2

Haapsallane Priit Rüütel oli World Match Touri Saksamaa etapi peakohtunik

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

rüütel tarmula

Haapsalu purjetamiskooli treener Priit Rüütel (pildil) oli Saksamaal purjetamisvõistlusel World Match Racing Touri etapi peakohtunik. Ainsana Baltikumis vastavat, Rahvusvahelise Purjetamisföderatsiooni vahekohtuniku litsentsi omav purjetamistreener ütleb, et tegu on väga kõrge ja tunnustatud purjetamisvõistlusega. Võistlusel saavad osaleda ainult kutsetega sportlased ja enamus osalejaid on professionaalid. Tegu selle ala MM etappidega. "Sellisel võistlusel kohtunik olla on sama, kui vilistada mänge jalgpalli meistrite liigas," lisas Rüütel.

Ülihuvitav ja väga kiire võistlus

Tegemist on paat-paadi vastu võistlusega, kus võisteldakse turniirisüsteemis, kõik kõigiga läbi. Süsteemi nimetatakse round-robin. Saksamaal võistles näiteks 12 paati. Võistlustrass on lühike, kiire, intensiivne. See nõuab kiiret reaktsiooni, head paadikäsitlust, häid taktikalisi teadmisi ja oskusi, ning ka head  üksteise tundmist . Võistlusmaa läbitakse umbes 20 minutiga. Kohtunike töö on jälgida, kuidas just paadid ise neile vastaste kohta märkusi annavad ja siis otsus teha, kas võtta see arvesse või mitte."Kui tavalisel purjetamisvõistlusel teevad kohtunikud oma töö ja otsused kaldal, siis meie peame seda tegema kohe, kaatriga merel," lausub Priit Rüütel. Kokku koosneb võistlus kuuest etapist ja sellel aastal lisandus ka aste nõrgem võistlus, et kaasata palju noori, et muuta võistlust populaarsemaks. Osavõtjaid on USA-st, Uus-Meremaalt, Rootsist, Taanist, Austraaliast, Inglismaalt jm. Lisaks oli just selline võistlus Londoni OM kavas, sellel võistlusel võistlesid naised.

Tour kuulub Bermuda ettevõttele

See sari kuulub ühele Bermuda ettevõttele, kellel omakorda on leping rahvusvahelise purjetamisföderatsiooniga. "Just leping lubab anda välja maailmameistritiitlit. Ja tegu on tiitlivõistlusega" ütleb Priit Rüütel. Igal etapil on oma toetajad, ning sponsorid ja auhinnarahad on kopsakad. Rahvusvahelisel Purjetamisföderatsioonil ongi neli eristaatusega võistlust- Americas Cup, Volvo Ocean Race, Extreme Sailing Seriesja siis nimetatud World Match Racing Tour. Järgmisne WMT etapp algab 28.06 Rootsis, kus Priit Rüütel samuti kohtunikuks sõidab. Rootsi etapil on ta kohtunikuks.Rootsi etapp on üks maailma suurimaid. Priit Rüütel:"Stena Match Cup Sweden on aukartustäratav võistlus. Pealtvaatajaid on 150 000 ja seal on eriline atmosfäär"." Peale seda tuleb mul taas kohe sõitu minna, ees ootab Naiste maailmameistrivõistluste etapp," ütleb Priit Rüütel.

Siiski tuleb ikkagi esile tõsta seda, et Priit Rüütli näol on tegemist väga eduka purjetamistreeneriga. Tema juhendamisel on tulnud Eesti ja Soome noortemeistreid, ning tervelt neli aastat töötas ta Eestis "Optimsitide" klassi Eesti koondise treenerine.
Ja Priit töötab ju siin Haapsalus, ning tegeleb meie oma noortega.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Konrad
Konrad

Kus ta haapsallane või haapsalulane on?
Mees elab ja töötab Pärnus.

kodanik
kodanik

kahjuks ta Suklese väljavalitute hulka ei kuulu

wpDiscuz