Lihula vallas saab kahe kuu jooksul tasuta õigusabi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula tasuta õigusabi Piret Rummi ja Mihkel KivisaluPiret Rummi, Mihkel Kivisalu ja Ermil Miggur (tagaplaanil). Foto: erakogu

Alates järgmisest laupäevast, 28. märtsist, on Lihula vallavalitsuse ruumides võimalik korra nädalas saada tasuta õigusabi. Ettevõtmise taga on kaks kohalikku noort, kes koostöös Eesti Juristide Liidu Üliõpilaste Õigusbüroo ja Lihula vallasekretär Ermil Migguriga seda kahe kuu jooksul eest veavad.

Ainulaadne võimalus

Piret Rummi ja Mihkel Kivisalu on Tallinna Ülikooli Õigusakadeemia II kursuse tudengid, kes on varasemalt andnud tasuta õigusabi Tallinna Linnavalitsuses. Teenuse abil saab juriidilist nõu erinevates valdkondades. Pealinna kogemusele tuginedes ütlesid noored, et kõige sagedamini said nad inimestele abiks olla pärimise, perekonna, elatisraha, töösuhete, lepingute ja eluaseme küsimustes.

Tegemist on väikese omavalitsuse kohta ainulaadse võimalusega. Niisugust teenust pakutakse praeguse seisuga lisaks Tallinnale ainult Saue vallas ja Tartus.

“Tallinna linnavalitsuses tasuta õigusabi andes hakkasin mõtlema, kui suurt lisaväärtust saaks samasuguse teenuse kaudu pakkuda Läänemaal, kus midagi niisugust pole kunagi tehtud,” kirjeldas idee autor Mihkel Kivisalu enda esialgset mõtet. “Kristi Märk, kellega seda teemat arutama sattusin, haakus selle ideega kohe. Ta viis mind kokku õigete inimestega, kellega ühiselt asju ajades oleme tänaseks sealmaal, et mõte Lihulas osutatavast tasuta õigusabist on reaalsuseks saamas.”

Vastastikku kasulik koostöö

“Kui meie enda noored tulevad ja tahavad valla elus kaasa lüüa, väärib see ainult tunnustust, ning ainuke võimalik valik on selline suurepärane partnerlusettepanek vastu võtta,” kiitis Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos noorte initsiatiivi.

Piret Rummi ja Mihkel Kivisalu jaoks on seesugune koostöö nii väärt hüppelaud praktilise töökogemuse saamiseks kui ka hea võimalus anda oma panus kodukandi arengusse.

“Kindlasti kasutage seda võimalust, et saab tulla ja tasuta nõu pidada,” julgustavad noored juuratudengid, kelle eesmärk on lisaks konkreetsete murede lahendamisele aidata võimalikke probleeme ennetada: „Tihtilugu ei tegele inimesed oma juriidiliste küsimustega enne, kui neist on saanud juriidilised probleemid.”

Tasuta õigusabi hakatakse andma Lihula vallavalitsuse I korrusel (Jaama 1) 28. märtsist kuni 30. maini üks kord nädalas. Soovitatav on telefoni või meili teel broneerida aeg, kuid teenindamine toimub ka elavas järjekorras.

Kompetentsus ja konfidentsiaalsus

Eesti Juristide Liit ja Tallinna Linnakantselei korraldavad tasuta õigusabi andmist alates 2002. aastast. Tasuta õigusabi vajajate hulk on pidevalt kasvanud ja selline teenus populaarne.

Õigusabi osutamise käigus kliendilt saadud andmed, dokumendid ja muu informatsioon on rangelt konfidentsiaalne. Vaatamata sellele, et õigusabi andjateks on üliõpilased, ei tasu nende pädevust mingil moel alahinnata. Eesti Juristide Liit ja Lihula vallavalitsus on kvaliteetse teenuse tagamiseks sõlminud koostööleppe, mille üheks kohustuslikuks eelduseks on professionaalse mentori olemasolu.

Lihula vald ei pidanud kõnealust juhendamise teenust sisse ostma, sest noorte mentoriks on vallasekretär Ermil Miggur, kes on õigusteaduse magister ning omab 10. aastast õigusalase nõustamise kogemust.

“Hea eesmärgi nimel olen alati nõus aitama. Seda enam, et kunagi andsin ka ise Tallinnas tasuta õigusabi ning laiendasin sama ideed hiljem oma koduvalda, just nii, nagu Mihkel Kivisalu ja Piret Rummi seda Lihulas teha soovivad,” ütles Miggur.

Lihula tasuta õigusabi teenuse ajakava:

L 28. märts 11-14
L 4. aprill 11-14
L 11. aprill 11-14
R 17. aprill 15-18
L 25. aprill 11-14
L 2. mai 11-14
R 8. mai 15-18
R 15. mai 15-18
R 22. mai 15-18
L 30. mai 11-14

Lisainfo: 5617 2506, oigusabilihulas@gmail.com
Piret Rummi ja Mihkel Kivisalu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mikk
9 aastat tagasi

Hea võib ju teada olla aga mida sa sellega peale hakkad ?

merike
8 aastat tagasi
Reply to  Mikk

kui on mingi problem on ju hea teada et saab nöu kysida..

merike
9 aastat tagasi

hea on teada et saab nyyd ka lihulas kuu aega tasuta öigus abi…

Andres
9 aastat tagasi

hea teada, mul siin just ühe lepingu ja nõudega jama ning murran pead, mida see va seadus minust nüüd täpselt tahab. Tulen kindlasti mõnel neist päevadest kohale.

Väga
9 aastat tagasi

tublid Mihkel ja Piret, edu.