Soomlasest laibatükeldaja on kodumaal taas trellide taga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Soome ametivõimud vahistasid kelmuskahtluse tõttu Markus Pasi Pönkä, kelle Eesti kohus oli 2007. aastal mõistnud süüdi oma kaaslase mõrvas ja laiba tükeldamises ning saatnud seejärel karistuse kandmiseks Soome.

Pönkä on seotud Läänemaaga sellega, et talle kuulub Taeblas tühjalt seisev kortermaja.

Uudisteagentuuri STT teatel pääses Pönkä varakevadel tingimisi vabadusse ning kahtlustuse järgi asus kohe kelmustega tegelema. Nimelt võttis ta võõraid identiteete kasutades kümnete tuhandete eurode ulatuses laenu. Nüüd võttis Soome kohus ta kahtlustatuna vahi alla.

Eesti saatis Pönkä 2007. aasta augustis Soome vanglasse talle Tallinnas määratud 12 aasta pikkust vanglakaristust kandma.

Süüdistuse järgi tulistas Pönkä 2005. aasta 12. detsembril Tallinnas Maakri tänava üürikorteris surnuks oma 21-aastase Soome kodanikust sõbra Keijo, tükeldas ohvri laiba ja pakkis kilekottidesse. Pönkä jättis kilepakid üürikorteri esikusse.

Keskkriminaalpolitsei tõendite kohaselt tappis Pönkä oma sõbra pettustega saadud raha jagamisel tekkinud tüli ajal. Korteriomanik avastas tapetu tükeldatud ja kottidesse pakitud surnukeha 2005. aasta 14. detsembri õhtul.

Keskkriminaalpolitseinikud pidasid koostöös Põhja prefektuuri töötajatega Pönkä Tallinnas kinni 2005. aasta 12. detsembri õhtul teise kriminaalmenetluse raames, kuna Soome politsei oli kuulutanud mehe suurkelmustes kahtlustatuna rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Paar päeva pärast seda tuli ilmsiks ka jõhker veretöö.

2008. aasta aprillis karistas Helsingi esimese astme kohus Pönkät tuhandetelt firmadelt valearvetega ligi miljoni euro väljapetmise eest nelja-aastase vangistusega ning mõistis talt välja ka väljapetetud summad.

Helsingi teise astme kohus pikendas 2010. aasta novembris Pönkä vangistust, kuna mees võltsis dokumente. Näiteks Helsingi esimese astme kohtule viis ta võltsitud dokumendi, mille kohaselt talle Eestis määratud vanglakaristus ei kuulu täitmisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments