0

Juhtkiri: Tavapärane praktika

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE 25

Haapsalu munitsipaalfirma Haapsalu Linnamajandus ümber toimuvast aru saada on üsna keeruline. Esmalt tekitab küsimusi, miks oli vaja firma lammutada. Kui ettevõte toimib, miks on see vaja kaheks lüüa. Kui nimi ütleb, et firma tegeleb linnamajandusega, siis hooldustööd nagu ongi linnamajandus. Aga ikkagi oli majanduse kõrvale luua hooldus ehk Haapsalu Linnahooldus OÜ.

Kui meenutame, siis ei läinud viimasegi juhi valimine tülideta. Esimesel katsel nõukogu kokkuleppele ei saanud, uuel katsel sai paika Reformierakonna nimekirjast pärit linnavolikogu liige, kel pealegi ette näidata kriminaalasja algatamisega päädinud tegevus ühes varasemas munitsipaalfirmas.

 Haapsalu Linnamajanduse juhi Koit Vare vallandamine on aga veelgi salapärasem. Alles selle aasta kevadel pikendas firma nõukogu temaga töölepingut kaheks aastaks. Nüüd aga korraga ta enam ei sobi ametisse. Miks ta ei sobi? Ei tea. Ei Haapsalu linnapea ega ka aselinnapea anna selle kohta arusaadavaid selgitusi. Miks ta üleöö enam ei sobi? Selle kohta ei taha linnavalitsus välja mõelda isegi ümmargust vabandust. Lihtsalt ei sobi.

Ettevõtte omanikul on alati õigus tegevjuht välja vahetada. Kui vaadata Haapsalu Linnamajanduse aruandeid, siis palgakulud on kasvanud väga kiiresti, käive aga pigem vähenenud. Muud on keeruline hinnata. Haapsalu ei ole just üleliia ilusasti haljastatud, aga see ei pruugi olla ettevõtte tegevjuhi probleem. Haapsalu Linnamajanduse omanik on linnapea. Tal on õigus teha vahetusi.

Linnafirma omanikel on aga aruandlus kohustus. Alustades sellest, kui suure hüvitise saab lahkuv juht, ja lõpetades vallandamise põhjendamisega. Mitte Haapsalu Linnamajanduse uus juht ei pea firma visiooni sõnastama, vaid seda peab tegema omanik. See kõik on Haapsalu linnavalitsusel tegemata. Paraku on see tavapärane praktika, et suve alustab Haapsalu linnavalitsus skandaaliga.

 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz