Sügisest saab Ristil õppida pärimusmuusikat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu muusikakooli filiaal alustab suure tõenäosusega sügisest Ristil.

„Kui me piisavalt inimesi leiame, siis tuleb sada protsenti,” ütles Haapsalu muusikakooli direktor Andres Kase. 

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul käivad muusikakooli filiaali rajamise üle veel läbirääkimised: on vaja kokku leppida tehnilistes küsimustes ja miinimumrühma suuruses. „Ühe õpilase pärast ei ole mõtet seda teha,” ütles Lõhmus. 

Kase hinnangul on esialgu vaja Risti filiaali leida 8–10 õpilast. „Ma siiski arvan, et lapsed on huvitatud,” ütles Kase. 

Lõhmuse hinnangul võivad Ristil asuvas muusikakoolis käima hakata ka näiteks Kullamaal elavad lapsed, samuti Turbas ja Nissis elavad lapsed ehk kõigist neist piirkondadest pärit lapsed, kellel on Ristile lühem maa kui Haapsallu või mõnda teise muusikakooli. Lõhmuse arvates on lihtsam sõidutada õpetajaid kui õpilasi, eriti kui õpetaja on ka samast kandist pärit. 

„Miks peaks Risti laps sõitma Haapsallu selleks, et Ristilt pärit õpetaja õpetaks teda Haapsalus?” küsis Lõhmus retooriliselt. 

Ristil hakatakse õpetama pärimusmuusika pille – lõõtsa, karmoškat, torupilli, plokkflööti, kannelt ja pärimusmuusika viiulit. Samu pille õpetatakse Kase sõnul ka Haapsalus edasi. Ristil alustav muusikakooli osa hakkaks tegutsema põhikooli ruumides.

„Valla panus oleks tasuta ruumid ja muusikakooli poole pealt tuleksid õpetajad,” ütles Lõhmus. 

Filiaal soovitakse avada sügisest. Lõhmuse sõnul tuleb see samalaadne, nagu on Paliveres puhkpillirühm, ja tulevikus on kavas ka Taeblas avada muusika- või kunstikooli rühm. „Siis ongi huviharidus lastele kättesaadavam,” ütles Lõhmus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Eha
8 aastat tagasi

Väga loodan, et Ristil saavad pärimusmuusikat õppida ka täiskasvanud inimesed nagu Haapsalus. Tänapäeval on ju elukestev õpe, väga hea võimalus oma unistusi täita!