Rannarootsi muuseum läks näitustega uuele ringile

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Tänasest on rannarootsi muuseumi teisel korrusel üleval uus püsinäitus, mis kujutab Rannarootsi argipäeva, ja Ren Mägari mereteemalised maalid.
Näituse avamisel rääkis muuseumi juhataja Ülo Kalm, et tänase päevaga sai Rannarootsi muuseumil näituste ring täis. Paljud näitused on uuendatud ning ülakorrusel on kõik vanad näitused läinud ja asemele on tulnud uus Rannarootsi argipäeva kujutav näitus.
Fotode ja kala- ning vähipüüniste kõrval on ka linnu-, kala- ja looma-topised, fotodel jäädvustatud hülge nahkade läheduses näebki väikest hülgetopist.  Topised on deponeeritud ehk kasutamiseks laenatud sihtasutus Läänemaa ja Haapsalu muuseumitest. Hüljeste küttimine oli ruhnulastele eriti oluline, hüljelt sai nahka, rasva ja liha.
Osmussaarel harrastati aga aulijahti. Linnud, aulid saabusid kevatalvel ja otsisid jäälõhesid, et merest toitu leida. Osmusaarlased aga raiusid jäässe augud ja ootasid veest välja lendavaid linde ning siis proovisid neile pikka, kergelt nõtkuva ridvaga vastu pead lajatada. Nõnda võis päevas püüda mitusada lindu.
Laupäevaks ootab Rannarootsi muuseumi meeskond kuute bussitäit rootslasi, kes hakkavad poole üheksast hommikul igal täistunnil bussi kaupa naasema, nii kuni poole neljani välja. „See saab tore katsumus olema, „ rääkis Kalm. Rootslased saabuvad Rootsi aiandusseltsi 70. sünnipäeva puhul,nad külastavad Türi lillemessi, Rannaroosti muuseumi ja Ülo Kalmu aeda Noarootsis. Kella kuuest õhtul algab aga muuseumiöö.

Fotod: Arvo Tarmula

rannarootsi näitus (1) rannarootsi näitus (2) rannarootsi näitus (3) rannarootsi näitus (4) rannarootsi näitus (5) rannarootsi näitus (6) rannarootsi näitus (7) rannarootsi näitus (8) rannarootsi näitus (9) rannarootsi näitus (10)

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
lahe
8 aastat tagasi

…et selline väike muuseum on nii tugeva identiteediga ja nii toredaid üritusi pidevalt korraldavad. Edu!