR

Neljapäevast laupäevani on Haapsalus akordioni- ja lõõtspillifestival „Rannalõõts”, mille raames saab muusikat nautida nii linnatänaval kui ka kohvikus, nii maal kui ka merel. Esinevad eesti akordionistid ja lõõtspillimängijad, lisaks on kavas õpituba ja õhtused simmanid.

Kui eelneval kolmel aastal on üritus toimunud Valge Daami päevade raames, siis tänavu on korraldajad teinud Rannalõõtsast iseseisva festivali.

„Mõte iseseisvast festivalist sai küpseks eelmise ürituse käigus, kui paljud inimesed soovisid osa võtta nii Valge Daami pidustustest kui ka Rannalõõtsast. Ühtlasi on üritus eelnevate aastatega üha suuremaks muutunud ja ei tahtnud enam Valge Daami raamidesse ära mahtuda,“ ütles ürituse korraldaja Anti Nöör (pildil).

Lisaks uuele formaadile on muutusi toimunud ka ürituse sisus. Esmakordselt tullakse kontserditega tänavale ja kohvikusse.

„Neljapäeva ja reede õhtul toimuvad kontserdid kohvikus Haapsalu Raamat, mis on esmakordne. Algselt Kodanike torni juures toimuma pidanud duo Malva&Kirspu etteaste on üle viidud Apteki sisehoovi. Sellegipoolest on kontsert tasuta, sõnas Nöör.

Akordionistidest astuvad üles näiteks Allan Jakobi, Kulno Malva, Henri Zibo ja Mikk Langeproon. „Lõõtspillimängijatest võiks esile tuua kindlasti Juhan Uppini, Margus Põldsepa ja Lõõtsavägilased,” lisas Nöör.

Traditsiooniks on saamas ka merekontserdid, mille raames viiakse nii esinejad kui ka publik jaalaga Haapsalu lahele. „Selline mõte tekkis eelmisel aastal, kui Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm pakkus välja, et võiks ürituse puhul ka jaala merele sõitma panna. Meie mõtlesime sealt edasi ja leidsime, et sõidu juurde võiks kuuluda ka muusika,“ ütles Nöör.

Jaalal esineb korraga kuni kaks muusikut, kuulajaid ja sõidunautijaid mahub peale üksikesineja korral kümme, duo puhul üheksa. „Eelmisel aastal osutusid merekontserdid väga populaarseks. Neljale reisile panime juurde kaks lisareisi ja ikkagi oli soovijaid palju rohkem kui kohti,“ sõnas Nöör.

Merekontserdid on reedel ja laupäeval. Ühe sõidu pilet maksab 10 eurot. Lisaks kontserditele toimub laupäeval kell 11 ka Lõõtspilli õpituba, mille eestvedajad on Margus Põldsepp ja Lõõtsavägilased. Õpitoast võivad osa võtta kõik, ka need, kes varem lõõtsa mänginud ei ole.

„Lõõtspilliga tutvuma on oodatud kõik. Jagatakse näpunäiteid, kuidas mängimist  alustada. Lõõtsamängijatel soovitaks enda pilli kaasa võtta, kuid algajad saavad proovida ka kellegi teise  pilliga. Täitsa võimalik, et saadakse ühiselt selgeks ka mõni lookene,“ ütles Nöör.

Reede ja laupäeva õhtul on kõigil võimalik meelt lahutada Veskiviigi sadamas toimuval simmanil. Reedel teeb tantsumuusikat ansambel Untsakad. Laupäeval astub üles ansambel Vingerpill ja nendega koos ka tantsurühm Läki Tantsule. Laupäeva õhtul toimuv simman on kõigile tasuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Yks vàga tore ùritus. Ja Anti- jòudu Sulle – sa màngisid oma ansambliga Altmòisa kylalistemajas mu synnal vàga hàsti !!

Anti
8 aastat tagasi
Reply to  Gen.

Tänan 🙂