Haapsalus tulevad klaasipäevad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

klaas10

Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion ehk Haapsalu klaasipäevad toimuvad sel suvel juba kümnendat korda. Nii workshopi kui näituse teemaks on sel korral 10!

6.-10. juulil saab Evald Okase Muuseumi hoovis asuvas vabaõhustuudios traditsiooniliselt näha klaasipuhumist, -valamist ja -vormimist ning nädala lõpus 11. juulil avatakse muuseumi pööningusaalis väljapanek klaasipäevadel valminud töödest. 

Selle aasta näitus tõotab tulla erakordselt huvitav, kuna klaasipäevadel on rekordiliselt palju suurepäraseid kunstnikke, kellest väga suur osa ka erakordselt meisterlikud klaasipuhujad. 

Seekord osalevad klaasipäevadel: Torsten Rötzsch ja Simone Fezer Saksamaalt, Susanne Koskimäki Soomest, Fredrik Nielsen Rootsist, Aleksandra Stencel Poolast ja Patrick Illo Slovakkiast, Julia Pociute, Indre Stulgaite-Kriukene ja Remigijus Kriukas  Leedust, Kai Koppel, Liisi Junolainen, Kateriin Rikken, Eili Soon, Kairi Orgusaar, Herbert Orgusaar ja Kati Kerstna Eestist.

Tortsen Rötzsch on saanud Saksamaal mitmeid tunnustusi ja preemiaid oma puhumisoskuste eest. Simone Fezer on üks omanäolisemaid installatsioonikunstnikke Saksamaal. Rootsi kaasaegse klaasikunsti pulssi kõrgel hoidev Fredrik Nielsen kasutab klaasikunstis tihti popkultuurile omaseid vahendeid.

Klaasipäevade raames toimuvad mitmed lühiworkshopid, mis on ka pealtvaatajatele põnevad jälgida: 7.07 Fredrik Nielseni suuremõõtmelised kaasaegsed skulptuurid
9.07 Susanne Koskimäki minivormid ja-installatsioonid ning
11.07 Torsten Rötzsch´i  improvisatsiooniline ja eksperimentaalne vormipuhumine.

Klaasipäevade ajal on avatud ka kaks satelliitnäitust: Merle ja Erki Kannuse, Kairi ja Herbert Orgusaare ning Kati Kerstna „Jäetud jäljed“ Haapsalu kunstikooli galeriis ja Riho Hüti graveeringute näitus „Käsilased“ Haapsalu linnuse Väravatornis.

Kai Koppel, Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments