16

Lauri Luik: Julgelt kõheduse vastu

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

 

Kui ma pisike poiss olin, siis elas Haapsalus palju võõrast keelt rääkivaid ohvitsere, sõdureid ja muid asjamehi, kellest igaüks täitis siin oma rolli. Tol ajal ma päris täpselt ei adunud, miks „need mehed” siin on ja kuidas nad siia on sattunud. Olin vaid kuulnud, et „meie” neid küll kutsunud ei olnud. Teadsin, et nad käivad mingitel sõjaväekogunemistel, kuhu aeg-ajalt sõideti vägevate suurte kastiautodega, mis tundus tol ajal isegi päris lahe. Mäletan selgelt, et postide otsas olid valjuhääldid, mille vali signaal tekitas meis alati hirmu. Mäletan ka seda, et meie kortermaja alla keldrisse olid ehitatud ruumid juhuks, kui peaks puhkema sõda või juhtuma mõni muu katastroof. See kõik oli meile kui maailma avastavatele lastele isegi põnev, kuid siiski ka omajagu kõhedust tekitav. Peagi muidugi mõistsin, kuidas ja miks olid sõjaväelased siia sattunud ning milleks see kõik. Mida aeg edasi, seda enam sain aru, et Eestile on liiga tehtud.

Vahepeal oleme saanud vabaks riigiks ja väga palju on muutunud paremaks, kuid mõningad märgid rahvusvahelises julgeolekupildis on jäänud muutumatuks ja teevad ettevaatlikuks. Liiga palju tuleb ette tuttavlikku. Seetõttu pean julgeolekut tänase Eesti üheks suuremaks väljakutseks. Just sellepärast oli see fookuses ka riigikogu valimiste eel ja nüüdki, mil asume kavandatut ellu viima.

Töötame selle nimel, et taotleda riigikaitse arengus võimalikult suurt poliitilist ühisosa. Julgeolekuküsimustes ei tohi olla liigset poliitilist kemplemist. Oleme oma partneritega sotsiaaldemokraatlikust erakonnast ja IRL-ist kokku leppinud, et jätkame panustamist riiklikusse julgeolekusse vähemalt 2% ulatuses SKT-st. See võib tunduda abstraktse numbrina paberil, kuid tegelikult on selle panuse taga reaalne kaitsevõime kasv ja hea koostöö meie liitlastega — julge Eesti garantii, nagu mina seda kutsun.

Lisaks finantseerime täiendavalt Eesti kui vastuvõtjariigi tegevusi, mis loovad tingimusi liitlaste püsivaks kohalolekuks Eestis (regulaarsed artikkel viis õppused, eelpositsioneeritud varustus, Balti õhuturbe korraldamine Ämarist, roteeruvate üksuste kohalolek jne). Oluline on ka NATO kollektiivkaitseplaanide pidev ajakohastamine, et need vastaksid antud hetke julgeolekuolukorrale. Jätkuvalt tuleb panustada taristu arendamisse, et võimaldada meie liitlaste kohalolek ja siinne kaitsetegevus. Otse loomulikult tuleb ka Eesti idapiiri senisest enam kindlustada.

Valitsusliidu eesmärkideks Eesti julgeoleku suurendamisel on heidutuse kasv sõjalise agressori vastu, iseseisva sõjalise kaitsevõime kiirem väljaarendamine, võime seista rünnaku vastu kogu ühiskonna tegevusega, võime kiirelt lahendada hübriidkonflikte ja Eesti ühiskonna sidususe suurendamine ning valmisolek seista vastu infosõjale. Need on kõik olulised aspektid, millele tuleb paralleelselt tähelepanu pöörata.

