126

Rõivas soovitab inimestel kaaluda säästlikuma auto ostmist

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taavi Rõivas Haapsalus 106Peaminister Taavi Rõivas. Foto:  Urmas Lauri

Reformierakondlasest peaminister Taavi Rõivas kinnitas usutluses Eesti Päevalehele, et kütuseaktsiisi tõstmise plaan oli Reformierakonna programmis enne valimisi kirjas ning soovitas inimestel kaaluda endale säästlikumate sõidukite ostmist.

"Maksuerisuste vähendamine ja kahjuliku tarbimise maksustamine – 100 protsenti leiate need Reformierakonna programmist," märkis Rõivas, leides, et sellest infost oleks pidanud inimesed välja lugema ka plaani kütuseaktsiisi tõsta. "Definitsiooni järgi ongi aktsiis selleks, et maksustada kahjulikku tarbimist, näiteks alkoholi ja tubakat ning keskkonda kahjustavat tegevust. Ma usun, et inimesed oskavad seda seost näha," selgitas peaminister.

Tema sõnul kaaluti aktsiiside tõstmise osas eri alternatiive. "Soov oli langetada tööjõumakse, soov oli tegelikult tõsta ka alkoholi- ja tubakaaktsiisi rohkem, kui tegelikult võimalikuks osutus. Kütuseaktsiisi tõus oli ametnike pakutud üks valik, mis tundus märksa valutum kui näiteks automaksu kehtestamine. Kütuseaktsiisi väikse tõusu – viis senti liitri pealt aastas – mõju inflatsioonile on 0,2 protsenti. See on märksa mõistlikum kui automaksu kehtestamine," ütles Rõivas Eesti Päevalehele.

Küsimusele, et kas näiteks maainimesed, kes on sunnitud kütuse peale palju kulutama, ikka suudavad hinnatõusu taluda, soovitas Rõivas kaaluda säästlikuma sõiduvahendi soetamist. "Ütleme nii, et pikemas vaates on kindlasti võimalik ka konkreetseid valikuid teha, soetada säästlikumaid sõidukeid. Samas möönan, et loomulikult mõjutab see ka neid inimesi, kes kaugemal tööl käivad. Aga kui panna see konteksti, kui palju rohkem raha jääb kätte tänu tööjõumaksude langetamisele, siis selle mõju on kindlasti kokkuvõttes suurem," leidis valitsusjuht.

"Kui võrdleme aktsiisitõusu nafta hinna kõikumisega, mis on olnud mitukümmend senti ühe aasta jooksul, siis ma väidan, et seda mõju ei pruugi isegi tunda. Viie sendi mõju on kohati tugevalt üle dramatiseeritud. Ütleme nii, et pikemas vaates on kindlasti võimalik ka konkreetseid valikuid teha, soetada säästlikumaid sõidukeid," märkis Rõivas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Alley (T_Alj5)
Alley (T_Alj5)
Kas Taavi Rõivas on loll? :O Kui inimesed vinguvad, et kütus, mis on juba sama tähtis nagu toit seda lihtsalt näiteks kaugel poes või tööl käimiseks, siis kus kuradi kohast võtavad nad raha auto ostmiseks? Kuigi mina saan rahadega hakkama isegi rohkem, kui inimene, kelle palk ületab üksi minu palka ja muid sissetulekuid, siis isegi minul pole seda raha, et üldse autot osta rääkimata siis palgast, mis võimaldaks seda. Võttes arvesse, et ühel Rõivase sugusel neid asju küll palju just pole, millest loobuda võiks, siis rääkida auto ostmisest või isegi sellest, mida veel hullemat võiks selle asemel teha, mis piiraks… Loe rohkem »
Fred
Fred

Istu sisse, kui muud midagi teha pole. Palgad jätke ikka samaks ja tõstke aktsiise. Kas need kuidagi kooskõlas ei võiks ja peaks olema…………jne

...
...

Rõival vaja nina mõne uue auto sumpasse pista las nuusutab mis sealt tuleb praegu juba uuemad autod euro5 ja 6.sealt tule ei enam midagi.aga jah tal nina kinni kogu aeg nii,et see jääb ära iniseb ainult.

Madis
Madis

Joomine ei ole vajalik, suitsetamine ei ole vajalik. Aga autoga sõitmine on vajalik.

andrus
andrus

See on eelmise pääministri poeg?

raic
raic

Tuleb osta 5 l.bena ja Rõivase autole tuli otsa pista

appi
appi

Tead Rõivas, vahetame kuuks ajaks kohad. Tule ela maal käi tööl miinimum palga eest kasvatades samal ajal kolme last. Mis arvad kas saad hakkama? Ei usu enne kui näen. Kui sa peale seda veel arvad et maainimese elul pole häda midagi ja me saame hästi hakkama alles siis võid sa makse tõstma hakata. Mina ei valinud teie erakonda ja kahju et minu valitud võimule ei saanud.

ivan
ivan

ise te selle Sooda valisite oleks võinud rohkem hääli anda Keskerakonnale

trackback
Jaak Mullo: Kütuseaktsiisi tõusu mõju ulatub kaugele | Lääne Elu

[…] Teist korda peaministri ametisse asunud Taavi Rõivas ütles, et kütuseaktsiisi otsene mõju mootorikütuste hindadele peaks olema 5 senti liitrilt aastas ning soovitas maainimestel kaaluda säästlikuma auto ostmist. […]

trackback
Elvo Leppmaa: Kütuseaktsiisi tõstmisega riigikassasse raha juurde ei tule | Lääne Elu

[…] 15.04/10:24 Rõivas soovitab inimestel kaaluda säästlikuma auto ostmist (108) […]

wpDiscuz