4

TV3 lahkub vabalevist

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

tv3 vabaleviTV3 on otsustanud lahkuda vabalevist, mille tõttu 100 000 selle kaudu televiisorit vaatavat inimest seda kanalit enam ei näe, ka survestab TV3 otsus muid vabalevikanaleid selle eest rohkem maksma, kirjutab Eesti Päevaleht.

TV3 juht Priit Leito põhjendab otsust sellega, et vabalevi on kallis ega paku võimalust piisavalt tulu teenida. Ta hindab, et seitsme aastaga on reklaamiturg umbes kolmandiku võrra kokku kuivanud ning mõju olevat avaldanud ka digitelevisiooni tulek. Tema sõnul ei taha ettevõte enam kalleid saateid tasuta näidata, eriti kuna vabalevi eeldab ka ülekandetasu maksmist.

Leito lisas, et 90 protsenti Eesti elanikke vaatab telekanaleid operaatorite kaudu. Vabalevi tarbijate arv on eri hinnangutel siiski 100 000–200 000 inimest. TV3 lahkumine tähendab vajadust jagada vabalevi ülekandetasud mitte senise viie, TV3, Kanal 2, ETV, ETV2 ja Tallinna TV, vaid nelja kanali vahel. See tähendab, et vabalevisse jäänud kanalitele ülekandetasu tõuseb.

"Siis on Kanal 2 ainuke telekanal, millel on õigus müüa reklaami üle Eesti. Aga loomulikult tekitab see ka täiendava eelarvesurve ERR-ile, mis paneb ka riigieelarvele lisakoormuse. Nii et see on ikkagi negatiivne uudis," tõdes kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõunik Indrek Ibrus.

ERR-i juhatuse esimees Margus Allikmaa konkurentkanalite vabalevist lahkumist rahalises plaanis ei pelga. "Leping on täna Leviraga fikseeritud. Meie hinnapoliitika on natuke pikkajalisemalt fikseeritud kui üheks aastaks," sõnas ta. Ta avaldas lootust, et mõne erakanali vabalevist lahkumine ei muutugi nendelt raha küsimise võimaluseks.

"Erakanalite sisu kvaliteedist võib arvata igasugu asju, aga see ikkagi suurendab meediatarbijate valikuid," märkis Ibrus. Ta osutas, et aastate eest tegi riik digitelevisiooni tulekuga seoses erakanalitele järeleandmisi, näiteks loobus litsentsitasust tingimusel, et kanalid jäävad vabalevisse. "Need kokkulepped on ju protokollitud. Telekanalid lubasid, et kui riik saavutab selle, et neile tekib õigus kaabeloperaatoritelt ülekandetasu küsida, siis jäävad nad vabalevisse edasi. Riik selle neile ka võimaldas. Kui nad nüüd sellest hoolimata ikkagi vabalevist lahkuvad, siis ei ole nende käitumine aus," ütles Ibrus.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
aivar
aivar

Mul on tv3play

tore
tore

ega sealt tule ka peale reklaami ja tatise seebiila midagi.

keegi
keegi

Peaasi, et Tallinna Televisioon alles jääb, vaid sealt kuuleb tõde

ei nuta
ei nuta

Rohkem aega jääb…….

wpDiscuz