Ahto Lobjakas: ETV miinus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ahto Lobjakas

Rahvusringhäälingu loodava venekeelse telekanali ETV+ kohta võime nüüd järeldada, et kui seal hakatakse tegema ajakirjandust sõna üldtunnustatud mõttes, siis õnneliku juhusena, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas ajalehes Postimees.

ETV+ peatoimetaja Darja Saare kolm lühivastust Vene uudistesaate „Vesti” küsimustele Donbassist, Krimmist ja Aljošast osutavad: ETV+ peatoimetaja valikul ei mänginud ajakirjanduslikud kriteeriumid mingit rolli. Ükski ajakirjanik ega ajakirjanduse põhimõtteid austav inimene poleks lubanud endale vastuseks kolme variatsiooni ühest mõttest: „vastavalt vabariigi valitsuse ametlikule poliitikale”.

ETV+ on surnult sündinud projekt. Temast ei saa meie venekeelsete kaasmaalaste jaoks arvestatavat konkurenti Kremli kontrollitud kanalitele. Milleks raisata aega propagandale, mis pealegi toodetud palju odavamalt kui emamaa oma?

Tõsisem on sõnum, mille Eesti riik saadab: eestivenelastega ei kavatseta pidada ühiskondlikku keskustelu, vaid pakutakse ainsa valikuna ümberkoolitamist.

Teine järeldus on veel murettekitavam. Vaevalt kümme aastat pärast ametlikku taaslõimumist läänega lörtsib Eesti ise üht lääne põhiväärtust – meediavabadust. Vaba ajakirjandus on ELi kuulumise tingimusena sisse kirjutatud Kopenhaageni kriteeriumidesse. Ajakirjandus, mis juhindub valitsuse arvamusest, pole vaba. See polegi ajakirjandus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
niuks+niuks
8 aastat tagasi

Nõus Toomasega! ETV on võimul oleva maffia tööriist eesotsas Raagiga!

Uskmatu+Toomas.
8 aastat tagasi

Ajakirjandus on vaba,selle vabaduse garanteerivad meie omad meedia mogulid astudes valitsusega ühte jalga-on olemas omanike arvamus mis tihti ühtib täielikult valitsuse arvamusega ja vale arvamus.
Venekeelne kanal on kas rahade kantimiseks või kellegile meretagusele meeldimiseks sest vaevalt seda tehakse lihtsalt lollusest!