Koalitsioonileppes on veel terve rida riiklikku julgeolekut tugevdavaid meetmeid, näiteks sõdurigarantii ja kaitsepalk, mis mitte ainult ei taga meie kaitseväelastele paremat elukvaliteeti, vaid ka sõjaväelase ameti ja auastme prestiiži tõusu ühiskonnas. Tsiviiltasandil on oluline, et suudaksime pakkuda heal tasandil riigikaitsekursusi, mis võimaldaks riigikaitsesse kaasata laiemat elanikkonda — nii, et iga eestimaalane oleks okas siilil ja keegi ei tunneks end kõrvalejäetuna. Riigikaitseõpetuse integreerimine gümnaasiumiastme õppekavadesse tekitaks noortes huvi julgeoleku vastu juba enne, kui neile saadetakse kutse ajateenistusse.

Ma tahan, et me ei peaks kunagi enam oma kodumaal kõhedust tundma, et meie lapsed ei peaks juurdlema selle üle, kes „need mehed” on ja mis asju nad siin ajavad.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mingi mees
mingi mees

Ja kui “need mehed” poleks siit kuhugi läinud, ei tea, milliste meeste millist laulu Laurikene siis laulaks? Väga raske mõistatada ei ole tegelikult.
Aga kiitus, artikli esimene ots oli julgelt ta enda kirjutatud. Gümnaasium polegi päris maha visatud, moodustab lauseid küll.

savu
savu

Läks luuleks kätte peale luikede järve

öösel tundsin
et mu riista paitamas
on keel
tegin silmad lahti
ohhoo
birgit õigemeel

siiliokaskera
siiliokaskera

Nii ilusti kirjutab:
…et iga eestimaalane oleks okas siilil ja keegi ei tunneks end kõrvalejäetuna.

Ja laulgem koos:
Nädal kulus, taat tuli, aedupidi käis
jumal teab mis solki oli pealaeni täis
karjaaiast kilomeetri okastraati sai
keris ümber endale ja kodu padavai.
Aedupidi kobades ta kodu kätte sai
eit seisis ukselävel, vihane kui hai.
:,: Taat aga ütles: olen okastega siil,
looduskaitse alune ja magan täna siin :,:

Posti+Mees
Posti+Mees

Lauri Luik oli see mees kes propageeris kunagi palgaarmeed…saatsin ta perse oma ideedega…

2.kodanik
2.kodanik

Hea artikkel. Oleks võinud enda näite varal selgitada lugejale, kas Lauril tekkis huvi riigikaitseküsimuste vastu enne või peale ajateenistust. Ja kas riigikaitseõpetuse puudumine tema koolipõlves on piisavalt praegu kopmenseeritud tegevusega Kaitseliidus või siis muul moel teenistusega reservis.

Kongo
Kongo

Huvitav kui kaugele peab see Luige rumalus veel ulatuma et Läänemaa elanik teda tagasi ei valiks. Või on ID kaardi süsteemis nii kõvad filtrid ees et see annab mistahes poosist ameerika onudele vajaliku tulemuse ette. Minul hakkab ainuüksi sellisele juudapojale otsa vaatamisest kõhe, teades tautsa haarab käsi revolvri järele.

Kalev
Kalev

Luik lubas enne valimisi ministriks hakata.

Uskmatu Toomas.
Uskmatu Toomas.

Lauri ei pea teadmagi kõike seda mida kommenteerijad küsivad,Lauri ajab täiega Eesti asja.Ainult ärge temalt küsige mis asi see Eesti asi on.

Laurike, Laurike
Laurike, Laurike

Tea siis seda, et need hääletorud postide otsas teenisid tsiviilkaitse eesmärke ja varjendid olid tsiviilkaitse varjendid. Ehk mäletad sedagi, et aastaid tagasi peale lihakombinaadi likvideerimist oli probleem ammoniaagiga ja siis kardeti suuresti võimalikku keemiasaaste ohtu ning vaat selleks tarbeks oleksid varjendid täitnud oma eesmärki. Nüüd te riigikogus ei tea ega oska mõelda elanikkonna kaitsest.

teknoloog
teknoloog

Tegelikult, lauri, peaks sinus tõelist kõhedust tekitama 390 eurone miinimumpalk või siis 600 pluss euri mediaanpalk, mitte seletamatu välisvaenlane

wpDiscuz