0

Eesti vetes algab Baltimaade suurim miinitõrjeoperatsioon

Avatar

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Meremiini õhkimine. Foto: Arvo Tarmula

Eesti vetes algab reedel rahvusvaheline miinitõrjeoperatsioon Open Spirit 2015, millest võtab osa 15 riiki, 19 laeva ja seitse tuukrimeeskonda.

29. maini kestvast miinitõrjeoperatsioonist võtab osa ligi 700 mereväelast, teatas kaitseväe peastaap BNS-ile. Miinitõrjeoperatsiooni eesmärk on Eesti veeteede puhastamine maailmasõdade-aegsetest lõhekehadest ning operatsioonil osalevate üksuste vahelise koostöö harjutamine.

Eesti mereväe juhitaval operatsioonil on kolm tegevuspiirkonda – Tallinna laht, Irbe väin ning Muhu ja Saaremaa rannik. Tallinna lahes ja Irbe väinas tegutsevad miinitõrjelaevade grupid, kelle ülesandeks on avastada ning kaardistada või teha kahjutuks nende tegevuspiirkonnast leitud lõhkekehad.

Muhu saarel Lõunaranna sadamas hakkab paiknema miinituukrite laager ja sealt viiakse läbi miinituukrite operatsioon Saaremaa ja Muhu saare rannikuvetes. Sellest võtavad osa miinituukrite meeskonnad Ameerika Ühendriikidest, Eestist, Kanadast, Rootsist, Saksamaalt, Poolast ja Lätist.

Eesti merevägi osaleb miinitõrjeõppusel miinijahtijatega Admiral Cowan ja Sakala ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja. Lisaks ligikaudu sajale Eesti mereväelasele võtab miinitõrjeoperatsioonist osa ka kümmekond Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlast, kes annavad oma panuse staabiohvitseridena operatsioonistaabis, laevaohvitseridena mereväe laevade ning läviohvitseridena liitlaste laevadel.

Miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit 2015 võtavad osa Ameerika Ühendriigid, Belgia, Eesti, Holland, Kanada, Leedu, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Taani ja Ühendkuningriigid.

Õppusel osalevad oma laevade ja meeskondadega ka NATO 1. miinitõrjeeskaader ja Balti miinitõrjeeskaader.

Open Spirit on Balti riikide merevägede poolt korraldatav miinitõrjeoperatsioon, mis toimub kord aastas rotatsiooni korras Eestis, Lätis või Leedus. Viimati toimus Open Spirit Eestis 2012. aastal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz